Repedt lendkerék

(Szerző: HJ (Hidra Julika), utoljára módosítva: 2006.12.13.)

Lendkerék és egyéb repedések, és a végkifejlet...

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én a szétrepülő lendkeréktől nagyon félek. :) Élőben még nem volt részem átélni, de több elbeszélés és fénykép után úgy látom a dolog nem ritka. Nem ritka, hogy szétrepül, és nem ritka,
hogy komoly sérülést okoz.

Kicsit számolgattam, ezek csak durva adatok de az eredmény nagyságrendje érzékletes lesz.

Ha a lendkerék 30cm átmérőjû, és 7000rpm-et forog, akkor a kerületi sebessége durván 110m/s vagyis közel 400kmh. Ha a lendkerék repül, darabjai (akár) nagyságrendileg ezzel a sebességgel is elindulhatnak. Terveztem, de végülis lusta voltam, hogy az értékeket összevessem fegyverek lövedékeinek mozgási energiáival. Egy "rendesebb" puska lövedéke persze messze e sebesség fölött hagyja el a csövet, de a lövedék tömege sokkal kisebb mint a lendkerék darabjai. (megjegyzem azért nem végeztem végül mélyreható kutatásokat a fegyverek világában, mert amikor ezredszerre olvastam az "ölőero", "roncsolás", "sebcsatorna", "ki- és bementei nyílás" és hasonló még hangzásukban is kedves szavakat el ment a kedvem az egésztől.... na mindegy)

Szóval ha elmélkedésem nem is éppen pontos és részletes, az eredmény nagységrendje sejteti, és a gyakorlat bizonyítja, ha a lendkerék repül jó esetben ijedtség, majd "húbazmeg" és nevetés, rossz esetben kórház a vége.

Nade miért írom én ezt?

Amit most leírtam ottjártamkor kifejtettem Kisanak, aki elővett egy lendkereket, hogy megmutassa nekem, hol szokott szétrepedni. - Na itt, meg itt a csavarokn..... Várjál csak ! Hát ez tiszta repedt. Kinek a lendkereke ez ? Ez Nándié.

Szóval Nándi, köszönd meg a sorsnak, hogy a lendkereket (más okból) kicserélted. :)

 Két lendkerék "messziről" (a bal oldali Nándié, a jobb oldali Kisaé) , de mindkettőn lehet már látni a repedéseket a tisztítás után.

640x480

1600x1200
 
 Nándi lendkerekének közepe közelről. Kiválóan látszanak az induló repedések.
Hátborzongató, kedves nézőink.:)

640x480

1600x1200
 
 Bonus 1. Főtengelyen lévő repedések

640x480

1600x1200
 
 Bonus 2. Három tappancsos szinteres kuplungtárcsa, aki még nem látott ilyet.
(Zotyáé)

640x480

1600x1200

 

És hogy milyen, amikor szétrobban? A képek a Tesco szlalomon készültek, DuEn (köszi!) oldaláról valóak. Az autó Hlinka Karcsié. A kuplungharang teljesen "eltûnt", a motor előre bukott. a váltó károsodott (innen az olaj!), a kasztni a gázpedálnál felnyílt


Tájkép csata után


Egy nagyobb repesz


Kuplung. Senki ne higyje, hogy ez fogja összetartani a szétrobbanó lendkereket.


Kuplung 2.


Karcsi gázpedál-nyomó lába még megvan. Szerencséje volt.

cikk: HidraJulika
copy: eszgyé