Dellorto DHLA prolasztók kiválasztása és finombeállítása

(Szerző: z. (Houdek Zoltán), utoljára módosítva: 2007.01.02.)

Dave Andrews eredeti írása alapján fordította: z.

Az RH7 /? - mondjuk hogy fordításban ez legyen LADA :-)/ tulajok egyik népszerû tuning fogása a Dellorto DHLA ikerkarburátorok felszerelése. Ezek a porlasztók nagyon hasonlóak a Weber DCOE kínálat darabjaihoz, és nemcsak az előnyöket hozza, de nagyon jól is néz ki. A Dellortókat körüllengő rejtélyek nagy része a fúvókázás és a beállítás témakörébe tartozik. A Dellorto DHLA sorozat nem olyan bonyolult, mint sokan képzelnék. Beállítás terén semmi sem helyettesítheti az utcai próbálgatások egymásutánját, azért elég sokat tehetünk az optimális beállításért a megfelelő venturi és fúvókabeállítások terén - meglehetősen egyszerû szabályrendszer alapján. Ezzel már elérhetjük, hogy a motorunk úgy fog forogni, hogy elkezdhetjük a próbálgatásos belövést.

A megfelelő karburátor/venturiméret megválasztása

Amikor valaki eljut a Dellorto kiválasztásához, a leggyakoribb kérdés ami felmerül: "40est vagy 45öst?" - amely legtöbbször "a 45-ös bizonyára nagyobb teljesítményt ad!" megállapítással párosul. Ez sajnos a DHLA karburátorok felépítésének és mûködési elvének teljes és alapvető félreértéséről ad tanubizonyságot. Nem a torokátmérő (40 / 45) az, ami a légáramlást és így a gyakorlati teljesítményt megadja. Ez a fő venturi. A fő venturi megválasztása a legelső lépés a karburátor kiválasztásánál!

Könnyen juthat bárki arra a feltételezésre, hogy a legnagyobb a legjobb - amikor a fő venturi méretét kiválasztja, ezzel szemben a fő venturi célja növelni a vákuumot amely a főfúvókára hat - így minél jobban szívva és minél tökéletesebben szétporlasztva az üzemanyagot. Minél kisebb a fő venturi, annál jobb ez a hatás. Azonban túl kicsi venturi cső teljesen megállítja a légáramot. Egy nagy venturi nagyobb teljesítményt ad a teljesítmény-karakterisztika felső régiójában, de ezt az alacsony fordulaton jelentkező nyomaték feladásának árán éri el. Csak egy körgyorsasági pályaversenyző élvezi ennek az előnyét, egy utcai autónál a vezethetőség sokkal fontosabb. Utcán 95%-ban igencsak távol vagyunk a csúcsteljesítménytől, inkább (75%-ban) a nyomatékgörbe csúcspontjához közel autózunk. Ezért fontosabb a fő venturit a vezethetőséghez igazítani, és amikor ezt a méretet kiválasztottuk, akkor jutottunk el a helyes porlasztó-méret kiválasztásához.

Ez a táblázat az általánosan használt DHLA karburátorokhoz beszerezhető fő venturi méreteket adja meg:

TorokátmérőKapható venturi méret
4024-36mm
4528-40mm
48 40-43mm

Alább a korrekt fő-venturi megválasztásához található némi segítség, "motor lökettérfogat / csúcsteljesítmény fordulatszáma" összefüggésben. Az utcai motoroknál ez a fordulatszám 5250-6500 1/min környékén van, a vezérmûtengely megválasztásától függően. Miután a venturit kiválasztottuk, egyszerû a 40/45/48 -as Dellortók közötti választás: a venturi méretet 1.25-ttel megszorozva a választott venturit befogadó ideális torokátmérőt kapjuk.


vízszintes tengely: motor lökettérfogat ccm-ben
függőleges tengely: fő venturi méret mm-ben
görbék: motorunk csúcsteljesítményének fordulatszáma 1/min-ben

A karburátor torokátmérőjének számítása

Venturi * 1,25

Példa: egy 2000ccm motor 6000 1/min-nél adja le csúcsteljesítményét. A grafikon alapján az ideális venturi méret 36mm, ezért az ideális torokátmérő 45mm (36x1,25). A megfelelő választás egy 45-ös DHLA. A 40-es Dellorto is befogadja a 36-os csövet, ezért ha nem áll rendelkezésre megfelelő anyagi keret, vagy a motor nem lesz tovább tuningolva, akkor a 40-es Dellortó is megfelel.

Ha használt karburátorokat vásárolunk, fontos tudni, hogy kicsi a valószínûsége annak, hogy megfelelően vannak fúvókázva. Meglehet, hogy nem akarunk venturit cserélni (anyagiak vagy beszerzési nehézségek miatt), akkro is fontos tudni a venturi méretét. Ez magára a csőre van ráírva. A légszûrő irányából a torokba benézve ez a méret leolvasható.


Főfúvókák rajza:
Retainer = ütköző(perem)
Air Correction Drilling part of retainer: légkorrekciós furat az ütköző(csavar)ban
Emulsion tube = keverőcső
Main Jet = főfúvóka
Fuel orifice = üzemanyag kiáramlási furata
Main Jet Assembly = főfúvóka szerelvénye

őfúvóka és Légkorrekciós fúvóka méretének megválasztása

Adott venturi mérethez megfelelő főfúvóka kiszámolásához használatos módszer a venturi méretét megszorozni 4-gyel. Ez elindulásként megfelel. Az emulziós csöveket a lenti táblázatból lehet megválasztani. A légkorrekciós fúvókák kezdeti megválasztása kb a főfúvóka + 50 értéknél lesz megfelelő. Tehát ezek alapkán:

Főfúvóka = Venturi * 4

Légkorrekciós fúvóka = főfúvóka + 50

Így például a 36mm-es venturi 145-ös főfúvókát és kb 190-es légkorrekciós fúvókát igényel.

Emulziós cső megválasztása.

Adott henger lökettérfogathoz megfelelő emulziós cső kiválasztásához az alábbi táblázat nyújt segítséget:
Hengerkapacitás ----Ajánlott emulziós cső méret
250-325 ccm ----------------7772,8
275-400 ccm ----------------7772,7
350-475 ccm ----------------7772,6
450-575 ccm ----------------7772,5


A fenti módszereket használva, egy 2000ccm-es motorhoz, melynek 6000-es fordulaton van teljesítménycsúcsa, (290-es vagy nagyobb vezérmûtengellyel), a következő adatokat kapjuk:

36mm venturi
7772,6-7772,5 emulziós csövek
145-ös főfúvóka
190-es légkorrekciós fúvóka

Ez a motor a táblázat szerint éppen a 7772,6 és a 7772,5 választásának határának közelébe esik. A 7772,6-os nyugodtan használható, ha már rendelkezésre áll. Ez a fő rendszer sokkal korábbi belépését fogja okozni. Egy 2,1-2,2-es motornál a 7772,5-öst ajánlja a táblázat, de itt is elfogadhatóan üzemel a 7772,6-os, ha csak az van.


Alapjárati fúvóka felépítése
Idle Jet Assembly = alapjárati fúvóka szerelvény
Air drilling = levegőfurat
Retainer/holder = ütköző/tartó
Idle jet = alapjárati fúvóka
Fuel orifice = üzemanyag kiáramlási furata

Alapjárati fúvóka megválasztása:

Az alapjárati fúvókák sok zûrzavart okoznak. Bár a nevük szerint az alapjárati keveréket szabályozzák, ez így nem felel meg a valóságnak. Igaz, hogy az alapjáraton elhasznált üzemanyag az alapjárati fúvókán áramlik át, de az alapjárati keveréket nem ezek a fúvókák, hanem a torkok tetején található alapjárati mennyiségcsavarok állítják be. Az alapjárati fúvókák ezzel szemben meghatározzák az alapjáratról történő gyorsítást a zárt pillangószelep állás és a főfúvóka körének belépése közötti tartományban. Ha ez az üzemanyag (mármint az alapjárati fúvóka által szállított) túl szegény, akkor a motor meg fog torpanni a pillangószelepek nyitásakor. Túl dúsra állítva forró motornál az alapjárati fordulat elkezd látszólag ok nélkül emelkedni. A megfelelő alapjárati fúvóka kiválasztását később tárgyaljuk, kiindulási pontnak 1600-as motorhoz 40/45 7850,2 , 1800-as motorhoz 45/50 7850,2 , és 2000-es motorhoz 50/55 7850,2 elég jó lesz.

A következő táblázat a megközelítő alapjárati fúvóka értékeket adja meg motormérethez. Feltételezzük, hogy a motor négyhengeres, és minden hengernek önálló karburátor torok áll rendelkezésre. (azaz 2db DHLAt szerelünk fel)


Motor lökettérfogat --Alapjárati fúvóka méret
1600 ------------------40/45
1800 ------------------45/50
2000 ------------------50/55
2100 ------------------55/60


A megfelelő alapjárati fúvóka meghatározása nem könnyû, de általában egy körülbelüli megközelítés már vezethetővé teszi az autót. Ha túl szegény a keverék amit előállítottunk, akkor a gázpedál lenyomására megtorpan a kopcsi. Nagymértékû változást (szegényítés/dúsítás) az alapjárati fúvóka tartójának méretével érünk el, így ugyanis megváltozik az a légmennyiség, amelyben elkeveredik az üzemanyag. Ha így már nem érünk el megfelelő dúsítást, akkor ki kell próbálni a következő méretû fúvókát ugyanazzal a lég-furattal (tartó). Az alábbi sorozat az általában használható levegő furatokat adja meg, szegénytől a dús keverék felé. Általánosságban a kiválasztást a 7850,2-essel érdemes elkezdeni.

szegény------- normá----------dús
7850.5 .10 .9 .4 .1 .3 .6 .7 .2 .8

A gyakorlatban ezeket használjuk: 7850.1, 7850.6 , 7850.2 és 7850.8.


DHLA típusú porlasztó rajza
Fentről lefelé a két oszlop jelentései:
Alapjárati fúvóka szerelvénye------------- Fő- és alapjárati fúvókák (leszerelt fedél)
Főfúvóka szerelvénye ---------------gyorsítószivattyú fúvókájának fedele
Pillangószelep finombeállító csava---átmeneti rendszer furatainak fedele
-----------------------------------------alapjárati keverék beállítócsavar

Alapjárat és alacsony fordulat beállítása

A szabálytalan motorjárás oka általában a nem megfelelő alapjárati keverék és egyensúlyi beállítások. Az alábbiakban olvasható egy módszer, amellyel szép alapjárat és gyorsítás (átmeneti rendszer!) érhető el. Mielőtt ezzel a módszerrel nekilátnánk a beállításnak, meg kell bizonyosodnunk a következő feltételek meglétéről:


1. a motor elérte üzemi hőfokát
2. a pillangószelep visszatérítő rugó/mechanika tökéletesen mûködik
3. az alapelőgyújtás beállítása megfelelő
4. rendeékezésre áll egy pontos fordulatszámmérő
5. az üzemanyagrendszer nem szív falsot és a gyújtásrendszer elektromos szempontól tökéletes.

Tuning motoroknál Dellortókkal 900 és 1100 1/min körüli alapjárati fordulatot érdemes állítani.

Ha egy már felszerelt karburátort állítunk be, akkor ugorjunk a következő bekezdésre. Ha a porlasztóinkat most rakjuk fel először, akkor az összes alapjárati keverék beállító csavart teljesen tekerjük be, majd két és fél fordulattal kifelé. Indítsuk el a motort és várjuk meg míg üzemmeleg lesz. Ez azt jelentheti, hogy melegedés közben az alapjáratnak utána kell állítani. Ha a prolasztón keresztül visszalő a motor, az túl szegény keveréket jelent, vagy reménytelenül nagy utógyújtásunk van. Ha ez történik meleg motornál és megfelelő gyújtásnál, akkor az adott henger keverékét szegényebbre kell venni. Az alapjárat amennyire csak lehet, 900 1/min körül legyen.

Egy átáramlás-mérővel vagy karburátor szinkronizálóval állítsuk be az egyensúlyi mechanizmust a karburátorok között. Ha a hátulsó karburátor kevesebb levegőt szív az elülsőnél, akkor az egyensúlyi csavart az óramutató járásával megegyező irányba kell tekerni, így korrigálva a hibát. Ha a hátulsó többet szív mint az eülső, akkor az óramutató járásával ellenkezően kell tekerni a csavart. Ha megváltozik az alapjárati fordulat, állítsuk vissza 900-ra. A fordulat csökkentéséhez az alapjárati fordulat csavarját kifelé, növeléshez befelé kell tekerni.

Amikor már biztos, hogy azonos légmennyiséget szívnak a karburátorok, akkor egyenként minden alapjárati keverék (minőség) csavarral a következőt kell eljátszani: kifelé tekerve (dúsítás!) kis lépésekben (negyed fordulat) és 5-10 másodpercet hagyva a motor észheztéréséhez, megfigyeljük hogy a fordulatszám nő vagy csökken. Ha növekszik, akkor tekerjük kifelé tovább, addig a pontig, amíg csökkenni nem kezd, ekkor lépjünk vissza negyed fordulattal. Ha 1000 1/min fölé mentünk, vegyünk vissza az alapjárati fordulatszám (mennyiség) csavarral. Ekkor a minőségcsavarral újra el kell játszani előlről a fentieket.

Ha a motor a minőségcsavar kitekerésére fordulatszámcsökkenéssel reagál, akkor befelé kezdjük tekerni (szegényítés!) kis lépésekben. Ekkor a fordulat nőni kezd. Addig folytassuk, míg a növekedés fennáll. Amikor esni kezd a fordulat, egy lépéssel tekerjük vissza.

A minőségcsavar beállítása akkor ideális, ha szegényítésre és dúsításra (be- és kitekerés) egyaránt fordulatszám eséssel válaszol a motor.

Ez alatt a procedúra alatt a fordulatszám váratlan mértékben is nőhet, ilyenkor a mennyiségcsavarral korrigáljunk.

Az eljárást minden toroknál végezzük el!

Miután minden keverékcsavar be lett állítva, az alapjáratnak egyenletesnek kell lennie. Ha az alapjárat egyenetlen, vagy visszalőnek a torkok, akkor további beállítás szükséges. Ha a motor rázkódik, akkor az egyensúly nincs jól beállítva (1. lépés!). Viszont nincs az a beállítási módszer, ami szép alapjáratot adna, ha a pillangószelepek tengelyei görbék, vagy falsot szív a rendszer, esetleg a pillangószelep mozgató mechanikának túl nagy a holtjátéka.

Ez minden, amit tenni kell.

Dellortókkal szerelt motor indítása

Néhány Dellortónak van, néhánynak nincs hidegindító rendszere (szivató). Tapasztalatom szerint nagyon könnyû megszivatni a hengereket elégetlen benzin-levegő keverékkel. Ez beköpi a gyertyákat, mivel elég durva mikor ez mûködik. A megfelelő hidegindítási módszer szerintem a következő:

Ha elektromos A/C-nk van, először hagyjunk 5-10mp-t az úszóházak megtelésére. Gyors egymásutánban négyszer nyomjuk le teljesen a gázpedált, aztán kicsit benyomva a pedált indítózzunk. Ha nem indul azonnal, próbálkozzunk még háromszor. Lehet, hogy a motor bepöccen, de egy-két percig még a gázpedál óvatos pumpálásával kell életben tartani. Ennyi idő elég, hogy bemelegedjen. Ha a motor nem pöccen be 3-4 próbálkozás után sem, akkor póbálkozzunk 4 helyett 5-6 gázpedálpumpálással. Ha ez sem sikerül, 5-15 másodpercig indítózzunk tövig nyomott gáz mellett (a hengerekből kiszellőztetve a fölösleges keveréket), majd próbáljuk elölről.

Használt karburátor vásárlása

Mikor használt Dellortót vásárolunk, meg kell bizonyosodnunk hogy összeválogatott párt veszünk. Ezt a karburátorok tetején látható sorozatszámokból látjuk: azonosnak vagy nagyon közelinek kell lenniük. Ha nem egy párat hanem két külön darabot sóznak ránk, problémák adódhatnak a fúvókázással, az átmeneti rendszer furatai is eltérőek lehetnek. Mielőtt fizetnénk, jól meg kell vizsgálni a porlasztókat: általános állapot, tûz/túlhevólés nyomai, pillangószelepek sima mozgása, ezek rudazatainak hiánytalansága és épsége, a pillangószelepek nem ragadhatnak be teljesen nyitott állásban. A Dellortók gyakori hibája, hogy a pillangószelep tengelyére szerelt negyedkör idom amit a gázrudazat mozgat, elhasználódik, így egyenetlen és beállíthatatlan alapjárati átmeneti üzemet kapunk, amit semmiféle fúvókázási trükkel nem lehet meggyógyítani. Ellenőrizni kell a pillangószelepek tengelyének az illesztéseit: kopottság = fals levegő! A Dellortohoz való felújítókészletek nem túl drágák, így a fenti feltételeknek megfelelő, de elhanyagolt porlasztó-párt könnyen majdnem teljesen új állapotba hozhatunk.

Fontos tudni, hogy a Dellortók nagyon ritkán vannak "készre fúvókázva", így számítsuk hozzá az árhoz a fúvókákat és egyéb cserélendő alkatrészeket.

A porlasztók szervizelése nem túl nehéz feladat, de tiszta környezetben végezzük, és tervszerûen haladjunk végig.


Példák: Valós alkalmazások fúvókázásai:

2000/1800/1600 ccm Pinto, DHLA 40

34mm venturi
140 főfúvóka
7772.10 keverőcső
180 légkorrekciós fúvóka40 gyorsítószivattyú-fúvóka
40/7850.1 alapjárati fúvóka, 45/7850.1 az 1800/2000 -ashoz
7848.1 külső venturi ("trombita")

1600-as Pinto, tuningolt, DHLA 40

34mm venturi
145 főfúvóka
7772.6 keverőcső
180 légkorrekciós fúvóka
40 gyorsítószivattyú-fúvóka
40/7850.2 alapjárati fúvóka,
7848.1 külső venturi ("trombita")

Dave Andrews (ford.:Houdek Zoltán)


nagy kép magyarázattal

z. gyakorlati ötlete a légszûrőhöz:

Akik ikerkarburátort (dellorto, weber,solex) használnak: a W123-as merci (200, 230) legszûrője pontosan befoglalja a belső átmérőjével a 4 torkot, a rögzítő csavarokkal együtt. Magassága (felszerelve ez szélesség lesz) éppen elfér a doblemezig (toronyig). Kocka ladáról a biztosíték házat el kell távolítani, és valószínûleg az akkumulator tálcát is (minden típusnál) le kell vágni, nem elég az aksit hátra tenni a csomagtartóba. Ha 2300-as MB motorhoz jó, akkor a 9000-et forgó Lada motorokhoz is jónak kell lennie. FRAM gyártmányban a típusjele CA-4274.