Néhány szó a "m?anyagozásról"

(Szerző: (), utoljára módosítva: 2006.11.19.)

Biztos sokan vannak, akik egyedi kasztnira, vagy egyedi spoilerekre vágynak.
Íme néhány tanács a kivitelezést illetően!

Néhány szó a "mûanyagozásról"
Írta: Tyuiop

Biztos sokan vannak, akik egyedi kasztnira, vagy egyedi spoilerekre vágynak.
Íme néhány tanács a kivitelezést illetően!

Első lépésben meg kell formáznunk a hőn áhított mintadarabot.
Ezt ügyesebbek készíthetik fából, fémből, de a kezdőknek inkább a nikecellt ajánlanám.
Ez az anyag könnyen formázható csiszolóvászonnal, késsel. Olcsó. Ha elrontod, kezdesz egy újat.

Ha megvan a mintadarab, sablont kell készítenünk, azaz a leendő spoilerünk negatív mását!

Ez elsőre bonyolultan hangzik, de a gyakorlatban annyit jelent, hogy az elkészült hungarocell mintadarabunkat bevonjuk valamilyen leválasztó anyaggal /pl. autó polírozó paszta, vagy partall paszta/, hogy ne oldja fel a vegyszer a nikecellt, és le tudjuk róla választani a sablont. Miután bekentük vékonyan mindenütt, jöhet rá egy réteg üvegszál szövet, amit lehetőleg a bázisméretre vágjunk, vagy tépkedjünk le. Ezt követi a 2 komponensû mûgyanta felhordása /a komponensek keverési aránya kb. mint a gitté/ ecsettel vagy teddy hengerrel. Arra vigyázzunk, hogy ne maradjon légbuborék a gyantában, mert a sablon egyenetlen felületû lesz és gittelhetjük rendesen!

Néhány perc száradás után, amikor már a felülete száraz az sablonnak (és kézmeleg), kissé csavargassuk meg, hogy a teljes száradás után könnyen leválasztható legyen a bázisról.

A sablont 1-2 napi száradás után már biztonságosan felhasználhatjuk, nem fog deformálódni

A sablonunk belsejét kikenjük partallal, és az üvegszálat és a mûgyantát kis darabokban, egymásra, több rétegben helyezzük fel, úgy, hogy mindig fedjük le a teljes munkadarabot! Ajánlott gumikesztyût használni, mert igen nehéz a gyantát levakarni a kézről.

A m?anyagozáshoz használt anyagokat könnyen be lehet szerezni: Bp. XIV. Nagy Lajos Kir. útján van egy bolt ami erre szakosodott. A szénszálas anyagoktól az ecsetekig mindent árulnak.

Ha kész a spoilerünk, a széleit flex-szel (1mm-es vágókoronggal) szépen le tudjuk vágni, majd kézzel lecsiszolni. Festés elott célszerû alapozni, lehetőleg mûanyag-alapozóval. (Ez nem egy olcsó dolog, de kimérve is lehet kapni, akár 1-2 decit is lehet belőle vásárolni. Csepel, Ady Endre út, festékbolt. z.) A sablont is célszerû megtartani az esetleges pótlások elkészítéséhez!

Azt ugye nem kell leírnom, hogy minden anyag t?z- és robbanásveszélyes, mérgező, úgyhogy jól szellőző, állandóan 20-25 fokos helyiségben, védőszemüvegben + kesztyûben babráljatok vele! A mûgyanta és az edzője /finox/ keverési arányára nagyon oda kell figyelni mert a túl sok edző az anyag öngyulladását eredményezheti! Lehetőleg a kész munkadarab méretre vágását zárt ruhában végezzétek, ha nem akartok a finom üvegszál portól 2 hétig vakarózni! Ajánlott eloször kisebb darabokon kitapasztalni az anyag tulajdonságait, mert nagyon gyorsan köt!

Jó munkát!
Tyuiop