Kocka lada m?szerfalvilágítás jobbítása

(Szerző: Miki (Szentirmai Miklós), utoljára módosítva: 2006.12.12.)

Lada 2107 mûszervilágítás fényerejének megnövelése

Onnan jött az egész ötlet, hogy nem igazán voltam elégedett a mûszerek megvilágításával. A fényerőszabályzó potmétert teljesen feltekerve sem volt kielégítő a végeredmény, ezért nekiláttam a tuningnak, amely kicsit "túl jól is" sikerült.

1.  (a lustáknak :) ha valaki nem akar sokat mókolni, gyakran az is elég, ha kicseréli a 8 éve bent lévő, még üzemelő, de már jóval kisebb fényt adó 12V 3W-os izzókat (4db) újakra, esetleg 12V 4W-os (első helyzetjelző) izzókra, bár ennél előfordulhat, hogy a nagyobb hő megolvasztja a mûszeregységben lévő zöld mûanyag színszûrő búrákat. Ez csak feltételezés, nem próbáltam ki. (Megoldás: színszûrők ki, zöldre színezett üvegû izzók be)

2. Ennél komolyabb eredményt lehet elérni, ha vesszük a fáradságot plussz némi öntapadós fényes alumínium szalagot (3M talán?) és a mûszeregységet szétszedve, mûszereket kiemelve kibéleljük az eredetileg fehér mûszeregység belsőt. Ezáltal az izzóból kijövő fény igen komoly "mandínerezésbe" kezd, ezt még azzal fokoztam, hogy a mûszerszámlapok aljára is ragasztottam a szalagból.
Figyelem!! Vigyázzunk az elektromos kivezetéseknél a ragasztószalaggal, nehogy zárlatot okozzunk!

3. Ez viszont még csak félmunka lenne, hiszen a fénynek valahogy el is kell jutnia a számlapok felületére. Éppen ezért a számlapok előtti takaró részt is ki kell matricázni fényesre, hogy több fényt tudjon visszaverni a mûszerekre. Fontos, hogy ne matricázzuk le ész nélkül mindenhol, a gyárilag feketére fújt sávot ki kell hagyni. Itt direkt van feketére fújva, hogy az izzók közelében lévő rész ne legyen túl világos, egyenletes maradjon a fényerő elosztás.

4. Ha már úgyis szét van szedve a mûszerfal, érdemes a visszajelző izzókat is kicserélni újakra, 12V 2W értékûre, itt is látható lesz a változás. (Nekem 1,2W-os volt benne)

5. Ha minden jól megy, olyan fényesen fog világítani a számlap, hogy a potméteren vissza is kell venni, nehogy zavaró legyen.

Ja, ha valaki izzót szeretne befesteni, a www.kreativhobby.hu -n talál hozzá üvegfestéket...