Utcai futóm? sportosabbá alakítása

(Szerző: GorCseW (Ille Balázs), utoljára módosítva: 2007.01.03.)

Utcai futómû sportosabbá alakítása VAZ 2101-2107 gépjármûvekhez.Röviden (annak ki nem szeret olvasni): Wartburg kombi rugó előre, dupla stabilizátor rúd, nagypolszki első rugók hátra, négy keményebb gátló illetve olyan, amelyik mindkét irányban csillapít.Hozzávalók:

1 db VAZ 2101-07 típusú személygépkocsi. [hátsó kerék hajtású]
2 db Wartburg kombi rugó melynek belső átmérői kicsivel térnek csak el a Lada / Zsiguli első rugóitól.
Azaz a ~90 mm-es belső átmérőtől. [konkrétan nem tudom, hogy első ill. hátsó rugók voltak e, mert csak az átmerőket hasonlítgattam össze.]
2 db Polski FIAT 125 típusú gépjármû első rugó.
2 db Első NIVA lengéscsillapító vagy felkeményített régi, [mindenesetre olyan mely oda-vissza csillapít]
2 db Hátsó NIVA lengéscsillapító
1 db Stabilizátor rúd. [Plusz az eredeti]
8 db Gumipárna a stabilizátor rúdhoz [avagy gumi csöcs, népiesebb nevén]
2 db Balos bilincs mely a stabilizátort a lengőkarhoz rögzíti
2 db Jobbos bilincs [persze az eredetieken kívül]
2 db Első, felső rugótámasztó csésze gumi ágyazattal
2 db Hátsó, felső rugótámasztó csésze gumi ágyazattal [! Az első / hátsó rugók átmérői eltérnek!]


Egyebek:
Nagyadag WD-40 vagy csavarlazító, csavarok 8-10-es, anyák, alátétek [rugós is], lángvágó, pajszer(ek) [rábeszélő eszköz], 10-13-17-19-22 kulcsok, rugóösszehúzó [nem feltétlen szükséges], flex vágókoronggal, olajemelő, bakok, gyorsszorító, patentfogó, kalapács.

Öregapánktól örökölt, kocsistól tanult, káromkodási ismeret.


Figyelem! Félreértések elkerülése végett, a következőkben leírt eljárás nem a verseny futómû átalakításról szól, hanem utcai hétköznapi használatra való autó futómûvének olyasfajta sportosabb módosításáról, melynek következményeként nem fognak sem a sofőr, sem az utasok vesekövei 40 km budapesti autózástól a padlólemezen zörögni. De a gyárihoz képest nagyobb stabilitást lehet vele elérni.

Egy kis elmélet: [Nem ússzátok meg]

Először is néhány szót a rugókról:
Mitől is jó a rugó. Ugye leginkább jellemző a huzalvastagság és a menetszám, a tekercsátmérő leginkább abból a szempontból fontos, hogy az adott rugóval helyettesíthető e a gyári. Egy rugó annál jobb minél több menete van egy adott hosszon, azaz a rugó hány menetből áll, a menetszám azért számít, mert nem mindegy, hogy a terhelést 5 illetve 8 menet veszi fel, mert ugye annál hatásosabb az energia elnyelése illetve a rugó esetén annak tárolása, minél több menet fogja, fékezi meg az erőbehatásokat. A huzalátmérő a rugó merevségének meghatározója. Minél vastagabb annál inkább ridegebb merevebb a rugó. Ami persze adott esetben nem biztos, hogy célra vezető. Ugyanis a rugó szerepe abban rejlik, hogy az útfelület egyenetlenségeiből adódó energiákat ne lökésszerûen kapja a kocsiszekrény, illetve a felfüggesztés, hogy az erőcsúcs ne 0 időmennyiség alatt jelentkezzen, hanem folyamatosan növekedve adja át a terhet. Ez olyan mintha egy mûanyag lapot hirtelen, erőhatásnak teszünk ki, akkor eltörhet, míg ha ugyanazt az erőt egyenletesen terheljük rá, akkor csak meghajlik. Az általam ismertetésre kerülő esetben is a fő szempont az volt, hogy a karosszéria megerősítése nélkül pénztárcát és fáradtságos munkaórákat kímélve, növeljük a futómû teljesítményét. Így részemről a választásnál kiestek a Mercedes 123 -as típusának ill. a Volga mellső rugói. Ezek habár geometriailag nagyjából megfeleltek, erőtanilag túl keményeknek találtam őket. Mert ugyanis ha túl kemények a rugók, akkor elnyomkodhatja az első futómû tornyait. Ami a futómû, és a karosszéria geometriájának változásán kívül a családi költségvetés problémáit is magával vonja. Ugyanez a helyzet a túlon túl beültetett autónál, mert akkor a felső lengőkar felfeküdhet a gumibakra, mely a fém alkatrészek összeütközését és deformálódását hivatott megakadályozni. De mivel az a gumitömb elég rideg anyag, ezáltal a gyakori felütés [lengőkar által] szintén a torony deformációját eredményezheti.
A rugófelújításról néhány szót. SZVSZ. Nem sok értelme van, ugyanis a "szakember" nem tudja az anyag szerkezetét megváltoztatni, [nem tud nikkelt, krómot hozzáadni] hanem csak újra tudja edzeni az anyagot. Ugye, mint tudjuk egy 60 éves ember bármennyire sportos is, nem veheti fel a versenyt egy fiatallal. [Sajnos]

A lengéscsillapítókról:
Ezen eszköz szerepe, hogy a rugó a benne tárolt energiát minél lassabban adja vissza, azaz a lökés ne pillanatszerû legyen, és a rugót két irányba terhelő súlyok [kocsiszekrény és a rugózatlan alkatrészek] ne tudjanak létrehozni szinuszos alakváltozást a rugóban. Mert ilyen esetben rohamosan romlik a gépjármû stabilitása illetve az utasok komfortérzete egy viharban vergődő tengeri hajó érzésvilágához fog konvergálni. A túl kemény gátló a veseköves jelenségen kívül mechanikai kárt tehet szintén a karosszériában. Ugyanis a felfogatási pontokat szaggathatja el. Ez az első futómûnél az alsó lengőkaron lévő rögzítő csavarokat jelentheti, és a hátsó hídnál a teleszkópot a karosszériához rögzítő csavarokat is. A Zsiguli / LADA sajnálatos konstrukciós tulajdonságai közé tartozik, hogy a lengéscsillapítók nem fognak, nem csillapítanak befelé. A befelé csillapítás azért lenne fontos, mert amikor rá van terhelve a rugóra, [ugye hepe-hupás az út, éles kanyar stb.] akkor, ha a rugó összenyomódása minél nagyobb lendülettel és rövid idő alatt megy végbe annál nagyobb lesz az alakváltozás és a felhalmozódó erő mennyisége, ami azt eredményezi, hogy a kirugózás is gyorsabban történik majd, és nagyobb alakváltozással jár. Tehát ha erős a rugó és a gátló nem fog befelé, akkor az autó hajlamos "elpattogni" egy húzósabb kanyarban, és ezen nem feltétlen segít a bivaly kemény gátló akkor, ha csak kifelé fog. A kétirányú csillapítással rendelkező gátlók nagy előnye, hogy ha kezdenek tönkre menni, akkor is egy periódus alatt kétszer csillapítanak a gyárival ellentétben. Szerencsére a volgapartiaknak volt annyi eszük, hogy a NIVA -t már ilyen csillapítókkal szerelték fel, és amellett, hogy mindkét irányba csillapítanak, keményebbek is mint amit a VAZ 21X -es szériákba applikálnak. No persze nem utolsó szempont, hogy csereszabatosak is. Igaz az első NIVA teleszkópoknak hosszabb a munkaútjuk, tehát hosszabb vertikális elmozdulást hagy az első kerekeknek. A legideálisabb, a gázos lengéscsillapító lenne, melyeket a dobozban tárolva egy biztonsági zár tart össze. Habár ezen szerkezetek ára már egy komolyabb átalakításhoz illik.

Stabilizátor rúd:
Elvileg e rúdnak lenne az a szerepe, hogy az autó karosszériájának a dőlését megakadályozza a kanyarokban. Mivel a kocsiszekrény dől a kanyarban, de a rúd a gumiágyazatban fel van fogatva a lengőkarokhoz [ugye egyenes haladásnál nem sok szerepe van] illetve a kocsi hosszmerevítőjéhez. Egyenes irányú haladásnál mindkét oldalon a felfogatások vertikális távolsága azonos, de kanyarban az autó dőlése miatt, az ív szerinti külső oldalon e távolság lecsökken és ezzel egy időben belül, megnő. Ami azt eredményezi, hogy a rúd csavarodik, és mint egy torziós rugó fog mûködni. [Meg kell nézni a Barkasét, hogy azé miként funkcionál, mármint az autó elöl nem tekercs se nem lap, hanem ilyen torziós rugóval van felszerelve.]Két rúd beszerelésével effektíve azt történik, mintha meg lenne növelve a rúd átmérője ezáltal az inerciája, és mint tudni lehet annál nehezebb elcsavarni egy rudat minél nagyobb az inerciája, habár jelen esetben külpontos hajlításról ill. csavarásról van szó, amire igen nagy keresztmetszetet kellene méretezni. De aggodalomra semmi ok, kettő még mindig több mint egy. Tehát két stabilizátor rúd jobban fogja tartani a kocsit a kanyarban, az kevésbé fog dőlni, és ezáltal növekszik az úttartása is.

Valaki a kemény rugókra valaki a dupla stabilra esküszik. Hogy ki mit választ? Talán a fent leírtak elolvasásával, mindenki el tudja majd dönteni mi a jó saját magának.


Nos az elmélet után, jöhet a gyakorlat:

Hogy is kell neki fogni. Nagyban megkönnyíti a munkát, hogyha aknánál zajlik a folyamat. Mindenekelőtt le kell méricskélni az első futómû geometriai adatait, hogy majd a munka végeztével valahogy el lehessen kóvályogni a futómûvesig. Érdemes átlósan egy távolabbi fix ponttól is méréseket végezni. Le kell lazítani a kerekeket, fel kell emelni a kocsit, alábakolni, hogy stabil legyen, mert az egyes mûveleti fázisoknál [főleg a rugók ki és berakásánál] igencsak ki van téve a kocsiszekrény a különbféle erőbehatásoknak. Célszerû egyszerre csak ez elejével ill. a hátuljával foglalkozni. Első kerekek le. Mielőtt még bármi máshoz is hozzányúlnánk, a csavarlazítóval, avagy WD-40 -el végig kell fújkálni az összes anyacsavart, hogy azok ne okozzanak túl nagy meglepetést menetközben, végig a futómûvön, az alsó lengőkaroknál, a stabilizátor mentén körbe, a gátlók mindkét végénél, a gömbfejeknél alul felül, a kormányösszekötőket. Különösen kell vigyázni a lengéscsillapító és a stabilizátorrudat szorító bilincs rögzítőcsavarjainak a trapézkarról történő leoldásánál, mert igen korrodáltak szoktak lenni, így könnyed menet, legrosszabb esetben csavarszakadást lehet előidézni. Tehát a költségvetés és az idegrendszer védelme érdekében érdemes a láng után nyúlni és lemelegíteni a csavarokat. A melegített csavar jellegzetessége, hogy amikor megindul egy puffanó fújó hang kíséretében némi rozsdafelhő távozik el a tövéből. [Vicces nézni.] Ha már kinn vannak a gátlók, akkor le kell kötni a kormányösszekötőket,[ezt csak kinyomó szerszámmal szabad végezni, az ütlegelés nem ide való] de csak a tengelycsonkról, és be kell fordítani a motor alá, hogy ne legyenek útba, ezek után a szilenteket kell meglazítani. El kell távolítani a stabilizátor rudat is. Ennek a csavarjaira is felettébb ügyelni kell.
Majd a tengelycsonkot kell kiszedni oly módon, hogy az alsó és felső gömbfejek anyái kerülnek eltávolításra, [a két nagy anya a gömbfej végén] itt elő szokott fordulni az a kellemetlen szituáció, minden előkészület ellenére, hogy a gömbfej csonkja forog az anyával együtt, ekkor kell az első számú rábeszélő eszközhöz, a pajszerhez folyamodni, és avval olyan helyzetbe feszíteni a felső ill. az alsó lengőkarhoz tartozó gömbfejeket, hogy azok csonkjai ne forogjanak. Ez legyen mindenkinek a saját indivíduma, hogy a kellő fogást megtalálja magának. Ekkor jöhet a kúpos gömbfej és a tengelycsonk szorult helyzetének megoldása. Ehhez, ha van valami spéci lehúzó / kinyomó szerszám. [Könyvben láttam J] De ilyesmi híján megteszi a második számú rábeszélő eszköz[ök] az 5 kilós kalapács. Az anyákat fenn kell hagyni, az egyik kalapácsot a csonkhoz tartva merőlegesen, míg a másikkal egy jól irányzott ütéssel elérhető a nem kívánt kapcsolat felbomlása, a gyakorlatot szükség és igény szerint lehet ismételni akár többször is akár nagyobb súlyokkal is. A tengelycsonk eltávolítása előtt, nem árt egy emelővel [krokodil, olaj] alátámasztani a lengőkart és szép finoman engedve, kirugózni a torziós tekercset. A tengelycsonkot tárcsástul, féknyergestül fel kell kötözni, vagy egy doboz, bak tetejére helyezni, mert az kevésbé lehet zavaró tényező, csak az kösse le a flexibilis fékcsövet, akinek kedve van összerakás után fékrendszert légteleníteni. Ekkor az alsó lengőkart kell majdnem függőleges helyzetbe hozni, de ekkor is még felfekszik a rugó a lengőkar rugótámasztó csészéjének belső peremére. Ekkor a pajszer segítségével egy "könnyed" de határozott mozdulattal, a rugó máris kipattintható. A toronyból ki kell szedni a rugótámasztó csészéket, de legalábbis ellenőrizni kell az állapotukat. Ez az állapot legtöbb esetben a fémrész törését, korrodálását és a gumiágyazat elöregedését jelenti. Tehát ezt cserélni is lehet. Én személy szerint a Wartburg rugó két végén lévő lezárt menetet vágtam le [ezt muszáj megtenni, mert így az eltérő formát közel azonossá lehet tenni], ez először soknak tûnt a gyárihoz képest de a gyakorlat azt igazolta, hogy nem sokat változik így az első magasság. Valahol jó is, hogy az erősebb rugó az amúgy is kevesebb menetszám csökkentésével "gyengíthető". Mivel az átmérője nagyobb a rugónak figyelni kell a visszarakásnál a pontos illesztésre és arra is, hogy alul lengőkarnál a rugó felfekvő ívének kialakítása fix, így a felső tányért kell pontos helyzetbe forgatni. A levágott rugót beigazítva először a toronyban kell a helyére rakni, majd nem kevés energiával, be kell nyomni, akasztani a lengőkaron kiképzett helyének belső pereme mögé. Ekkor jöhet megint az emelő, hogy vissza lehessen tenni a tengelycsonkot melynek anyáit, a már leírt feszítgetős [ha szükség van rá] módszerrel lehet meghúzni. Az emelő segítségével kell a lengőkart megemelni a rugó ellenében, és addig ott tartani míg a helyére nem kerül a tengelycsonk. Ugye ha nem tricimobil építése a cél, akkor mindenképpen az ellenkező oldali futómûnél is ki kell fejteni valami hasonló tevékenységet.

A dupla stabilizátor összeszerelése:
Először is, ki kell választani az eredeti és az "újonnani" szerzemény közül, hogy melyik gumialkatrészei vannak jobb állapotban, mert a rosszabbikat kell megcsupaszítani a felfogó konzoltól. A csupasz stabilizátor rúd végeiből, le kell vágni 95-100 mm-t a tengelyére merőleges irányba.[tehát nem úgy mint a szalámit] Ekkor fel kell rá húzni 2 db gumicsöcsöt, oda ahol a régieknek a helye volta konzolnál, majd mindkét stabilizátor végére 2-2 db-ot a rövidebbiknek a végeitől kb. 2 cm-re de az egymás felé helyezett rudaknál ugyanazon a helyen kell, hogy legyenek a gumik. A két gumicsöcsöt, amit már nem fog a konzol mely a rudat a hossztartó nyúlványához az u.n. puskatushoz rögzíti. Tehát a konzol nélküli gumicsöcsöket úgy kell belerakni a másik konzol U alakú részébe, hogy annak a felcsavarozásakor azok beleszoruljanak. A másik 2-2 gumit a lapos felükkel egymásnak fordítva, egy jobbos és egy balos stabilizátor bilinccsel kell egymáshoz rögzíteni úgy, hogy az aszimmetrikus bilincsek rövidebbik fele kerüljön kifelé a kerék felé. Ha jó minőségûek a gumi alkatrészek, akkor a gumik összebilincselése nem kis vesződséggel fog járni, mert azok alakja igen szoros illesztést kíván meg. Ekkor tehet nagy segítséget a gyorsszorító, illetve a patentfogó. Ha össze lettek csavarozva a bilincsek. Akkor felmehet a 2 stabilizátor a helyére és az alsó rúd végeit hozzá lehet rögzíteni a lengőkarokhoz. Fel a kerekeket. Ezek után ellenőrizni kell, hogy a gumik teljesen alászedett kormánynál nem érnek e bele a két rudat összeszorító bilincsekbe. Ha igen, akkor három lehetőség van.
- Pogácsát kell tenni a kerék alá
- A kormányhatárolókat kell úgy beállítani, hogy ne tudjon a kerék belefordulni.
- A gumikat előrébb kell húzni a bilincsekkel együtt.
Ezt a legutolsót nem különösebben javaslom, mert akkor a dupla stabilizátor rúd erőkarja csökken le, ezáltal funkcióját veszti a szerkezet. Ha pogácsa kerül a kerék alá, az megváltoztatja a futómû geometriáját és ezáltal máshova kerülnek az erővektorok, nem beszélve a hosszabb kerékcsavarról ill. a tőcsavaros megoldásról. Jómagam a kisebb fordulási sugár mellet döntöttem.
Ha megvan minden, akkor mehetnek vissza a lengéscsillapítók avagy az újak, le kell húzkodni az összes csavart. Vigyázni kell arra, hogy a szilenteket csak akkor szabad lehúzni, ha már lábon áll a kocsi és terhelve van, [a saját tömegével persze...] különben elnyíródnak. Kormányösszekötőket visszakötni, csavarokat lehúzni. A futómû geometriáját ellenőrizni, esetleg állítani rajta.


A hátsó futómû:
Le kell kötni a gátlókat a hátsó hídról, megemelni a farát, le a kerekeket. A rugókat a már jól ismert pajszerrel kell kifeszíteni, mert nem pottyan le hátsó híd, hanem csak egy darabig megy le, a kutyacsontok és a keresztirányú kikötő rúd miatt. Ez némi erőkifejtést igényel, de hamar megvan. Majd a hátsó rugótámasztó csészét kell ellenőrizni, ami fenn van a toronyban, és ha már megérett egy cserére, akkor nagyívben meg kell szabadulni tőle.[Ez szinte mindig tuti, hogy így van, főleg öreg autóknál] Ekkor kerülhet sorra a Polski rugó és az új tányér. A már ismert módon az alul fixen kialakított tányérhoz kell a fölsőt igazítani, és a rugót berakni. Ez a mûvelet kb. ilyen könnyen is megy mint ahogy leírtam, mert a Polski rugó hiába áll több tekercsből [vagy ugyanannyiból?] , mint a gyári hátsó, kisebb a magassága. Ugye mindkét oldalon el kell végezni ezeket a teendőket. Kerék fel, hátulja leenged, gátló beköt, illetve ha van másik, akkor kicserél.

Ha már minden elkészült akkor finoman el kell egy közeli futómûveshez gurulni és futómûvet állítatni.

Ezekkel a változtatásokkal a kocsi hasmagassága kismértékben változik csak, a vágatlan Polski rugó miatt a hátulja lejjebb kerül kb. 2 cm-t, és a Wartburg rugó a két végéről levágott zárt körrel is hozza kb. ezt a magasságbeli változást az elején. Lényeg, hogy külső szemlélőnek [rendőr] nem szúr rögtön szemet a változás. [Meg merem kockáztatni, hogy mûszakin se, persze a dupla stabil csak a vak ember szemét nem szúrja ki.] Aki további ültetést szeretne hát lelke rajta. De elöl akkor ne Wartburg rugót használjon, mert nem lesz elég rugókör mi dolgozzon, és ha beüt az eleje a gumibakra fekszik föl a felső lengőkar, és akkor a torony vándorútnak indul.
Mindezeket nem azért írtam le, hogy ez az egyetlen és üdvözítő út, amin én járok, hanem, hogy megpróbálják némi elméleti hátteret nyújtani ahhoz, hogy ki-ki saját maga dönthesse el azt, hogy neki mi a jó.
Mindenesetre a felhasznált anyagok, is tükrözik azt, hogy hétköznapi autóról van szó, mert szóba se kerülnek 30e Huf -os Bilsteinek [ha még lehet egyáltalán venni ennyiért], szintén nem olcsó a karosszéria megerősítése.


Fontos, mit sem ér az egész, ha a gumialkatrészek fáradtak, avagy kopottak. Ha ki vannak repedezve, akkor a merevségük, tartásuk csökken, a szilentek nem látják el a feladatukat, a gumicsöcsök pedig lötyögnek a stabilizátor rúd körül. Ügyelni kell arra, hogy ha lehet csak orosz gumitermék kerüljön a kocsiba, ugyanis a magyarok nem igazán biztosítják a velük szemben támasztott kritériumokat.

Sok sikert a munkákhoz és ahhoz, hogy mindenkinek sikerüljön kiválasztani és kivitelezni a számára üdvözítő megoldást.


Na és egy kis ábrázolás, hogy mindenki képben legyen:


A kezdetek kezdete. Akna nélkül igencsak ideg- és deréktépő mulattságnak nézhetünk elébe. [Így is eléggé az)Ugye, ha egyben akarja az ember fia kiszedni a trapéz gömbfej csavarjait, akkor nagyon jó segítséget nyújthat a láng. Öreg autónál erre mindenképpen előre fel kell készülni, nem árt ha előre gondolkodva napokkal a mûvelet végzése előtt, be vannak "áztatva" a csavarok, akár csavarlazítóval, WD-40-el, gázolajjal, ha a tüzes szerszám nem áll rendelkezésre. Ja és ugyan ez a helyzet a stabilizátor rúd felfogató csavarjaival is. Mert ha az beleszakad akkor alsó trapéz csere lesz a dologból. [Mert ugye a rugó és csillapító cseréjéhez nem kell a gömbfejet kiszedni, csak én csináltam egyszerre.]


A három grácia. Lada első, Polski hátsó, Wartburg hátsó. Még vágatlan állapotban


A Lada első rugója, és a levágott Wartburg rugó egymás mellet, a méretbeli különbség ellenére a Wartburg rugó tartja az orrész magasságát. Talán egy hajszálnyit ki is emel. [Lásd lentebb]


Íme a különbség a Nagypolszki első és a Lada hátsó rugói között. Érdekes, hogy mind a kettő 9 menetes [nem boksz meccs] és, hogy mekkora a méretkülönbség. A polák rugó egyébként keményebb mint a standard lada hátsó. [itt mind a két rugó vágatlan]


Célszerszámok, amikkel a bilincseket egymásba kell/lehet húzni. Ez nekem kétemberes feladatnak bizonyult.


A beszerelt stabilizátor rúd. Ahogy a konzolba kell beépíteni. Jól láthatók a fehér színû az újonnan beszerelt "gumicsöcsök".


Ez a kép mar pár ezer km után készült. Lehet, látni, ahogy a + rúd elhelyezkedett. Ezt a részt, amit kihajlított magának ki lehet flexleni illetve kalapálni. De nekem semmi fémes hangot nem ad így se, és még minden a helyén van.


A leflexelt bilincs, ha a kerék netán beleérne.


Így néz ki az autó az "átalakítás" után, hát nem lett porig ültetve, de a menetstabilitás jelentősen javult. És volt olyan vak futómûves, aki észre se vette a változtatásokat, meg hogy dupla stabil van rajta.[Mert nem hiszem el, hogy minden nap 5 ilyen autót visznek oda neki.] Rendőr is csak egyszer jegyezte meg amikor kizúdultam egy húzós kanyarból, hogy "hova sietek" szerencsére fényképező eszköz nem volt nála, mert akkor bajba lett volna a jogosítványom. [Csak igazoltatni álltak ott]. Más meg nem tûnt fel neki.


Hozzászólások ehhez a cikkhez:
Nekem 4db Niva rugó + 4db Niva Offroad (erősebb mint a sima) lengéscsillapító (Monroe)is elég volt.
Helló!
Én kipróbáltam csak a dupla stabilizátoros verziót(a 2hátsó rugót is cseréltem), de 1000szer stabilabb az autó!
Köszi a jótanácsokat!