Kocka lada fényszórómosó átkötése külön kapcsolóra

(Szerző: Miki (Szentirmai Miklós), utoljára módosítva: 2006.12.12.)

Fényszórótörlő-mosóhoz kapcsoló beépítés

Előnyei:

  • Átkötés előtti állapotban akkor is ment a fényszórótörlő, illetve a vízszivattyúja, amikor nem is volt rá szükség. (csak a szélvédőt szerettük volna letisztítani felkapcsolt lámpánál). Ilyenkor feleslegesen fogyasztotta a mosófolyadékot. Emellett nagyon idegesítő, hogy kapcsolgathatom a lámpát, ha ezt el szeretném kerülni.
  • átkötés után a szélvédő és a fényszóró tisztítás külön-külön szétválasztódik, a fényszórók takarítását egy (2104-es kombi ladában alkalmazott) hátsó szélvédő ablaktörlő kapcsolóval lehet aktiválni. A kapcsoló bekapcsolt állásban a szivattyúmotort és a törlőmotort is bekapcsolja, azonban igény szerint ez külön is köthető. Ez esetben a bekapcsolás a törlőmotort indítja, majd a kapcsolót továbbnyomva a szivattyúmotort is mûködtetni lehet.(ábrán zölddel jelölve)

A beépítés menete:

A plusz kapcsolót 2105, 2107-es ladáknál célszerû egy amúgy is meglévő,
ledugózott, üres kapcsolóhelyre beépíteni, így gyári jellegû kinézete lesz. Ilyen hely a 2105-ös típusnál magán a mûszerfalon, míg a 2107-nél a középső boxban található. Kapcsolónak egy szokványos "kockalada" hátsó szélvédő ablaktörlő kapcsolót alkalmaztam.
Maga az átkötés menete nem túl bonyolult, a biztosítéktábla motortér felőli oldalán meg kell keresni a zöld színû dugaszos csatlakozót (S7 jelû), ki kell venni belőle (kis csavarhúzó segítségével, pöcökhajlítás módszerével:-) a 8-es számú, fekete színû, sarus vezetéket. Lásd ábra..
Át kell tenni (dugni) a felette lévő üres helyre, az S7/6-ra. Ezután a biztosítéktábla utastér felőli oldalán meg kell keresni a piros színû dugaszos csatlakozót (S3 jelû), ki kell venni a 2-es számú , rózsaszínû, sarus vezetéket és át kell dugni a legalul lévő üres helyre, az S3/8-ra. Az így felszabaduló üres S3/2-re (innen jött ki a rózsaszín vezeték) bedugjuk a kapcsolótól elhozott vezetéket, a kapcsoló másik sarkára ráteszünk egy testet és már készen is van a nagy mû.

Üdv: Miki


Klikk a képre ha nagyban szeretnéd látni vagy nyomtatni.