Rendőrségi szóvivő :)))

 


hrc

e-mail     December 2 . 07:38:56    ( 385 )

 

Egy tréler drága, de akár utánfutó kölcsönzőben van napi 2-3 ezerért olyan futó amit tudsz használni erre a célra. Egy dolgot kell figyelembe venni. Azt hogy vonó jármű + futó + rakomány 3500 kilón belül legyen, ill. a futó teherbírását ne haladja meg a rakomány, ill. a vonó jármű forgalmiban rögzített /vontathat pont/
max terhelését a futó+rakomány súlya ne haladja meg!

Arnold! Melyik tocsik volt az? Meglesném! :)

 

Wolfheart

e-mail     Október 18 . 21:23:30    ( 384 )

 

Hali!

Arnold, ne kötekedj! :)
Köszi hrc! Szerintem a tréler az elég drága dolog, vagy tévedek? Bár tényleg valószínu^, hogy egyszeru^bb.

 

Arnold

e-mail     Október 18 . 19:51:45    ( 383 )

 

Szia Tyui,

láttam a géped az Indexen egy topicban, de nem hitték, hogy a légkopoltyúd nem hamis:)

 

hrc

e-mail     Október 18 . 09:43:08    ( 382 )

 

Arnold :)))

Egyébként az útvonalengedélyt a KF adja asszem még mindíg 1800 píz. Kell 1 napos biztosítás hozzá és o~k megjelölik az útvonalat/ido~pontot.
Találkoztam én már Gyo~rbo~l Záhonyba tartó ilyen papiros /egyébként/ lejárt mu^szaki autóval is...

Eccerübb a tréler! Ja vontatni nem lehet mu^szaki nélkül ne feledd!

 

Arnold

e-mail     Október 13 . 19:33:54    ( 381 )

 

Sót, ha üléshuzatot akarsz cserélni, azt is át kell írni...
És mit ír át mégis, ha 5-ös váltód lesz?

 

Pavel

e-mail     Október 13 . 00:54:55    ( 380 )

 

Okmányirodán kapod szerintem, nem egy olcsó dolog.

Váltóhoz senkinek semmi köze, nyugodtan beteheted az 5öst.

 

Wolfheart

e-mail     Október 12 . 18:30:48    ( 379 )

 

Huhh, még egy kérdés közben eszembe jutott. Az igaz, hogyha most 4-es váltó van a szamárban, és 5-ösre akarom cserélni, akkor nem kell semmien papírt átírni? Vagy csak ne tudjon róla a rend o~re? :)

 

Wolfheart

e-mail     Október 12 . 18:09:46    ( 378 )

 

Köszi Pavel! Útvonal engedéllyel akkor nyugodt lehetek? Ezt csak egyszer adják ki, nem? Hol lehet ilyet beszerezni?

 

Pavel

e-mail     Október 12 . 17:24:55    ( 377 )

 

Hello!

1. Át kell iratni, kell hozzá csonkolt forgalmi, adás-vételi, ilyesmi... kb 4eFt a díja

2. Tréleren vagy útvonalengedéllyel.

Üdv. Pavel

 

Wolfheart

e-mail     Október 12 . 16:46:09    ( 376 )

 

Hali!

Két kérdésem lenne. Az egyik, hogy ha Ladába egy másik Ladából szeretnék betenni egy motort, tehát ugyanaz a típus, csak a motorszám nem azonos, akkor azt át kell iratni olyan bonyolultan, mint ahogy az egyik topicban valaki azt leirta? Vagy nem kell semmit csinálni?
A második kérdésem pedig az, hogy lejárt mu^szakis autót hogy tudnék elhozni A pontból B pontba, a városon keresztül, úgy hogy ne legyen gáz ha megállít a rendo~r?
Köszi elo~re is!

Üdv: Bence

 

hrc

e-mail     Szeptember 3 . 13:50:46    ( 375 )

 

Ja bocsesz elfeledtem hogy régen jártam felétek ..

Ido~közben kiváló mino~sítésu^ gépjármu^ szakoktató vizsgát tettem Kresz, Müszaki, Gyakorlat szakon és ezerrel oktatok. Ha ilyen irányú kérdés merül fel term. arra is szivesen reagálok! Még mielo~tt kérdeznétek a CÉGet nem hagytam ott másodállásban tolom az ipart, és továbbra is építkezek tehát a vas továbbra is eladó!

Üdv!

Tyuiop

 

hrc

e-mail     Szeptember 3 . 13:44:47    ( 374 )

 

Hali!

Faze:
Az ülés kivételt engedi a 6/1990 kpm-bm rendelet.
Tehát nem átalakítás az ülo~helyek számának ideiglenes csökkentése, más kérdés az ha be van filcezve a helye...

Bgo:
Lehet 2 színu^ a forgalmiban be kell jegyeztetni szin1, szin2, term forgalmi csere más nem kell hozzá csak az okmányirodában végigvárni a sort.

faze: kicsit ráncolom a szemöldököm, sztem te még nem no~ttél ki a pubertásból. eccerübb lenne ha apádat nyaggatnád ilyen egyértelmu^ dolgokkal

Én mindenkinek ajánlom, hogy ha utcai használatú versenyautót akar használni, hogy lépjen be valamelyik motorsport klubba szerezzen licenszet és akkor viheti gépkönyveztetni a vasat + vizsgára a kf-hez 1 évre megkapja a müszakit és a nyomtáv cso~ stb. mind mind megengedett term ha homológ

Üdv!

Tyui

 

Pavel

e-mail     Augusztus 23 . 23:31:07    ( 373 )

 

Hello!

Kezdetnek itt nézz szét jó alaposan:
http://www.magyarorszag.hu/ugyintezo/ugyleirasok/vagyontargyakertekekvagyonszerzes/gepjarmu/gepjarmu.html

Üdv. Pavel

 

faze

e-mail     Augusztus 23 . 21:06:21    ( 372 )

 

Haller Mindenki!

Nem tudom ezt melyik topic-ba kéne inkább írnom, de most már itt vagyok... Szal van egy olyan problémám, hogy a kötelezo~kro~l, szabályokról, meg adásvételiro~l, forgalombólkivonásról semmit nem tudok! A konkrét probléma az lenne, hogy van egy verda amit odaadnának nekem, csak úgy... (kicsit károsodott az egyik kanyarbn:D ) De nem tudom hogy hogy álljak neki... A legjobb az lenne, ha tudnátok egy olyan oldalt mondani, ahol mindennek utána lehetne nézni... Vagy többet!

Elo~re is kösz! Sziasztok...

 

Tom2101

e-mail     Augusztus 2 . 00:45:11    ( 371 )

 

Szia bgo

Én úgy tudom hogy az autó 3/4-nek (75%-nak) kell olyan színu^nek lennie mint ami a forgalmiba van irva.
De ez nem 100% ig biztos hogy még most is így van
ha valaki erro~l tud valami bo~vebbet légyszives javítson ki.

én is kíváncsi vagyok.

Remélem fény derül az igazságra

Üdv Tom2101

 

bgo

e-mail     Augusztus 1 . 21:51:30    ( 370 )

 

Üdv!
Azt szeretném megtudakolni, hogy ha kétszínu^re változik az autóm fényezése, át kell e iratni forgalmiban? (Gondolom ajánlott...) Iratott mostanában vki át színt? Mennyibe kerülhet mostanság? Ha megállít a rend o~re, és nincs átírva (végülis a forg.ban lévo~ színe egyezik... az autó elejével) akkor mekkora szankcióra számíthatok? (Normálisan viselkedem)
bgo

 

még1MbR

e-mail     Július 23 . 15:11:58    ( 369 )

 

Szia!
Mindenbe beleköt, ha olyan ember...
Semmibe sem, ha olyan ember...

Nehéz erre a kérdésre válaszolni. Egy biztos: csak az udvariasság segít, akármilyen a hozzáállása. Bármit beszólsz nekik, az csak ronthat a helyzeten. Én még nem láttam olyan focimeccset, ahol a bíró visszavonta volna az ítéletet, mert a játékos reklamált, teccikérteni? :-)

Nekem 10-bo~l 9x nincs semmi bajom a rendo~rökkel, mivel igyekszem maximálisan együttmu^ködni velük.
Néha egészen meglepo~dnek, hogy emberként beszélek velük. Etto~l o~k is átváltanak normális, beszélgeto~s stílusba. Fo~leg a fiatalabb, újabb generációsok tu^nnek normálisabbnak eddigi tapasztalataim alapján.
A maradék egytized esetén pedig nincs mit tenni: azzal még udvariasabb vagyok és elkönyvelem magamban, hogy én gyo~ztem, én voltam a bölcsebb. Ezzel még a saját kollégája elo~tt is be lehet égetni némelyiket... volt már, hogy egy ilyennek elmeséltem, mi is az a "laptop", mert rákérdezett a csomagtartó tartalmára:-)

 

Omlás

e-mail     Július 23 . 11:49:02    ( 368 )

 

Sziasztok az ügyben érdeklo~dnék hogy ha körbe akarom spoilerezni a vasat azért szólnak a yardok? Tapasztalatok? Sárvédo~szélesítéshez átépítési engedély kel? KPM rulz ?? :)
Köszike elo~re is

Omlás

 

KaZo_21011

e-mail     Július 22 . 07:17:37    ( 367 )

 

Hali!
Ha meg nem, akkor se legyen nagy a szád, különben biztos belekötnek valamibe. Légy tisztelettudó.
(...Mondd azt, hogy: egyetemista korában sok bolondságot csinál az ember, tudják, hisz maguk is voltak egyetemisták.... ;-) Ezt valamelyik TV mu^sorban hallottam...)
KaZo

 

faze

e-mail     Július 22 . 00:01:22    ( 366 )

 

Thanx...

Elkapkodni nem kapkodom el... Már jó egy éve érik a dolog! A zsiguli.hu-t is a-tól z-ig átolvastam:)Elso~sorban azért szeretnék végre egy ladát, hogy az elméleti dolgokat át tudjam ültetni a gyakorlatba, és hogy vezetni is megtanuljak... Megtanuljam milyen az amikor "kilincsel elo~re" megy az autó:) Aztán ha minden összejön persze szívesen neveznék rally-ra. De edzeni is kell valahol, és ahhoz muszáj forgalomba is vezetnem, hogy el tudjak menni olyan helyekre, ahol "nem veszélyeztetek, nem zavarok senkit". Szóval köszi mindent... Majd lesz valahogy.

A rendo~rökkel meg nem leszek paraszt! Ha o~k normálisan szólnak hozzám, akkor én miért legyek paraszt!? Ha meg nem...

faze

 

bgo

e-mail     Július 21 . 16:18:17    ( 365 )

 

Én a helyedben még várnék egy kicsit az építgetéssel, átolvasnám a zsiguli.hu-t, a fórumokat (ezt is), ezek a cikkek nagyon sok kérdés(em)re adtak választ már! Nehogy a kapkodásnak késo~bb nagyobb ára legyen! Rendo~ri elleno~rzéskor sok múlik a hangnemen, viselkedésen...
Üdv!

 

z

e-mail     Július 21 . 11:24:03    ( 364 )

 

az utánanézést úgy értem, hogy csak van a közeledben valami ralis vagy egyéb versenyzö társaság, ha mást nem, hát szlalomversenyekre menj el és haverkodj össze valakivel. És olyat kérdezz, akinek tényleg ennyire módosított autója van. Neki van valódi tapasztalata.
Egyébként az hogy a rendo~r mennyire szigorú, nem attól függ, hogy mi van módosítva a kocsidban. Hanem attól, hogy tisztességes hangon beszélsz vele, vagy arcozol és bunkózol... :-)
z.

 

faze

e-mail     Július 21 . 01:08:53    ( 363 )

 

Köszi z!

Mindenféleképpen utána szeretnék nézni a dolgoknak, de a tapasztalatokat kérdezem... Mennyire ugranak rá?! Van-e aki azért elnézni, és továbbenged!?
De utána fogok nézni...

 

z

e-mail     Július 20 . 11:14:21    ( 362 )

 

hátul semmi: elvileg bent kell lenni, mert a kocsi 4-személyes. Mondhatod persze hogy azért van kiszedve mert valakinek segitettél költözni, vagy mert szétszakadt és most mész az újért, vagy mert másnap viszed lakatoshoz a kocsit, stb. De ha csövezve vagy, ezt úgysem veszik be.

Elöl kagyló: rendör esetleg kér valami papirt. Akkor megmutatod az oldalán a FIA mino~sítést, meg az E-betüt. Vizsgán: ha az ülés állítható elöre-hátra (sínen), és rángatásra nem mozog, akkor átengedik.

DE: nekem az a gyanum h Te versenyautót akarsz építeni. Azt megsugom, hogy innen szedett értesülésekre ne bízzad a forgalmidat. Inkább nézz utána rendesen. Elég "alap" kérdéseid vannak, ezt az egészet egyáltalán nem így kell elkezdeni...

z.

 

faze

e-mail     Július 19 . 12:51:43    ( 361 )

 

Köszi...:) Üléssel mi a helyzet? Hátul semmi, elo~l 2 kagyló!? Arra ugranak? Meg a kormány!?

 

z

e-mail     Július 19 . 09:17:33    ( 360 )

 

nem jogsit... forgalmit!
a csövet veszik a legszigorúbban.
jegyzem meg, joggal: bukósisak nélkül veszélyesebb a kocsi mintha bent se lenne a cso~. elég egy tök enyhe koccanás, rossz irányból... és a fejed szétnyílt mint egy meglékelt görögdinnye!
a másik, amire ugranak, a kerék, a nyomtáv, a to~csavar.
a kipufogót meg a motort leszarják.
z

 

faze

e-mail     Július 19 . 00:53:03    ( 359 )

 

Van pénz, csak mondjuk a csöveket beszerzem x összegért:) a papírozott bukókeret meg 10*x összeg, ami azért nem mind1... És ugyan ez a helyzet a többivel is! A retorzió meg csak érdekel... Vesznek-e el jogsit érte, vagy valami komoly!?

 

SPI

e-mail     Július 18 . 18:14:00    ( 358 )

 

Hello.

Hogy mire számíthatsz? Jó sok nullás pénzbüntetésre!
Amúgy, ha nincs pénzed a papírmunkára, akkor mibo~l akarod megoldani a csövezést, kipufogót, motortuningot, netán a büntetést? :)

Üdv: SPI

 

faze

e-mail     Július 18 . 16:46:50    ( 357 )

 

Hello Mindenki!

Érdekelne egy-két dolog..

Pl.: Ha mondjuk veszek egy ladát... Kicsövezem, 50-es, 60-as rendszer, tuningmotor, minden, de pénzhiány miatt nincsenek papírok... Semmi! Ha úgy kapnak el, mire számíthatok (a kapcsolataimon kívül)!?:))) ??? Köszi!

 

KaZo_21011

e-mail     Július 14 . 14:43:58    ( 356 )

 

Hali!
Ezt közkinccsé teszem, talán ez a legjobb hely rá...
http://www.origo.hu/itthon/20040714megtarthatjak.html

Üdv!
KaZo

 

grano

e-mail     Május 24 . 10:16:56    ( 355 )

 

Thanx Tyui.!

 

KaZo_21011

e-mail     Május 21 . 14:02:38    ( 354 )

 

Tyui:THX!
KaZo

 

hrc

e-mail     Május 21 . 10:21:47    ( 353 )

 

hali!

Granao:

A 8-ik bekezdést olvasd figyelmesen!


Kazo:

rád is ez vonatkozik! Ami nem tipusidegen az mehet bele!


PÓTALKATRÉSZEK ÉS TARTOZÉKOK MEGFELELO~SÉGÉNEK TANÚSÍTÁSA
Mu^bizonylat
25. § (1) A gépjármu^ és pótkocsija pótalkatrészeinek és tartozékainak megfelelo~ségét - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - mu^bizonylattal kell tanúsítani.
(2) Nem kell a megfelelo~séget tanúsítani
a) az általános használatú szabványos alkatrészek és szerelési anyagok, (csapágyak, köto~elemek, ékszíjak, vezetékek, csatlakozók, izzólámpák stb.) esetében,
b) az alárendelt szerepu^ pótalkatrészek és tartozékok (díszíto~elemek és kényelmi felszerelések stb.) esetében, amelyek a jármu^ rendeltetésszeru^ használatára befolyással nincsenek,
c) saját üzemeltetésu^ jármu^höz, az üzemelteto~ által elo~állított (gyártott, felújított) pótalkatrészek, tartozékok esetében.
(3) A pótalkatrész és tartozék megfelelo~ségére vonatkozó tanúsítási kötelezettség
a) hazai gyártás illeto~leg felújítás esetén az elo~állítót,
b) import esetén az importo~rt, illeto~leg a forgalmazót,
c) bontás esetén - közlekedésbiztonsági és környezetvédelmi szempontból kiemelten fontos alkatrészekre és tartozékokra vonatkozóan - a bontót, illeto~leg a forgalmazót
terheli.
(4) Mu^bizonylat nélkül
a) belföldi gyártó illeto~leg felújító pótalkatrészt és tartozékot sem közvetlen felhasználásra, sem további forgalmazásra nem értékesíthet,
b) forgalmazó pótalkatrészt és tartozékot nem vehet át és nem értékesíthet.
(5) A mu^bizonylatnak legalább az alábbi adatokat kell tartalmaznia:
a) a pótalkatrész, tartozék megnevezése,
b) a jármu^típus(ok) megnevezése, amely(ek)nél a pótalkatrész, tartozék alkalmazható,
c) a gyártó (felújító, forgalmazó) neve, címe,
d) mino~síto~ vizsgálatra kötelezett pótalkatrész, tartozék esetében a mino~síto~ vizsgálatot végzo~ intézmény által meghatározott adatok,
e) bontásból származó alkatrész esetén a felhasználhatóságot meghatározó osztályozást (mino~sítést) tartalmazó nyilatkozat.
(6) A mu^bizonylat adatai a pótalkatrészen, tartozékon vagy annak csomagolásán is feltüntetheto~k.
(7) Ha a pótalkatrésznek, tartozéknak nincs minden darabja mu^bizonylattal ellátva, a vásárló és a hatóság kérésére a forgalmazó, illeto~leg a javító köteles azt felmutatni.
(8) Mu^bizonylatként kell elfogadni a pótalkatrészen vagy annak csomagolásán feltüntetett gyártói jelet, szabványszámot, vagy az alkatrészkatalógusban szereplo~ cikkszámot, ha
a) a pótalkatrész a jármu^ gyártójától származik, vagy
b) a gyártó azt elso~ beépítésu^ alkatrészként is használja, illeto~leg más, hitelt érdemlo~ módon a gyári eredeti alkatrész helyett használhatónak elismerte.A biztosításra hülyeséget írtam mert közben változott a jsz. és elfeledtem hogy a felelo~sségbizositás szerzo~dés és a befizetést igazoló csekk közé betették a VAGY sócskát szóval vagy ez vagy az. Sorry az én fejem sem káptalan :)

Ja és abban is változott a jsz., hogy ha nincs biztosítás vagy az átiratást elmulasztották a cimke marad csak a forgalmi ugrik amit ugye a hiánypótlás után az okmányiroda visszaad.

Volt valami olyasmi kérdés is, hogy mi van akkor ha elveszik a forgalmi. Na ilyenkor a telephelyig közlekedhet a kocsi azon a napon, szóval ha elveszik a forgalmit kap a polgár egy igazolást amivel még haza tudja vinni a kocsit szvsz nem kell tréler meg ilyesmi...

A fellebbezés asszem 1500 pénz illetékbélyegen, de rajta van a határozaton. Ez az ujnyomatolás marhaság, nyilván rajta van a kiállítás dátuma a szelvényen tehát méltán lehet feltételezni hogy nem utólag állították ki, azt meg tanuval lehet igazolni, hogy a helyszínen ott volt mással nemigen.

 

KaZo_21011

e-mail     Május 20 . 13:49:32    ( 352 )

 

Üdv!
Tyui:Megnéztem a nyugtát, a H****ria biztosító banki utalásos 3 hónapos papírján rajt a kötvényszám is. Akkor ez elég magában is? (egyébként én eddig úgy tudtam, csak a befizetés igazolása kell)
Nálam pont az volt a gond, hogy a rendo~r szerint nem tudtam igazolni a biztosítási fedezetet. Mivel az enyém az autó, elvehette volna a forgalmit a leírásod alapján. Akkor mennyibe került volna a fellebbezés, a forgalmi visszaszerzése, és hogy tudtam volna bizonyítani, hogy az érvényes papír volt ott nálam? (vetetek róla ujjlenyomatot, hogy rajt-e a rendo~ré?) Ha elveszi a forgalmit, haza kell vitetni az autót (az is pénz...), vagy hazavezethetem? Az útszélén biztos nem hagytam volna...
Szoval az adott helyzetben egy esteben nem jövök ki negatívan, ha elkérem a rendo~rto~l a papírt, és magam is leelleno~rzöm. Ezt kellett volna tennem, de tényleg abban a hitben voltam, hogy a felülvizsgálatnál nem tehették vissza... NA meg nem akartam kardozni a rendo~rrel.
Egyébként a kocsiban tartott papírokról annyit, hogy a haverom felment pestre koncertre, a parkolóban feltörték a néhány éves fordját az anyósülés kilincsénél, mivel a magnón nem volt rajt az elo~lap, azt nem vitték el, viszont a kocsiban található összes papírt (lejárt biztosítási igazolást is, amin rajt a címe) és a lakáskulcsát elvitték. A címe megvolt, a tudakozótól meg lehet szerezni a telefonszámot, meg lehet csörgetni, ha nem veszik fel, nincs otthon senki... Akinek futja új fordra, valószínu^leg más is van otthon... HA pesti lett volna, mire hazaér kipakolták volna a lakását... Mert ugye koncertre nem vihetsz be kulccsomót, és egyéb, sérülést okozó tárgyakat...
KaZo

 

KaZo_21011

e-mail     Május 20 . 13:47:26    ( 351 )

 

Hali!
Ugyanez a kérdés: 21011-be ha teszek fejtámlás 1500-ös ülést, belekötnek? Egyéb, más Ladából származó tartozékba? mondjuk automata öv, ötsebességes váltó? (mondjuk a váltó asszem a forgalmiban is bent van...)
KaZo

 

grano

e-mail     Május 20 . 13:26:26    ( 350 )

 

Szasz Tyui!
Egy aprócska kérdés:
Vettem Vlagyimirbe 21213-as kormánykereket.
Ez ugye tök gyári és tökre passzol a 2101-2107 ill. 2121X szériába gyakorlatilag csak a külalak más mint a 2105-07 esetében.
Szerinted ebbe is bele lehet kötni?
Vagy ez nem mino~sül átalakításnak?
(Ugye EU tagállamokban hébe-hóba látni ilyennel szerelt kockákat mert ott még lehet/ett/ kapni ezt a tipust)
Grano

 

hrc

e-mail     Május 20 . 11:45:16    ( 349 )

 

A jogszabály a két fecni eggyüttesét foglalja össze úgy mint a biztosítás meglétének igazolását.
Más kérdés, hogy a csekken kívu^l csak akkor kérik a kötvényt ha sikerált balesetben részesnek lenni ui. a csekken nincs rajta a biztosítási kötvény szám. Egyébiránt ezt a számot kell megadni a nemzetközi kárbejelento~ lapon is ha rendo~r nélkül megegyeznek a felek, szóval KELL!
Ami a balesetbejelento~n van zöldkártya szám azon nem a környezetvédelmi igazolólapot, hanem a nemzetközi biztosítást értik. Hibás a nyomtatvány.. Hiába a nemzetközi szlengben a zöldkártya elnevezés... Tehát a kárbejelento~n akkor irjuk be a "zöldkártya" számát, ha a másik fél külföldi!

 

Zorro

e-mail     Május 20 . 10:01:17    ( 348 )

 

Hali!

A biztosítás igazolásához ezek szerint nem elég a zöld papír? Kötvény és Csekk is kell hozzá?
Ezen több nyelven rajta van, hogy mire, meddig, kinél van biztosítva és a bizosítónál még május 1-e elo~tt azt mondták, hogy ezt még az EU-ban is elfogadják igazolásként. Érdekes magyar viszonyok, mert nekem eddig elég volt csak a csekk, vagy a zöld papír önmagában.

Zorro

 

hrc

e-mail     Május 20 . 09:24:51    ( 347 )

 

Hay!

Sajna a Tyuiop©®™-valahová elkeveredett úgyhogy hozzá kell szoknotok a hrc-hez! :)

Na sorban csak sorban..

dagonya:

Igen az engedély nélküli átalakítás a forgalmi helyszíni elvételét /és ezzel együtt a cimke lekaparását/ eredményezi. A rendszámot csak abban az esetben veszik el ha már le volt kaparva a címke vagy a rendszám hamis, vagy nem arra a kocsira adták ki.
Átalakításnak mino~su^l bármilyen olyan nem gyári alkatrész beszerelése ami a jármu^ tulajdonságait megváltoztatja. Nem vonatkozik az utángyártott és jóváhagyási jellel ellátott alkatrészre ha az bizonyíthatóan ehhez a tipushoz készu^l. A pedálsor pl. ilyen mert ugye a hátoldalán fel van tüntetve a csomagoláson hogy mely tipusokra jó.
Az u^lés/kormány/felni örök gond. Ezekre mu^bizonylat vagy a forgalmiba történo~ beírás segít. Az mondom elo~lre hogy az u^lés max isteni csoda útján fog menni...


adams:

nem akarlak megbántani de, a kilincselés nem biztos hogy utcára való... próbáld meg valamelyik RTE futamon! attól meg ha feljelentenek a rendo~rnek nem lessz több fizuja legfeljebb több lessz a papirmunkája...


KOL:

a lökhárítóval vigyázz, mert az vizsgán szigorú homlokráncolást fog eredményezni! Próbáld megkeresni az helyi KF-et és az átalakításokkal foglalkozó emberkét megkérdezni, hogy rajzoltasd-e le vagy nem? Utánna kérdezd meg a szomszéd megye illetékesét is mert sajnos a gyakorlat azt mutatja, hogy óriási elterések lehetnek! A sok más autón hiányzik az nem biztos hogy mindig igaz, mert az ültetett bömösön elo~l lógó nagy harcsaszáj az pölö lökhárító toldat amit a gyári eredeti lökösre raknak fel. Próbálj te is valami hasonló megoldást keresni, és mindenképp kérj elo~tte állásfoglalást a KF-to~l a késo~bbi félreértések elkerülése végett!!!


dismarc:

oldalra a tükör vonala az irányadó. Helyesebben a karosszéri vonalából kilógó dolognak elhajlíthatónak kell lennie /ez a tükör/ az egyéb feltétel a jármu^vek szélességére vonatkozó /tehát max. 2.5 méter/ elo~írás tehát max addig! Lefelé tudtommal nincs határ csak a magyar utak!


KaZo_21011:

hááát erre nem tudok mit mondani :(
nem kellett volna elfogadnod a csekket...
A forgalmit biztosítás hiányában csak akkor lehet elvenni ha a tulaj vezeti a jármu^vet és a biztosítási fedezetet nem tudja igazolni vagy az 30 napja lejárt.. a "CB-n" történo~ lekérdezésnél csak annyi derül ki, hogy van-e vagy nincs biztosítás, a befizetések nincsenek nyílvántartva.
A biztosítást viszont 2 papir együttes meglétével kell igazolni! Ez a KÖTVÉNY és a CSEKK!

Egyébiránt nem hiszem, hogy direkt volt a dolog sajnos nem hisz nekünk a törvény, szóval ha valamilyen szabálysértés miatt a rendo~r feljelentést tesz akkor azt bizonyítani is kell..
Sajnos ha a csekket aláirjátok azzal el is ismertétek a szabálysértés elkövetését, tehát azt már nem lehet visszacsinálni. Ha ilyen lehetetlen helyzetbe kerültök kérni kell, hogy jelentsenek fel az ellen ugyanis van jogorvoslat! Tehát a szabálysértési hatóság határozata kézhezvételéto~l 8 napon belül kifogással élhetsz és akkor be tudod nyújtani a bizonyítékodat.. /ebben az esetben a bizosító igazolását amit a kollega sajnos nagyon elnézett/

Az hogy sokszor kivettek a sorból, nem neked meg a Ladádnak szól, hanem a kismillió közúti akció miatt volt...

na PÁ!

Tyui

 

hrc

e-mail     Május 20 . 08:53:29    ( 346 )

 

Nyugi Z vagyok csak ugye a meló...

 

KaZo_21011

e-mail     Május 17 . 10:04:38    ( 345 )

 

Üdv!

Egy tanulságos rendo~rös sztorim van, nem tudom, ez-e a legmegfelelo~bb hely... kicsit hosszú lesz.
Kezdjük azzal, hogy 2003 elso~ félévében 5-ször igazoltattak itt a környéken (általános forgalmi elleno~rzés). Ez azért sok, mert átlag havi 3-4x mentem az autóval. Kétszer lakotterületen belül állítottak meg, éppen én jártam egyedül arra, ugyhogy leállítottak... OK, állítsanak, ha to~lem megfújnának valamit, én is örülnék, ha egy közúti elleno~rzésen megcsípnék az illeto~t. Csakhogy volt három közúti, ahol a kocsisorból engem szedtek ki elleno~rzésre. Az volt a gyanúm, hogy utaznak a keleti gépekre. Beszélgettem egyik rendo~r ismero~sömmel (hadnagy, életvédelmis, nem közlekedési), aki szerint abban az ido~ben az újoncok elo~léptetése a teljesítményto~l függött, azt viszont a bírságolások gyakoriságával mérték. Hibát pedig az öregebb autóknál könnyebb találni... ez csak a bevezeto~ volt...
Az egyik elleno~rzésen (február végén, mu^szaki vizsga elo~tt néhány héttel) a papírok átadása után a rendo~r visszajön, hogy nem az érvényes biztosítási papír van nálam, és mutatja a papírt, amin valami jan. tizensokadikai dátum van, Hát, mondom, olyan nincs, reggel volt felülvizsgálaton az autó (mu^szaki elo~tt elleno~riztettem, mihez kell hozzányúlni...), ahol a biztosítási papírt is elo~vették, elleno~rizték, na meg amint megjön, mindig beleteszem a forgalmiba négyrét hajtva, dátummal kifele. (Háromhavonta átutalással fizetek). Mondtam a rendo~rnek, hogy kérdezze le CB-n, ugyanis tudtam, hogy le tudja kérni. Volt már olyan elleno~rzésem, amikor a régi papír már lejárt, az új meg még nem jött meg. Akkor egyszeru^en lekérdezte a rendo~r CB-n, aztán nem is szo~rözött. Persze utána néztem a papírt, rajta is van, hogy a lejárat dátuma után még 30 napig él a felelo~sségbiztosítás, a 30 napon belül meg mindig megjön az új papír. Visszatérve az elo~bbi igazoltatásra, a rendo~r közölte, vagy 5000Ft csekk, vagy elveszi a forgalmit, és feljelent. (ha elveszi a forgalmit, hogy viszem haza az autót?) hát, inkább a csekket választottam, mivel arra gondoltam, hogy a felülvizsgálaton elfelejtették visszatenni az igazolást. A biztosítási papírt csak a csekkel együtt adta vissza a rendo~r. Otthon megnéztem, aztán a szerv édesanyja heves csuklásba kezdett valószínu^leg, mivel a rendo~r a keltezés dátumát nézte, a másik oldalon (a négyrét hajtás miatt) ott volt: márc 31-ig érvényes (+30 napig). A csekket befizettem, ugyanis nem láttam értelmét széllel szemben p*sálni, a rendo~r kollégája bizos azt mondta volna, o~ is látta a papírt, nem az érvényes volt nálam. (holott épp egy másik autót elleno~rzött)
Azt nem mino~síteném, hogy a rendo~r szándékosan vezetett-e meg, vagy tapasztalatlan volt, de remélem, aki elolvasta ezt a történetet, fel lesz vértezve a hasonló helyzetek ellen.
KaZo

 

z

e-mail     Május 11 . 08:40:00    ( 344 )

 

szia, ha megnézed a hozzászólásainak dátumait, Tyui már egy ideje nem ír ide...

 

dismarc

e-mail     Május 10 . 23:06:11    ( 343 )

 

Hello Tyui!
nekem az lenne a kérdésem hogy a spoilerokra mi vonatkozik?
viszsaolvastam elég sokat, de nem találtam rá hogy erröl beszéltetek volna már.
engem az érdekel hogy mekkora lehet a spoiler, mert valahol olyat halottam hogy szélességre nem lehet hoszabb 5%nál a kocsinka, de lefel a talaj fele nincs megszabva?
ez ami most készül ugyanugy takarja a kereket (söt jobban mert a kerékiv is lejebb került) és szélességre nam nagyobb, csak a talaj fele, és elég feltünö szerintemu^
várom válaszod!

 

KoL

e-mail     Május 3 . 15:57:44    ( 342 )

 

Szia Tyuiop©®™

KoL vagyok és szeretném a segítségedet kérni.
Az a kérdésem, hogy szabálysértés-e, ha a Nivámon a gyári lökhárítókat lecserélem valami elegánsabb, U-vasból készült házi gyártmányra, elo~l megfelelo~en ero~s kartervédo~vel, hátul kihajtható pótkeréktartóval és benzines kanna tartóval. Nem gallytöro~re gondolok, tudom, hogy az mu^bizonylathoz kötött. Ja, és a hátsó rendszámot átszerelném a lökhárítóra, persze világítással, mert a pótkerék takarná. Egyébként is sok autót (ladát is és mást is) látok az utakon, amiknél a gyári lökhárító vagy hiányzik, vagy egyedi megoldással van helyettesítve.
Mi a szakvéleményed?
Válaszodat elo~re is köszönöm!
Üdv,
KoL

 

KoL

e-mail     Május 3 . 15:57:41    ( 341 )

 

Szia Tyuiop©®™

KoL vagyok és szeretném a segítségedet kérni.
Az a kérdésem, hogy szabálysértés-e, ha a Nivámon a gyári lökhárítókat lecserélem valami elegánsabb, U-vasból készült házi gyártmányra, elo~l megfelelo~en ero~s kartervédo~vel, hátul kihajtható pótkeréktartóval és benzines kanna tartóval. Nem gallytöro~re gondolok, tudom, hogy az mu^bizonylathoz kötött. Ja, és a hátsó rendszámot átszerelném a lökhárítóra, persze világítással, mert a pótkerék takarná. Egyébként is sok autót (ladát is és mást is) látok az utakon, amiknél a gyári lökhárító vagy hiányzik, vagy egyedi megoldással van helyettesítve.
Mi a szakvéleményed?
Válaszodat elo~re is köszönöm!
Üdv,
KoL

 

UHU2105

e-mail     Március 18 . 08:20:30    ( 340 )

 

hi! szegeden asszem csak a matricadat kaparjak le.
nekem holnap megy muszakira a gepem.
lakkozott hatso lampak kivetelevel minden gyari.ra lett visszaalakitva. mivel nincs mubizim a recarokrol igy azokat ki kellett szedni es gyari rugokat tenni a gepbe, mivel a csuccs lada nem megy at muszakin. felenk ...
udv: Uhu

 

adams

e-mail     Március 17 . 21:45:25    ( 339 )

 

Hello!

Amit igy hirtelen tudok, hogy nem gyari alkatreszt (pl Sparco ülés, Momo kormány) csak mübizonylattal lehet legalizálni. Vagy ugy hogy hordod magaddal a papirt, vagy pedig a vizsgan beirattatod a forgalmiba.

Az ülések közül az a jó, ami a gyári sinre passzol.

A rendszamot leveheti asszem, én nem eröltetem mar ezeket a dolgokat, beszalad uton-utfelen az ember a karrierista rendörökbe, nekem anno szenteste akarták elvenni a jogsimat, mer keresztbe fordultam ki az egyik keresztezödésböl az Örsön :)))

Rohadtul besz*rtam, ugy is engedtek el, hogy na jo menjél, mert ugy is csak két utcára laksz, aztán majd küldjük a papirt. Fél év para, aztán nem küldték. De a hatása megvolt.

Na persze nem a keresztbe autózásról, csak a "kiegészitökröl" mondtam le.

Adams

 

adams

e-mail     Március 17 . 21:45:25    ( 338 )

 

Hello!

Amit igy hirtelen tudok, hogy nem gyari alkatreszt (pl Sparco ülés, Momo kormány) csak mübizonylattal lehet legalizálni. Vagy ugy hogy hordod magaddal a papirt, vagy pedig a vizsgan beirattatod a forgalmiba.

Az ülések közül az a jó, ami a gyári sinre passzol.

A rendszamot leveheti asszem, én nem eröltetem mar ezeket a dolgokat, beszalad uton-utfelen az ember a karrierista rendörökbe, nekem anno szenteste akarták elvenni a jogsimat, mer keresztbe fordultam ki az egyik keresztezödésböl az Örsön :)))

Rohadtul besz*rtam, ugy is engedtek el, hogy na jo menjél, mert ugy is csak két utcára laksz, aztán majd küldjük a papirt. Fél év para, aztán nem küldték. De a hatása megvolt.

Na persze nem a keresztbe autózásról, csak a "kiegészitökröl" mondtam le.

Adams

 

dagonya

e-mail     Március 17 . 08:01:30    ( 337 )

 

Sziasztok!
Egy idevágó ? kérdésem lenne!
Tegnap lemeszelt két túlbuzgó rendo~r Diósdon. Elkezdtek szivatni a kocsibanm lévo~ extrák miatt (ülés, kormány, lámpák, pedál).
Igaz, hogy ezért már a rendszámot is leveheti a helyszinen? Mit- és hol kell tennem, hogy ezt az egészet legalizáljam. Ezeket mindet lehet? Vagy van, amiro~l le kell mondanom és visszacsinálni. Mennyi ido~? Mennyi pénz? Nem akarom, hogy egy túlbuzgó rendo~r kiszállítson a gyerekemmel az út szélére.
Elo~re is köszi a választ
Üdv

Dagonya

 

hrc

e-mail     November 20 . 14:38:46    ( 336 )

 

2103i

Hehe jól tudod 2 helyen van ott ahol én irtam és persze ott is ahol te irtad :)
Csak kiváncsi voltam, hogy figyelsz-e? :))
Mindkét helyet jelöli a kisokos de lusta voltam mindketto~t leirni... Lelepleztél :-D

Egyébként a motorkódról már volt egy szösszeneztem keress vissza mert ugy látom még te is kavarod a dolgot!

Csumi

 

2103i

e-mail     November 20 . 12:23:21    ( 335 )

 

Üdv hrc

Kösz a választ , de kiegészíteném.
Az alvázszám struktúrát ismerem, so~t az elo~zo~ munkahelyem is a Subaruhoz kötött: vevo~szolgálat.
Éppen a Subarun nem ott van , hanem a tu^zfalon aszembo~l nézve bal oldalon.
Ha ez az adatbázis ilyen jó akkor nem gond a csere....
Szóval, van egy kisokos minden rendo~rnek, amiben benne van a motorszám helye. Ez már elég ahhoz, hogy keresse és megtalálja a helyes motorszámot. Akár lehet is ott egy helyes motorszám.


 

hrc

e-mail     November 18 . 13:50:29    ( 334 )

 

Na csumi!

Meglettem, bár olyan vagyok mint Pom-Pom hol iloyen hol olyan alakban jelenek meg :)
Pavel kösz, hogy sokszor kisegítettél, de van 1-2 régebbi amihez hozzátennék érkezési sorrendben:

Zskondor
Van egy kevésbé ismert legális útja is ennek a dolognak. Kell egy Magyar-Német vegyesvállalatot alakítani aminek a jármüvezeto~ a feje /pl. Ügyvezeto~ Igazgató/ és máris legálisan használja magyarországon a Német rendszámos autót. Persze azért nem árt félévente kiugrani a határon, hogy ne kelljen honosítania a rendszámot :)


2103i

Na ezt nehezen tudod eljátszani.. GorCseW hónapokig rettegett a 2101-ben :)
A motorszámot, ha végképp nem találja a kollega /ez ladánál kizárt/ elo~veszi a kisokost amiben az összes gyártmány/tipus alváz és motorszám elhelyezkedése megtalálható :)
A Subaru-n pl. a rugótornyon van szembo~l nézve a bal oldalin..
Annál inkább nehéz a Ladával megvezetni, mert a motorszám elso~ 3 karakter a gyártó kódját és földrajzi helyét jelzi pl. XTA Lada, Togliatti RUS a 4-7 karakter a modellkód egy 4 jegyu^ szám.

2104- LADA 1300 Kombi
2105- Lada 1300 Limuzin
2107- Lada 1500 L
2108- Samara 3 ajtós
2109- Samara 5 ajtós
2121- Niva
stb.

8-ik karakter a motor

0- alapmotor
1- 2105-nél 1200 motor, 2108,2109-nél 1100 motor
2- 2107-nél 1300 motor
3- 2104,2105,2108,2109, 1500 motor
4- 2107-nél 1600 motor

a 9-ik karakter mindig 0

10-ik karakter a modellév

L- 1990
M- 1991
N- 1992
P- 1993 stb.

11-17 karaker a sorszám
Ha nem egyezik a forgalmiban feltüntetettel jobb esetben csak a forgalmi ugrik rosszabb esetbe ha pl. lopott a moci az egész kocsi!
Jobb ezzel nem játszani szerintem...

A régi tipusoknál meg mindenki tudja hogy a VAZ 2101 az 1200-es moci :)


Jeti

Uj forgalmi esetében forgalmi csere ami ugye 4eFt. /Ha el akarod adni a törzskönyvet sem árt ami ujabb 4eFt/

Na csá!

Tyuiop

 

Pavel

e-mail     November 3 . 20:21:34    ( 333 )

 

Nekem is felemelték 5000-ro~l 9600-ra (Europa), de szerencsére az Argosznál szinte változatlan (4000 párszáz) a negyedéves díj úgyhogy már ment is a fax a netrisknek biztosítóváltás ügyében...

 

LP

e-mail     November 3 . 19:16:57    ( 332 )

 

Hello!

Köszönöm a segítséget.
O~szintén szólva eléggé felment bennem a pumpa...
Hihetetlen, hogy lehúzzák az embert.
Köszi mégegyszer.

Hello!

 

Pavel

e-mail     November 3 . 18:59:52    ( 331 )

 

Hello!

Az én egyik autómnak is édsanyám az üzembentartója. Be kell battyogni vele az okmányirodába és kész. Díjra nem emlékszem, vagy ingyen van vagy valami minimális összeg.

Üdv. Pavel

 

Pavel

e-mail     November 3 . 18:59:42    ( 330 )

 

Hello!

Az én egyik autómnak is édsanyám az üzembentartója. Be kell battyogni vele az okmányirodába és kész. Díjra nem emlékszem, vagy ingyen van vagy valami minimális összeg.

Üdv. Pavel

 

LP

e-mail     November 3 . 18:26:59    ( 329 )

 

Bocsánat; egy elírás...
helyesen: azért nem mindegy, hogy 3 hónapra 18, vagy 3,8E Ft...

 

LP

e-mail     November 3 . 18:25:14    ( 328 )

 

Hello mindenki!

Tudtok olyanban segíteni, hogy ha valaki mást akarok a Zsigulim üzembentartójának, akkor ez mivel jár és hogyan kell intézni?
Ugyanis megnéztem a jövo~ évi kötelezo~ biztosítási díjakat, aztán azt hittem, hogy eldobom az agyam!
Azt mondták, hogy 5-6%-os emelés lesz, ehhez képest nekem 11800-ról elvileg 18900 lenne a negyedéves díj!! Ez még barátok közt is +60%.
Nem tudom, ezek mit képzelnek, mindenesetre én nem havi 3-4 miskából élek, mint a biztosítós bácsik, és gondolom ezzel nem vagyok egyedül.
Szóval, úgy hallottam, ha pl. faterom lenne az üzembentartó, akkor az o~ díját (3800Ft) kellene fizetni, hiszen neki kell megkötni a biztosítást.
Azért nem mindegy, hogy havi 18, vagy 3,8E Ft, nem?
Tud valaki ebben segíteni?
Köszönök mindent elo~re is!

Sziasztok!

ui: azért benézek a biztosítóba, hátha a díjkalkulátor számolt rosszul

 

még1MbR

e-mail     Október 26 . 10:41:57    ( 327 )

 

Ez egy olyan labda, amit le tud csapni, ha akar...
Aztán embere válogatja...
Mindenesetre ha azt mondja, hogy ez a lila izzó nem felel meg a kresz elo~írásainak, nem igazán lehet majd vele vitatkozni :-)
A tuti válasz, ami ilyenkor bejön:
"Bisssztos úr, maga szerintem színvak!" :-)))))

 

Pavel

e-mail     Október 25 . 18:22:57    ( 326 )

 

Hello!

Beleköthet, fo~leg ha kék/zöld/lila :)
A sárga még talán elcsúszik, hisz sárga fényu^ fényszóróizzók is vannak. Nemtom.

Üdv. Pavel.

 

gee

e-mail     Október 25 . 17:51:24    ( 325 )

 

Sziasztok!

Ha a helyzetjelzo~m más színu^, abba beleköthet a rendo~r?
bocs a kérdésért, lehet hogy már kérdezték csak most nincs ido~m elolvasni.

Gee

 

2103i

e-mail     Október 14 . 21:55:04    ( 324 )

 

Tyuiop

Neked mi a véleményed erro~l? (mármint motorcsere)

 

Pavel

e-mail     Szeptember 30 . 21:57:56    ( 323 )

 

Hello!

Engedély nem kell, a színt kell átiratni a forgalmiban. Ocsmányirodában 1500Ft ha minden igaz.

Üdv. Pavel

 

Jeti

e-mail     Szeptember 30 . 19:32:08    ( 322 )

 

Sziasztok!
Milyen engedély kell a forgalmiban lévo~ karosszéria szinének megváltoztatásához? Hol kell kérni?
Elo~re is köszi:
Jeti

 

2103i

e-mail     Szeptember 25 . 13:34:56    ( 321 )

 

Azt nem tudja a rendo~r, hogy hol van a motorszám ! Ez sajnos nem jó, so~t nem is kell motorszám! (kis túlzással)
A motorkód ill tipuskód számít azt meg fo~leg nem tudja , hol keresse.

 

bandi_

e-mail     Szeptember 24 . 20:36:00    ( 320 )

 

2103i!

Szvsz megnézi hogy egyezik-e a motorszám a forgalmiban lévo~vel... és egybo~l kiderül hogy más motor van-e benne.

Üdv

Bandi

 

2103i

e-mail     Szeptember 24 . 10:28:31    ( 319 )

 

Mindketto~ szóba jöhet.

Nyilván a típusidegen izgalmasabb.

 

Pavel

e-mail     Szeptember 23 . 20:22:32    ( 318 )

 

Ladán belüli motortipusváltásra gondolsz, vagy tipusidegen motor beépítésére?

 

2103i

e-mail     Szeptember 23 . 18:31:48    ( 317 )

 

A szóvivo~t kérdezném:

tfh egy másfajta motor van az autóban. Igazoltatáskor mit tehet a rendo~r? Nyilván a jogszabályok szerint a forgalmi ugrik! Hogyan tudja és meri a rendo~r felvállalni azt, hogy eldöntse a helyszínen, hogy más motor van benne? Azt már nem mondhatjuk, hogy minden rendo~r ismeri a Ladát! Persze jobban ismeri mint a Subarut. Hogyan bizonytalaníthatná el valaki a rendo~rt?

 

gyulaszaki

e-mail     Szeptember 4 . 19:26:57    ( 316 )

 

Zskondor!

Tudomasom szerint pillanatnyilag ez csak ugy megy, ha tartos
kikuldetesen vagy, tehat Nemet vizumod es munkavallalasi engedelyed van. Lehet hogy a berautonal ez maskepp van.
Ha ez megvan akkor a hataron utlevelet kell csinaltatni befele jovet az autonak. Ez eleg maceras, de ezt is leirom ha erdekel.

Udv: Gyulaszaki

 

zskondor

e-mail     Szeptember 3 . 13:44:44    ( 315 )

 

Sziasztok. Egy nem konkretan Ladas kerdesem lenne.
Megpedig hogy milyen papirokkal vezethet egy magyar allampolgar egy nemetorszagi rendszamu autot aminek nemetorszagi ervenyes papirjai vannak.
thx zskondor

 

adams

e-mail     Augusztus 20 . 21:19:51    ( 314 )

 

Itt legalább megállt addig a vereny, amig letakaritották a pályát, ill. kijátszotta magát a helikopteres barom...
Veszprémben, és Miskolcon a gyors közben szórták ki a pályára, és a gyorskocsikat nem állitották meg a rendezo~k. Engem a rakparti történet már meg sem lepett. Lefényképeztem a helit alulrol, tiszta Matrix-os, ahogy hullanak a labdák belöle :)))

Adams

 

SPI

e-mail     Augusztus 9 . 23:06:18    ( 313 )

 

Hi!
Annyi történt, h félido~ körül megjelent egy Vodafone-os helikopter, és elkezdtek több zsák Vunderbaum feliratú ping-pong labdát szórni, de nem ám akárhova, hanem a pálya kello~s közepére, ahol az autók mentek! Majdnem leállították a versenyt, de hála és köszönet a nézo~társaimnak, h gyorsan és kultúráltan segítettek letakarítani a pályát! Így kb. fél óra késéssel, de legalább folytatódott a verseny! Ez állítólag a Vunderbaum éves játékának a része, a Vodafone elvállalta a szétszórást, és ez lett belo~le! Anyázás+középso~ ujjak a levego~ben. (forrás:részvétel+duen.hu)

 

Pavel

e-mail     Augusztus 9 . 22:17:21    ( 312 )

 

Hello!

Sajna nem voltam a prológon. Mi volt?

 

SPI

e-mail     Augusztus 8 . 23:36:15    ( 311 )

 

Hi!
Bocsi, h ide írom, de nem akartam új topicot nyitni. Mit szóltok a Budapest rally prológján lezajlott ping-pong labdás sztorihoz? Én felhúznám az elso~ élo~ fára azt az embert, aki ezt kitalálta!

 

BGO

e-mail     Július 12 . 16:51:19    ( 310 )

 

Linkek a Totalcarról:

http://totalcar.hu/hifituning/fenyszoro/
http://totalcar.hu/hifituning/izzo/

 

Pavel

e-mail     Július 12 . 16:21:59    ( 309 )

 

Nekem volt legális, kékes fényu^ fényszóróizzóm. (Tungsram Blue, vagy hasonló) Ha nem mu^ködik kéknek látszik, de a fénye az hót fehér.

 

bicska

e-mail     Július 12 . 15:15:29    ( 308 )

 

Egyébként egyetértek veletek csak azért kérdeztem, mert a Conradban lehet kapni kékes színu^ tompított/helyzetjelzo~/fényszóró/köd lámpákat, de, mint kiderült, ezeknek egy részét nem szabad használni./pl a fényszórót igen.

Üdv: Bicska

 

SPI

e-mail     Július 11 . 22:56:58    ( 307 )

 

Sziasztok!
A kék ledhez csak annyit szeretnék hozzáfu^zni, hogy engem is megmosolyogtat (de van amikor röhögök is rajta) néha egy-egy szembejövo~ "keménygyerek" a kéken világító ablakspricnijével, vagy más ledes baromságával. O~szintén szólva engem k.rvára zavar, amikor a szemembe világít. Viszont egy valahol bitang jól néz ki a kék led: mobiltelefon háttér világítás!
Egyszóval: elég bohócnak tartom, aki karácsonyfát csinál az autójából, legyen szó akár ledro~l, akár neoncso~ro~l. Meg aztán a suzukis azt hiszi, hogy attól nagyon megy az autója(?).

 

BGO

e-mail     Július 10 . 14:48:29    ( 306 )

 

:)))

 

z

e-mail     Július 10 . 08:23:59    ( 305 )

 

arrÓl nem is beszélve, hogy a kék led TÖK GÁZ. nem ladára való, hanem 1.0-s 3-hengeres "tuning" suzukira vagy hármasgolf-ra.

 

BGO

e-mail     Július 9 . 19:27:32    ( 304 )

 

Amiro~l én írtam azok halogén fényszoróizzók, a ledeket nem szabad(na)felrakni, lentebb olvashato Tyuiop remek leírásában is.

 

bicska

e-mail     Július 9 . 18:22:51    ( 303 )

 

Most akkor lehet kék LED -t tenni a verdára? pl.: a lökhárítóra vagy a motorházteto~ elejére...Tiszta hülyeség, más országban minden féle dizájnelemet lehet legálisan haszálni ****.

 

BGO

e-mail     Július 9 . 16:18:12    ( 302 )

 

Még a pilácsokhoz: Lehet kapni eredeti, (E-betu^s) kék színezetu^ halogen izzókat. Pl. Tungsram Super blue, vagy cool blue, valami ilyesmi. Asszem emelt fényereju^ek is. Szerintem ezeket lehet használni. (Benne van az E,-nem?, akkor meg csakjó) Kb 1800Ft/db :(((
Javítsatok ám ki, ha ezeket sem lehet használni!

 

Tyui

e-mail     Június 19 . 16:43:23    ( 301 )

 

Na ujra itt!

Volt valami a lökös leszerelése körüli kavar, hogy az most átalakítás-e vagy nem.
No akkor itt az ujabb magyarázat:

2. § (1) A rendelet alkalmazásában jármu^ összeépítése: a jármu^ egyedi elo~állítása, illeto~leg fo~darabokból, alkatrészekbo~l történo~ összeszerelése, ha e jármu^vek száma öt darabnál nem több.
(2) A rendelet alkalmazásában jármu^ átalakítása a már forgalomba helyezett jármu^ olyan megváltoztatása, amely a típusbizonyítványban, az összeépítési engedélyben vagy a korábbi átalakítási engedélyben meghatározott adat, illeto~leg közlekedésbiztonsági vagy környezetvédelmi jellemzo~ módosulását eredményezi, valamint a gépkocsi alvázának (az alváz szerepét betölto~, az alvázszámot viselo~ szerkezeti elemének) cseréje.
(3) Nem mino~sül átalakításnak
a) olyan tartozéknak a jármu^re történo~ felszerelése, amelynek felszerelését a közúti jármu^vek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának mu^szaki feltételeiro~l szóló rendelet (a továbbiakban: MR) elo~írja vagy megengedi;
b) a motor azonos típusú motorra történo~ cseréje;
c) a jármu^re engedélyezett cserefelépítmény felszerelése;
d) a jármu^be beépített ülo~helyek számának ideiglenes csökkentése;
e) szabványos, illeto~leg jármu^típushoz rendszeresített vonószerkezet felszerelése, amennyiben a jármu^ egyébként vontatásra alkalmas;
f) a gyártómu^ által rendszeresített oldalkocsinak motorkerékpárra történo~ felszerelése, amennyiben a motorkerékpár oldalkocsi csatlakoztatására alkalmas;
g) a külön jogszabályban meghatározott feltételek szerint a gépkocsira megkülönbözteto~ fény- és hangjelzo~ berendezés felszerelése, amennyiben az megfelel MR.-ben foglalt követelményeknek;
h) a jármu^ olyan módon vagy mértékben történo~ megváltoztatása, amelyre a Központi Közlekedési Felügyelet alkalmazási engedélyt ad, illeto~leg amelyet engedély nélkül megvalósíthatónak mino~sít.Vagyis a " közlekedésbiztonsági jellemzo~ módosulását eredményezi" lehet a lökös leszerelése is nem?

Na mára ennyi!

Cso~váz!

 

Janek

e-mail     Június 19 . 10:45:41    ( 300 )

 

Tyui, üdv újra itt!

Köszönjük a beszámolót a pilácsokról.

Janek

 

Tyui

e-mail     Június 17 . 17:01:53    ( 299 )

 

Kicsit Darabos leszek a jövo~ben mert elég sokszor szétbont ez a szerver, nézzétek el ezt nekem!

Mennem kell bocs!

Csá

Tyuiop 2017 1600TC

 

Tyui

e-mail     Június 17 . 17:00:41    ( 298 )

 

Minden amit a lámpákról tudni kell :()

Rendszámtábla megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési mu^szaki feltételek
49. § (1) A hátsó rendszámtáblát megvilágító lámpával fel kell szerelni - a trolibuszt kivéve - a gépjármu^vet, a mezo~gazdasági vontatót és ezek pótkocsiját.
(2) A rendszámtáblát megvilágító lámpának a rendszámtáblát színtelen (fehér) fénnyel, teljes felületen, közelíto~leg egyenletesen és olyan fényero~vel kell megvilágítania, hogy az álló jármu^ rendszámát sötétben, tiszta ido~ben legalább 20 méter távolságból el lehessen olvasni. A rendszámtáblát megvilágító lámpa hátrafelé fényt közvetlenül nem bocsáthat ki.
Rendszámtábla megvilágító lámpára vonatkozó további mu^szaki feltételek
50. § (1) A gépkocsira és pótkocsijára csak jóváhagyási jellel ellátott rendszámtábla megvilágító lámpát szabad felszerelni.
(2) A rendszámtáblát megvilágító lámpa elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy e lámpa - külön bekapcsolás nélkül - a helyzetjelzo~ lámpákkal együtt világítson.
Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó üzemeltetési mu^szaki feltételek
51. § Olyan lámpával, amely az álló jármu^ körül a területet megvilágítja (munkahely megvilágító lámpa, ideértve a kereso~lámpát is) minden jármu^vet fel szabad szerelni.
Munkahely megvilágító lámpára vonatkozó további mu^szaki feltételek
52. § (1) A munkahely megvilágító lámpa csak színtelen (fehér) vagy kadmiumsárga fényt bocsáthat ki.
(2) A munkahely megvilágító lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy e lámpák csak akkor legyenek bekapcsolhatók, ha a jármu^ helyzetjelzo~ lámpái be vannak kapcsolva.
(3) Munkahely megvilágító lámpának kell tekinteni az autóbusznak azt a lámpáját is, amely - kizárólag az ajtók nyitvatartási ideje alatt - az utat az ajtók közelében megvilágítja.
Belso~ világításra vonatkozó üzemeltetési mu^szaki feltételek
53. § (1) A vezeto~fülke, illeto~leg az utastér megvilágítására szolgáló belso~ világítással minden zárt vezeto~fülkéju^, illeto~leg zárt utasteru^ gépjármu^vet, mezo~gazdasági vontatót és lassú jármu^vet fel kell szerelni.
(2) A belso~ világítás csak színtelen (fehér) vagy kadmiumsárga fényt bocsáthat ki.
(3) A belso~ világításnak - kivéve a kizárólag helyi megvilágítást adó lámpákat - a vezeto~ülésbo~l kapcsolhatónak kell lennie.
(4) Az autóbusz belso~ világításának az utasteret, valamint a fel- és leszállásra szolgáló lépcso~ket közel egyenletesen kell megvilágítania. A belso~ világítás a vezeto~t a jármu^vezetésben nem zavarhatja.
Helyzetjelzo~ lámpára vonatkozó üzemeltetési mu^szaki feltételek
54. § (1) Két elso~ és két vagy négy hátsó helyzetjelzo~ lámpával fel kell szerelni - az oldalkocsi nélküli motorkerékpárt és a 118. §-ban említett kerti traktort kivéve - minden gépjármu^vet, mezo~gazdasági vontatót és lassú jármu^vet. Az oldalkocsi nélküli motorkerékpárt egy hátsó helyzetjelzo~ lámpával fel kell, ezen kívül egy elso~ helyzetjelzo~ lámpával fel szabad szerelni. Az oldalkocsi nélküli motorkerékpáron is kötelezo~ az elso~ helyzetjelzo~ lámpa, ha elso~ helyzetjelzo~ lámpával gyártották, illeto~leg hozták forgalomba.
(2) Két vagy négy hátsó helyzetjelzo~ lámpával fel kell szerelni a pótkocsit; az oldalkocsi nélküli motorkerékpár 0,80 méternél nem szélesebb pótkocsiján egy hátsó helyzetjelzo~ lámpa is elegendo~. Ezen kívül az 1,60 méternél szélesebb pótkocsit fel kell, minden egyéb pótkocsit fel szabad szerelni két elso~ helyzetjelzo~ lámpával.
(3) A helyzetjelzo~ lámpák fényének - anélkül, hogy a többi jármu^ vezeto~jét zavarná - sötétben, tiszta ido~ben 300 méter távolságról észlelheto~nek kell lennie. Az elso~ helyzetjelzo~ lámpa csak színtelen (fehér) vagy kadmiumsárga, a hátsó helyzetjelzo~ lámpa csak piros fényt bocsáthat ki.
(4) Minden jármu^vet fel szabad szerelni a jármu^ oldalán elhelyezett oldalirányban fényt kibocsátó, nem vakító, oldalsó helyzetjelzo~ lámpával (lámpákkal). A jármu^ hosszának hátsó harmadában elhelyezett oldalsó helyzetjelzo~ lámpa borostyánsárga vagy piros, az ennél elo~bbre elhelyezett lámpa csak borostyánsárga fényt bocsáthat ki.
(5) A 6,00 méternél hosszabb, vagy 2,00 méternél szélesebb gépkocsit, mezo~gazdasági vontatót és lassú jármu^vet, valamint minden pótkocsit fel szabad szerelni hátul olyan helyzetjelzo~ lámpával, amely elo~re fehér fényt bocsát ki és a vezeto~t (a visszapillantó tükrön keresztül) a jármu^ (jármu^szerelvény) hátsó sarkainak a helyzetéro~l tájékoztatja.
(6) A gépjármu^, a mezo~gazdasági vontató és a lassú jármu^ ajtaján elhelyezheto~ olyan lámpa, amely az ajtó nyitott állapotában hátrafelé piros fényt ad.
Helyzetjelzo~ lámpára vonatkozó további mu^szaki feltételek
55. § (1) A gépjármu^re, a mezo~gazdasági vontatóra, a lassú jármu^re és a pótkocsira csak jóváhagyási jellel ellátott helyzetjelzo~ lámpát szabad felszerelni.
(2) A helyzetjelzo~ lámpákat a következo~képpen kell elhelyezni:
a) gépkocsin, motoros triciklin, mezo~gazdasági vontatón, lassú jármu^vön és pótkocsin úgy, hogy a lámpák átvilágított felületének a külso~ széle a jármu^ legszélso~ pontjától 0,40 méternél - pótkocsi elso~ helyzetjelzo~ lámpája esetében 0,15 méternél - távolabb, a különbözo~ oldalon lévo~ helyzetjelzo~ lámpák átvilágított felületének a belso~ szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb ne legyenek,
b) oldalkocsi nélküli motorkerékpáron a jármu^ hosszirányú függo~leges felezo~síkjában, kivéve, ha az elso~ helyzetjelzo~ lámpa a távolsági fényszóróval egyesített,
c) oldalkocsis motorkerékpáron - a b) pontban említetteken kívül - a második elso~ és hátsó helyzetjelzo~ lámpát az oldalkocsi kerekének a síkjában.
(3) A helyzetjelzo~ lámpák átvilágított felületének alsó széle az úttest szintjéhez 0,35 méternél közelebb, felso~ széle az úttest szintjéto~l
- gépjármu^ és pótkocsi esetében 1,5 méternél,
- mezo~gazdasági vontató és lassú jármu^ esetében 1,90 méternél
távolabb nem lehet. Ha a jármu^ szerkezeti kialakítása szükségessé teszi, az átvilágított felület felso~ széle az úttest szintjéto~l legfeljebb 2,10 méterre lehet.
(4) A 42. § (3) bekezdésének a rendelkezése értelemszeru^en irányadó a helyzetjelzo~ lámpára is.
(5) Az 54. § (4)-(6) bekezdésében említett helyzetjelzo~ lámpák magassági elhelyezésére e § (3) bekezdésének rendelkezései az irányadók.
(6) A helyzetjelzo~ lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy az összes helyzetjelzo~ lámpa - az 57. § (3) bekezdésében említett esetet kivéve - csak együttesen legyen kapcsolható. A helyzetjelzo~ lámpák elektromos kapcsolásának - az oldalkocsi nélküli motorkerékpár lámpái kivételével - olyannak kell lenniük, hogy e lámpák a motor álló helyzetében is bekapcsolhatók legyenek.
A nappali menetjelzo~ lámpára vonatkozó üzemeltetési mu^szaki feltételek
55/A. § (1) A gépkocsit fel szabad szerelni két, menetirányban fényt kibocsátó nappali menetjelzo~ lámpával.
(2) A nappali menetjelzo~ lámpa csak színtelen (fehér) fényt bocsáthat ki.
A nappali menetjelzo~ lámpára vonatkozó további mu^szaki feltételek
55/B. § (1) A gépkocsira csak jóváhagyási jellel ellátott nappali menetjelzo~ lámpát szabad felszerelni.
(2) A nappali menetjelzo~ lámpákat a gépkocsin a következo~képpen kell elhelyezni:
a) az átvilágított felület alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb és attól 1,50 méternél távolabb nem lehet;
b) az átvilágított felület külso~ széle a gépkocsi legszélso~ pontjától 0,40 méternél távolabb, a különbözo~ oldalon lévo~ lámpák átvilágított felületének belso~ szélei egymáshoz 0,60 méternél közelebb nem lehetnek, azonban az olyan gépkocsin, amelynek a teljes szélessége nem éri el az 1,3 métert, a belso~ szélek közötti legkisebb távolság 0,40 méterre csökkentheto~.
(3) A nappali menetjelzo~ lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy csak a helyzetjelzo~ lámpákkal együtt legyenek bekapcsolhatók, de - kivéve a 42. § (5) bekezdése szerinti esetet - automatikusan kapcsolódjanak ki, amikor a fényszórókat bekapcsolják.
Várakozást jelzo~ lámpára vonatkozó üzemeltetési mu^szaki feltételek
56. § (1) Várakozást jelzo~ lámpával (lámpákkal) fel szabad szerelni a 6,00 méternél nem hosszabb, és 2,00 méternél nem szélesebb gépjármu^vet, mezo~gazdasági vontatót és lassú jármu^vet.
(2) A várakozást jelzo~ lámpa fényének - anélkül, hogy a többi jármu^ vezeto~jét zavarná - sötétben, tiszta ido~ben 100 méter távolságból észlelheto~nek kell lennie. A lámpa elo~re fehér, hátra piros - az oldal-irányjelzo~vel egyesített lámpa borostyánsárga - fényt bocsáthat ki.
Várakozást jelzo~ lámpára vonatkozó további mu^szaki feltételek
57. § (1) A várakozást jelzo~ lámpa elhelyezésére a helyzetjelzo~ lámpák elhelyezésére vonatkozó elo~írásokat kell alkalmazni.
(2) A várakozást jelzo~ lámpa elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy a jármu^ két oldalán lévo~ lámpák külön legyenek bekapcsolhatók.
(3) A várakozást jelzo~ lámpa helyett a 56. § (1) bekezdésében említett jármu^vön alkalmazható olyan elektromos kapcsolás, amely leheto~vé teszi - minden más világító és jelzo~berendezés mu^ködtetéséto~l függetlenül - a jármu^ bal oldali, illeto~leg jobb oldali helyzetjelzo~ lámpáinak a külön való bekapcsolását.
Hátsó helyzetjelzo~ ködlámpára vonatkozó üzemeltetési mu^szaki feltételek
58. § (1) Az oldalkocsi nélküli motorkerékpárt és a motorkerékpár 0,80 méternél nem szélesebb pótkocsiját egy, minden más gépjármu^vet, mezo~gazdasági vontatót, lassú jármu^vet és pótkocsit egy vagy két hátsó helyzetjelzo~ ködlámpával szabad felszerelni.
(2) A hátsó helyzetjelzo~ ködlámpa - a hátsó helyzetjelzo~ lámpa fényénél nagyobb fényereju^ - piros fényt bocsáthat ki.
Hátsó helyzetjelzo~ ködlámpára vonatkozó további mu^szaki feltételek
59. § (1) A jármu^re csak jóváhagyási jellel ellátott hátsó helyzetjelzo~ ködlámpát szabad felszerelni.
(2) A hátsó helyzetjelzo~ ködlámpa átvilágított felületének az alsó széle az úttest szintjéhez 0,25 méternél közelebb, az átvilágított felület felso~ széle az úttest szintjéto~l 1,00 méternél távolabb, és átvilágított felülete a féklámpa átvilágított felületéhez 0,10 méternél közelebb nem lehet. Ha a jármu^vön csak egy hátsó helyzetjelzo~ ködlámpát alkalmaznak, akkor azt - e bekezdés elo~írásainak a megtartásával - a bal oldalon kell elhelyezni. Mezo~gazdasági vontató és lassú jármu^ esetében a hátsó helyzetjelzo~ ködlámpa átvilágított felületének a felso~ széle az úttest szintjéto~l legfeljebb 1,90 méterre - ha a jármu^ szerkezeti kialakítása szükségessé teszi, legfeljebb 2,10 méterre - lehet.
(3) A hátsó helyzetjelzo~ ködlámpa elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy csak külön kapcsolóval, a helyzetjelzo~ lámpák bekapcsolt állapotában legyen bekapcsolható.
Méretjelzo~ lámpára vonatkozó üzemeltetési mu^szaki feltételek
60. § (1) Két elso~ és két hátsó méretjelzo~ lámpával fel szabad szerelni minden 2,10 méternél szélesebb gépjármu^vet, mezo~gazdasági vontatót, lassú jármu^vet és pótkocsit. Az elso~ méretjelzo~ lámpák által kibocsátott fény csak fehér, a hátsó méretjelzo~ lámpák által kibocsátott fény csak piros színu^ lehet.
(2) A jármu^vön (rakfelületén) túlnyúló rakomány megjelölésére szolgáló - a jármu^vön alkalmilag használt - lámpákra a helyzetjelzo~ lámpákra vonatkozó rendelkezéseket kell értelemszeru^en alkalmazni; e lámpáknak azonban nem kell a helyzetjelzo~ lámpákkal együtt kapcsolhatóknak lenniük.
Méretjelzo~ lámpára vonatkozó további mu^szaki feltételek
61. § (1) Jármu^re csak jóváhagyási jellel ellátott méretjelzo~ lámpát szabad felszerelni.
(2) A méretjelzo~ lámpát a jármu^vön (vezeto~fülkén, zárt felépítményen) a jármu^ külso~ széléhez leheto~ legközelebb és egyúttal a leheto~ legmagasabban kell elhelyezni.
(3) A méretjelzo~ lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy e lámpák csak a helyzetjelzo~ lámpákkal együtt legyenek kapcsolhatók.
62. § (1) Irányjelzo~ lámpákkal fel kell szerelni a gépkocsit, a mezo~gazdasági vontatót, a zárt vezeto~fülkéju^, valamint a pótkocsi vontatására használt lassú jármu^vet és a - motorkerékpár pótkocsija kivételével - a pótkocsit. A jármu^re felszerelendo~ irányjelzo~ lámpák száma:
a) a pótkocsi esetében hátul, oldalanként 1-1 db,
b) az összes többi fent említett jármu^ esetében elöl és hátul oldalanként 1-1 db.
Nyergesvontató és olyan gépjármu^ esetében, amelynél az elso~ és hátsó irányjelzo~k közti távolság több mint 6,00 méter, mindkét oldalon további, legalább 1-1 db oldalirányjelzo~t kell felszerelni. A pótkocsit vontató lassú jármu^re és a lassú jármu^ pótkocsijára 1992. évi július hó 31. napjáig kell az irányjelzo~ lámpát felszerelni.
(2) Irányjelzo~ lámpákkal fel szabad szerelni a motorkerékpárt és a nyitott vezeto~fülkéju^ lassú jármu^vet. Oldalirányjelzo~t minden irányjelzo~vel ellátott jármu^re fel szabad szerelni.
(3) Az irányjelzo~ lámpák fényének - anélkül, hogy a többi jármu^ vezeto~jét zavarnák - nappal, ráeso~ napfényben legalább 50 méterro~l, sötétben, tiszta ido~ben legalább 300 méterro~l határozottan felismerheto~nek kell lennie. E követelményeknek a hátsó irányjelzo~ lámpa vonatkozásában a helyzetjelzo~ lámpa és a féklámpa bekapcsolt állapotában is teljesülniük kell. Az elso~ irányjelzo~ lámpa fényének - a tompított fényszóró bekapcsolt állapotában - legalább 75 méterro~l kell határozottan felismerheto~nek lennie. Az irányjelzo~ lámpák csak borostyánsárga fényt bocsáthatnak ki. Az azonos oldalon lévo~ valamennyi irányjelzo~ lámpának azonos fázisban kell villognia. A pótkocsi irányjelzo~ lámpáinak - külön kapcsolás nélkül - a vonó jármu^ megfelelo~ oldali irányjelzo~ lámpáival együtt kell mu^ködniük.
Irányjelzo~ lámpára vonatkozó további mu^szaki feltételek
63. § (1) Jármu^re csak jóváhagyási jellel ellátott irányjelzo~ lámpát szabad felszerelni.
(2) A 4,60 méternél nem hosszabb és 1,60 méternél nem szélesebb mezo~gazdasági vontató és lassú jármu^ elso~ és hátsó irányjelzo~ lámpái egyesítheto~k, vagy egy lámpatestbe csoportosíthatók, ha a lámpákra vonatkozó láthatósági követelmények így is teljesülnek.
(3) Az irányjelzo~ lámpák átvilágított felületének külso~ széle a jármu^ legkülso~ pontjától 0,40 méternél távolabb nem lehet. A különbözo~ oldali irányjelzo~ lámpák átvilágított felületének a belso~ szélei egymáshoz
a) oldalkocsi nélküli motorkerékpár elso~ irányjelzo~i esetében 0,30 méternél,
b) oldalkocsi nélküli motorkerékpár hátsó irányjelzo~i esetében 0,24 méternél,
c) mezo~gazdasági vontató és lassú jármu^ irányjelzo~i esetében 0,50 méternél,
d) minden egyéb jármu^ irányjelzo~i esetében 0,60 méternél
közelebb nem lehetnek; az oldalkocsi nélküli motorkerékpár elso~ irányjelzo~i a fényszóró átvilágított felületének széléhez nem lehetnek 0,10 méternél közelebb.
(4) Az elso~ és hátsó irányjelzo~ lámpa átvilágított felületének alsó széle az úttesthez 0,35 méternél közelebb, átvilágított felületének felso~ széle az úttest szintjéto~l 1,50 méternél - mezo~gazdasági vontató és lassú jármu^ esetében 1,90 méternél - távolabb nem lehet. Az oldalirányjelzo~ lámpa átvilágított felületének alsó széle az úttesthez 0,50 méternél közelebb, átvilágított felületének felso~ széle az úttest szintjéto~l 1,50 méternél - mezo~gazdasági vontató és lassú jármu^ esetében 1,90 méternél - távolabb nem lehet. Ha a jármu^ szerkezeti kialakítása a magassági méretek megtartását nem teszi leheto~vé, az elso~ és hátsó irányjelzo~k átvilágított felületének felso~ széle az úttestto~l legfeljebb 2,10 méter, az oldalirányjelzo~k átvilágított felületének felso~ széle az úttestto~l legfeljebb 2,30 méter távolságra lehet.
(5) Az oldalirányjelzo~ lámpa (több ilyen lámpa esetében az elso~ lámpa) átvilágított felületének elso~ széle a jármu^ elejéto~l, 1,80 méternél távolabb nem lehet. Ha a jármu^ szerkezeti kialakítása e távolság megtartását nem teszi leheto~vé, az oldalirányjelzo~k átvilágított felületének elso~ széle a jármu^ elejéto~l 2,50 méternél távolabb nem lehet.
(6) A 42. § (3) bekezdésének a rendelkezése értelemszeru^en vonatkozik az irányjelzo~ lámpára is.
(7) Az irányjelzo~ lámpák elektromos kapcsolásának olyannak kell lennie, hogy az irányjelzo~k az egyéb világító és fényjelzo~ berendezésekto~l függetlenül, egy kapcsolóval és a különbözo~ oldalon lévo~ lámpák külön-külön, de az azonos oldalon lévo~k csak együtt legyenek kapcsolhatók. Megengedett az olyan másodlagos elektromos kapcsolás is, amely (a többi feltétel teljesítése mellett) leheto~vé teszi, hogy az összes irányjelzo~ lámpa - a jármu^ meghibásodásának a jelzésére - együtt legyen bekapcsolható. Ez esetben valamennyi irányjelzo~ lámpának azonos fázisban kell villognia.

 

Tyui

e-mail     Június 17 . 16:31:26    ( 297 )

 

Jónapokat Kivánok Kedves Uraim!

Megvan az elveszett bárány!
Nem mondom, hogy mától mindig itt fogok csüngeni, de heti 1-2 alkalommal válaszolgatok majd nektek!

Megpróbálom sorbavenni az elmaradt /fontosabb/ kérdéseket csak átolvasom o~ket!

Üdv!

Tyuiop
LADA 2107 1600TC

 

BGO

e-mail     Április 6 . 09:07:40    ( 296 )

 

Hi!

QQC: Én úgy tudom, hogy most már nem lehet csak "úgy" felrakni a csövet. Azért gondolom ezt, mert a gallytöro~ rács felrakást szigorították, (csak terepjárókra lehet felrakni, és abból sem a "házi" darabokat, hanem a jelzéssel mino~sítetteket. Ha pedig elöl neked cso~ lesz, az szerintem a rendo~r bácsinak "gallytöro~" rácsot jelent majd... Javítsatok ki, ha nem így van, de úgy emlékszem a gallytöro~ rácsokról is volt szó itt a fórumban :)

 

QQC

e-mail     Március 17 . 00:39:32    ( 295 )

 

Hali mindenkinek!
Tud valaki valamit a lökhárítókról?
Csövet akarok felrakni, de érdekelne, hogy mit szabad, vagy lehet egyedi.
Üdv
QQC

 

SPI

e-mail     Március 15 . 19:07:27    ( 294 )

 

Üdvözlet!
Megkaptam a fellebezésemre a választ a szabálytalan kanyarodással kapcsolatban. Nem fogadták el, szinte ugyanazt írták, mint elo~zo~leg, annyi különbséggel, hogy ez már "Határozat", fellebezésnek helye nincs. Viszont kérhetek tárgyalást. Még szép, hogy kérek! A büntetés (12000) több már nem lehet, tehát nincs vesztenivalóm. És így legalább húzódik még egy kicsit a dolog. Majd jelentkezem a fejleményekkel.

SPI

Ui: a Motortuning topicot senki nem olvassa? Kérdeztem pár dolgot még anno a zsugormotorról, de semmi válasz. Ha tudtok, segítsetek! Kösz

 

UHU2105

e-mail     Március 12 . 11:45:08    ( 293 )

 

KÉK led és a többi:

a szegedi zsaruk mintmar mondtam 30Ft-al dijazzak a keken vilagito cuccokat a kocsin, mint megtudtam, az autoban hivatalosan 1 azaz egy kek feny lehet, az pedig a fenyszoro visszajelzoje a muszerfalban. (rendor mondta). Aztan, a kmb leszedette velem a kek ledeket, megusztam birsag nelkul. egy ket napos toprenges, kocsi ala fekves, kek led befuras rendsz.tabla moge, lokharitoba(2107-es lokharitom van), eredmenye:
kek led maga nem latszik, csak a szep kek feny a kocsi alatt, közeg fejen hulye vigyor, szegedi zsaruk nem szolnak erte (eddig)

 

Pavel

e-mail     Február 27 . 00:17:00    ( 292 )

 

Hello!

Ez a szabálytalan kanyarodás jó :)
Állitólag Cigánnyal esett meg, de lehet hogy rosszul emlékszem, bocs:
Keresztbe fordul be a sarkon, rendo~r lemeszeli.
Szerv: -Hát maga meg hogy vezet???
Cigi: -Azt csak bízza rám ahhoz én értek. Maga meg izzókészlet, háromszög...

Bocs hogy nem tudtam pontosan idézni.

Üdv. Pavel

 

SPI

e-mail     Február 26 . 22:40:39    ( 291 )

 

Üdvözlet!
Jól beb.szott ez a szerverbaj! Azt hittem már nem lesz többé Ladaoldal.
Van egy jó sztorim: 02.04-én este (friss hó!!!) kimentem autózni a szolid kis 1200-esemmel, és mit ad isten, összeütközésben kerülök a (nemi) szervvel.
Komolyra fordítva: megláttam két márkatásamat, amit egy utcából fordulgatnak lapjával egy 2x2 sávos utra, ahol ilyenkor a forgalom nagyon sivár. Ha esetleg mégis jööne valaki, volt kb. 10-12 ember aki megfogta a forgalmat, gyalogost, nehogy baj legyen. Kb. 10 percenként jött 1 autó. (Este 21:15-kor, szakadó hóban az ember inkább otthon ül.) De a szerv inkább b.szogatja a népet. Feljelentett: szabálytalan kanyarodás. Azt hittem bepisálok a röhögésto~l. Tegnap megjött a papír, idézem: "...az autót csúsztatva, az úttest teljes szélességét elfoglalva kézifékes megfordulást hajtott végre." Aminek a fele sem igaz, mert balra fordultam ki keresztbe. Hát istenem, megcsúsztam! 12000 Ft pénzbírság. Megfellebbeztem, várom a választ. Ha érdekel valakit, hogy mi lesz a vége, majd megírom.
Addig is minden Ladásnak üzenem: kanyarban csak lapjával!

Üdv: SPI

 

UHU2105

e-mail     Január 28 . 10:29:55    ( 290 )

 

Tyuiop felkerült az eltu^nt személyek listára... Hova a pickuba lett???

 

UHU2105

e-mail     Január 27 . 16:15:20    ( 289 )

 

ugy csinaltam, hogy a kék ledeknek csak a fénye látszik, a két LED nem. tehetek én rola hogy a kasznim vilagit alul???????

 

xxx

e-mail     Január 19 . 11:10:53    ( 288 )

 

Jaja, én is szegedi vagyok...De tényleg vki okos legyen szíves írja meg, hogy akkor is bünti van-e, ha a lámpa maga nem látszik, tehát a kasztni takarja pl.

 

UHU2105

e-mail     Január 17 . 11:04:23    ( 287 )

 

Képzeljétek a szegedi zsaruk 10-30e ft-ig díjazzák itt szegeden a különféle "karácsonyfadíszeket" az autókon...

 

UHU2105

e-mail     Január 16 . 11:14:23    ( 286 )

 

Üdv! Nekem is van 2 db kék LED a kocsim elején, de az lefele világít. Ilyenkor belém köthet a Yard? (Elölro~l csak két kék pötty látszik, nem vakít-szerintem)

 

Pavel

e-mail     Január 3 . 19:11:24    ( 285 )

 

Szerintem nem is rossz a kék led meg az UV, de országúton nevetséges.
Viszont egy esti autós bulin, vagy gyorsuláson szép is lehet.

Pavel

 

BGO

e-mail     Január 3 . 18:13:58    ( 284 )

 

B.U.É.K!
A tegnapi újságban olvastam, hogy tényleg szigorítják a dolgokat, bírságolhatnak is érte>>> szabálysértésnak mino~sül ;-(

 

QQC

e-mail     Január 1 . 22:02:53    ( 283 )

 

Buék.
Szerintem ha nem akarsz egy rossz napot az UV-nál vegyél pl. traktorlámpát, v. Pannonia lámpatestet, és azt mu^tögesd fel. Ezekben van h.jelzo~, és E betü és szabvány égo~foglalat. Ha ezt buherod fel egy síkba a mostanival egy szavuk sem lehet. Ne feledd, hogy a rögzítésnek stabilnak kell lennie, mivel a gépedben sem tekergetheti a menetszél, vagy rázogathatja a szent anyaföld normál esetben. Vagyis a szemközti ellenfél a hóvakságtól ne ragadjon keresztkulcsot. Viszont nem tudom biztosan, de úgy emlékszem összesen csak két tompított, vagy(!) négy refi éghet egyszerre. Az UFO leszállófények szuperek, (ha nem csórják le) a Yard-nak biztos bevételi forrás.
Üdv
Jó brümmögést mindenkinek.
QQC

 

z

e-mail     December 31 . 13:14:07    ( 282 )

 

a tv.-t nem ismerem, csak a józan paraszti eszem mondatja velem, hogy a ködlámpa fényének a geometriája (a foncsor, az izzó és az üveg) teljesen más, mint a fényszóróé, így ködlámpából nem lesz pótfényszóró. ha mégsem így lenne, majd valaki kijavít :-)

 

xxx

e-mail     December 29 . 15:59:39    ( 281 )

 

Még egy fényes kérdésem lenne...bocs, ha valaki köreit zavarom vele, de csak 1-1 távolsági fényszóróm van, és keveslem a fényét a 2×2 után.Arra gondoltam, hogy létezik ilyen, hogy pótfényszóró, amit a spojlerbe szoktak tenni Pl.: 306-os GT Peugeot.Ad e a törvény leheto~séget arra, hogy a ködlámpát beállítva, átkötve, lehessen pótfényszóróként használni?Ha igen, hogyan kell beállítani, mint egy sima távolsági fényszórót, vagy külön szabály van a pótfényszórókra?

 

xxx

e-mail     December 29 . 15:49:43    ( 280 )

 

bocs, azt szerettem volna írni:

De a lényeg, alvázra fény mehet?( vagy csináljam meg úgy, mintha a motortévilágítás lenne( az van is gyárilag.):)

 

xxx

e-mail     December 29 . 15:48:02    ( 279 )

 

Köszönöm Z!, de ezt én is tudom, csak olvastam a neten, hogy ez nem vonatkozik olyan cuccokra pl. a kocsi alá szerelt neon, ahol maga a lámpatest láthatatlan.Egyébként a régi kocsimban, bár asszem írtam ledet raktam a ködlámpába, ami beszínezte a foncsolt kékre, ezen kívül semmi hatása sem volt, csak jól nézett ki, nem hinném, hogy zavart, vagy vakított bárkit.Az nekem se teccik, amikor vakító( nálam úgy volt beállítva, hogy egyáltalán nem vakított, csak jobban láttam, többször teszteltük) ködlámpával nyomulnak a csávók a BMW-vel, amin 1000-Ft-os 1000*es fényereju^( ami szintén vakít) LED-ek vannak.De a lényeg, alvázra fény mehet( vagy csináljam meg úgy, mintha a motortévilágítás lenne( az van is gyárilag.):)

 

z

e-mail     December 28 . 16:21:37    ( 278 )

 

szia xxx,
szerintem a KRESZ-könyvben is benne van, a mu^szaki részben, hátul a szabvány. hogy mely lámpák milyen fényt adnak. (borostyánsárga, kadmiumsárga, vörös, stb). Az is ott van, hogy pl a ködlámpa elhelyezésénem is milyen szigoru geometriai szabályai vannak. Az is ott van, hogy különbség van a ködlámpa és a pótfényszóró között. valamint, hogy a kereso~lámpát menet közben tilos üzemeltetni. hogy pótféklámpából középen lehet, E-jelzésu^. Végül pedig az áll ott, hogy ezekto~l eltéro~ fényeket egyszeru^en NEM SZABAD felrakni. ebbe hálistennek a kék ledto~l kezdve a KIT-fényorgona és az összes többi játékszer beletartozik :-)
Még ha fel is lehet rakni, engedélyköteles.
Aztán mikor alkudozásra kerül a sor, magyarázhatod, hogy "jaj tényleg világít a kocsim alja, biztos ottfelejtettem a stekklámpát" - de aztán ha nem hajlanak az egyezkedésre, ne legyél meglepve :-)
én jónak tartom, hogy a fényhasználat (beleértve azt a francos ködlámpa-diszkódivatot is) így le van korlátozva.
z.

 

xxx

e-mail     December 28 . 15:23:07    ( 277 )

 

Helló mindenki!
Boldog karácsonyt minden ladásnak!
A kérdésem az lenne, hogy azt hallottam januártól szigorodik a színes izzós-ledes dolgokért a büntetés, igaz ez, ha igen, hogy.
Még azt szeretném megtudakolni, hogy mi a helyzet az olyan izzókkal, amik nem látszanak, csak a fényük pl: alváz aljára csavarozott neon, izzók stb. Ha kitárgyaltátok már ezt, akkor bocs, de lécci ne intézzetek el azzal, hogy már kitárgyaltuk, hanem valaki tegye meg nekem, hogy ideír egy hozzászólás számot, kÖSZÖNÖM

xxx

 

Pavel

e-mail     December 25 . 22:00:16    ( 276 )

 

Hello!

Az index nyugodtan lehet fehér (vagy akár hupikék) búrás, lényeg hogy sárgán villogjon.

Üdv. Pavel

 

Madison

e-mail     December 25 . 20:54:00    ( 275 )

 

Bgo!
Neked is Kellemes ünnepeket és boldog újévet!
Szerintem nem kötnek bele a lökháritónélküliségbe, mivel én egy honapja igy mászkálok (szintén 2101) és a kutya sem szolt hozzám, pedig már igazoltattak is.Ha meg esetleg rákérdeznek, akkor megmondom nekik, hogy most hoztam el a lakatostól (ami igaz is) és még nem volt ido~m felrakni az újat!
A fehér indexbúráról meg annyit hogy nekem egy éve van/volt fent(elöl+hátul) sárga izzokkal, és nem érdekelte o~ket.Sajnos ezek a fehér burák a napsütésto~l bemattulnak és tejfehérré változnak, igy kicseréltem sárgabúrára, viszont elo~re duplaszálas izzót raktam és az 5W-os izzoszálat bekötöttem a helyzetjelzo~re a másik meg marad az irányjelzo~.nekem nagyon tetszik igy, és ezért sem szoltak (még) a rendo~rök. Mondjuk az én autom egyébként is karácsonyfaként néz ki sötétben.
Biztos hogy a rend o~rének pillanatnyi kedvéto~l, de leginkább a vele valo kommunikáció során a TE HOZZÁLLÁSODTÓL függ, hogy elnézo~-e avagy sem.
Üdv: Madison

 

BGO

e-mail     December 25 . 16:10:41    ( 274 )

 

Hi mindenki! Kellemes ünnepeket és boldog új évet!

Tyuiop, szerinted az elso~ (esetleg hátsó) lökhárító nélküli használatot (2101) elnézik-e a rend o~rei, vagy beleköthetnek talán? A másik kérdésem az indexekkel kapcsolatos: lehet-e fakított (fehér) indexet felrakni sárga égo~kkel szerelve, vagy ezt is büntetik? A helyzetjelzo~ket már régebben kitárgyaltátok, ennek ellenére kék színu^ égo~ket pakolok bele... :)

Kösz, hogy veszed a fáradtságot!ui: Nagyon színvonalas a fórum, így tovább!
Lehet hogy nem ide tartozik, de el tudnád küldeni a ram_air-es kereklámpás képeit? (bogyoo@freemail.hu)
Ha van másnak is tuti kereklámpás képe, ne kíméljen!

 

Madison

e-mail     December 21 . 19:23:25    ( 273 )

 

Kedves Tyui!
Merészkedem a Ladások nevében viszonozni jókívánságaidat és mi is Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Sikerekben Gazdag Boldog Új Esztendo~t kivánunk Neked és a családodnak!
Üdv: Madi

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     December 21 . 14:16:02    ( 272 )

 

Hi LADÁSOK!

Ugy néz ki, hogy megoldottam a dolgot úgy, hogy hetente be tudok ülni egy gép elé 1-2 órára, szóval nem hagylak el benneteket! Most az ünnepek alatt offline vagyok ezért szeretnék ezúttal MINDENKINEK KELLEMES KARÁCSONYT ÉS TÖRÉSMENTES TALIKBAN GAZDAG BOLDOG ÚJ ÉVET KIVÁNNI !!!

Üdv!

Tyuiop

 

QQC

e-mail     December 8 . 20:05:04    ( 271 )

 

Üdv újra idehaza kedves -Tyuiop©®™-.

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     December 8 . 16:33:14    ( 270 )

 

Na NAGY BIG HELLÓ MINDENKINEK!

MEGASORRY A CSÖNDÉRT! Bocsi de nincs egy kisujjnyi net elérésem sem mostanában. Ido~közben ugyanis a nénihez költöztem és nincs matáv vonal ill. a gépem odahaza pihen...

Gyorsban válaszolok :

A ködlámpa nincs lekorlátozva lakott területen belülre ill. kivülre, csak a látási viszonyokban tesz különbséget a KRESZ. Tehát akkor szabad használni ha a látási viszonyok annyira leromlottak, /eso~,köd,hóesés,porfelho~ stb./ hogy azt indokolttá teszik. Ez LTB. 25 km/h-nál lassabb haladást LTK 40 km/h-nál lassab haladást jelent. Tehát lehet használni kivül is belül is ha a látási viszonyok egészen lassú haladást tesznek csak leheto~vé. Az egészen lassu magyarázata a 25/40 km/h!

A kártyajogsi hátoldalán a kategóriáknál vannak a kódok 3 jegyü szám a 35/2000 Bm. rendelet függelékében benne van az összes. CD jogtárban benne van, nem akarom mindet bepötyögni.
A próbajogsi 2 év már lentebb szóltunk a 2 tiltott dologról.

FSOpapa bocsi to~led és mindenkito~l még egyszer nagy dagadt puttonyú mikulást nektek és röpképtelenre terhelt jézuskát kivánok mindenkinek!

Halics!

Tyui

 

FSO Papa

e-mail     November 9 . 03:15:53    ( 269 )

 

Vazze..TYUI! Hol a pichában vagy???
MZ/X jelkezz! jelkezz! Öcsi! Itt Köbüki!

 

Medve

e-mail     Október 19 . 00:15:51    ( 268 )

 

Hella Mindenki !

Gondoltam benézek erre a topicra is, és szegezek egy kérdést Tyuiop©®™-hoz. Pár napja a haverral sétáltattuk a vasat és mivel nagy volt a köd ezért be volt kapcsolva a ködlámpa. Egyszer csak megállítottak a zsaruk és arra kértek, hogy kapcsoljuk le a ködlámpát, mert lakott területen nem szabad használni (mondták o~k). Ezért kérdem én Tyuiop©®™ mesterto~l, hogy ez igaz ? Mert akkor felmerül bennem a kérdés, hogy minek van felszerelve ha nem is használható ?
Nos a választ elo~re is köszönöm. Csáó !

 

FSO Papa

e-mail     Október 16 . 02:39:18    ( 267 )

 

Tyuiop!!!

Élsz még???:-)

 

Madison

e-mail     Október 10 . 17:13:59    ( 266 )

 

Szia Tyuiop!
Látom elégg punnyadt lett a topicod, igy gondoltam kicsit felélszthetnénk:))
Ime 1-2 kérdés ami már egyébként is rég óta fúrdalta az oldalamat:
1. Az új jogositványon (kártya jogsi) hol van feltüntetve a probajogositvány felirata, vagy kódja?
2. Szintén az uj jogsin hol van feltüntetve a szemüveggel való vezetés kódja?
3. Mennyi ideig van probajogsi? 1 vagy 2 év? Mennyivel szigorúbb szabályok vonatkoznak a fiatal titánokra?:))
thx: Madison

 

Pavel

e-mail     Szeptember 27 . 18:41:15    ( 265 )

 

teszt

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Szeptember 9 . 22:14:33    ( 264 )

 

Hi!

Több kérdésem nincs :)

Üdv!

Tyui

 

Pavel

e-mail     Szeptember 9 . 11:52:59    ( 263 )

 

"Nem lehet. Kiváncsi vagyok ki tudja a másik buktatót?!"

Külföldi autóvezetés?

Pavel

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Szeptember 8 . 19:49:35    ( 262 )

 

ÜDVÖZLETEM HÖLGYEIM ÉS URAIM!!!

HÁLA GORCSEW VEZÉRNEK UJRA VAN NET ELÉRÉSEM UGYHOGY MOSTMÁR UJRA LEHET BOMBÁZNI A KÉRDÉSEKKEL :)

A megszokott forgatókönyv szerint Dr. Bubó stilusban kérem a következo~t :->

szomszéd:

Nem lehet. Kiváncsi vagyok ki tudja a másik buktatót?!

Patyomkin: Bizonyára nem tünt fel de a csö felfelé emelkedik és beömlo~ aljában van egy gyári vizkifolyó is. Nekem kocsimosás után sem vitte fel a vizet pedig állt a "lavor" alján a víz!

Egyébként most hétvégén fabrikáltuk az egyik cimbi versenygépét. Na ott tapasztaltam, hogy a 4 dellorto-n keresztül milyet sziv a lada! A légszüro~házból beszivta a szüro~t a motor! Akkora szivászaj volt a kocsi melett, hogy a 60-as kipu hangját is elnyomta! Félelmetes...

benoe:

Ez uj nekem is.. Gondolom ha gáz lett volna a károsanyag szinttel. Vagy a zsaruk, vagy a KF-es emberek kiszedtek volna a pinpongüto~jükkel. Ha mégis jönne papir, majd ird meg magánban tudok rá orvosságot!

Kisa: Megvagyok földim nem vesztem el nyugi!

Na halics mindenkinek.

Üdv!

Tyuiop

 

benoe

e-mail     Szeptember 2 . 21:00:11    ( 261 )

 

Üdv!

Tyui régen hallottunk rólad!Itt egy kérdés, amire talán harapni fogsz!Legalábbis nagyon remélem.
A minap hazafelé igyekeztem és a XIV.kerületben, a Róna utca-Mogyoródi út keresztezo~désében érdekes jelenséget láttam már nem elo~ször.Bordó Ducato állt az út szélén szépen körbebólyázva.Belo~le két db fekete cso~ lógott, ami az út két szélén elhelyezett méro~eszközhöz volt csatlakoztatva.A Ducato tolóajtóján benézve az autó tele volt komputerekkel.Ezek lennének a hírös CO-méro~k?Vártam, hogy utána járo~rök közlik a rossz hírt, de semmi.Hogy mu^ködik ez, papírt küldenek?

benoe

 

patyomkim

e-mail     Augusztus 28 . 09:58:35    ( 260 )

 

Tyui! Szia!
Nézegettem a tuningos levego~beömlo~det. Ero~teljes eso~ben nem ázik meg a légszu^ro~? Van vízelvezeto~ nyílás?

 

Kiss Attila

e-mail     Augusztus 21 . 00:52:31    ( 259 )

 

Tyui,Tyui jelentkezz,jelentkezz ! :))

Kisa

 

szomszed

e-mail     Augusztus 6 . 20:07:46    ( 258 )

 

Hi

Csak azt akarom kérdezni hogy próba jogsival lehet-e utánfutót huzni?
Mert mindenki mást mond . . . . .

Elo~re is thx.

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Július 30 . 23:21:08    ( 257 )

 

Hacsi!

Minden igaz Z bátyó tollából, egy adalék csak hozzá. Ha szó szerint vesszük az elo~irásokat akkor a "vizipók" merdzsó /mittoménmianeve/ amelyiknek a tükörben van az indexe, gyakorlatilag nem lenne forgalomba helyezheto~..

xxx:
Ezt a pilács dolgot már kimeritettük régebben olvass vissza légyszi! A lednek meg nem a fényerejével van baj, hanem a szinével.. a ködlámpa meg hiába pislákol haloványan az attól még nem lessz helyzetjelzo~!

Üdv!

Tyuiop

 

z

e-mail     Július 30 . 11:03:18    ( 256 )

 

xxx> létezik pótfényszóró, pl a Dacia 4 lámpájából ketto~ ilyen.
Stilo és egyebek (pl Pug206 nem legkívül hordja az indexet): a gyárilag szerelt dolgok mindig maradhatnak, de a módosítás-kiegészítés az szigoritott dolog.
Pl amint irtam a pözsó 206-nak belül van az indexe az elso~ lámpatestben, divat okokból, ez rendben van, de ha Te áthelyezed a ladán, akkor szólni fognak, ugyanis van olyan szabály, hogy a kombinált lámpatestben (hátul is, elöl is), az index kell legyen az (egyik) legszélso~. a régebbi kocsik igy is épültek. ennek biztonsági okai vannak. ugyanilyen a pótlámpa. felszerelésére van szabály csak elö kell keresni. ha eleve megvan, akkor megvan és kész, nincs semmi gond.
z.

 

xxx

e-mail     Július 30 . 09:44:02    ( 255 )

 

Meg még egy dolog Kresz szerint 1-1 tompított és 2-2 távolságim lehet max., ha gyárilag 1-1 távolságim van, akkor rakhatok fel még egy párat?A másik, így olvastam a BMW-szerelési könyvben: Az extra felsz.-i tárgyak beszerelése alatt: ködfényszórók/pótfényszórók fölszerelése: blablabla, de ez semmit nem ír arról, hogy pótfényszóróra milyen szabályok vonatkoznak, ha van ilyen.Még egy kérdés: ködfényszóróból max.2-t lehet föltenni elo~re nem?

 

xxx

e-mail     Július 30 . 08:38:10    ( 254 )

 

A ködpilácsban a 4 LED eggyütt(!) 1.5 W (nem írtam el) teljesítményu^, tehát annyi, hogy beszínezi a ködlámpában a foncsolt, úgyhogy tutira nem vakít!Még egy kérdés, annak a mintegy 1000 rendo~rautónak nem kellett volna megállítani akivel az ezt megelo~zo~ félévben találkoztam( mert este hála az oktatóm válaszának+jobban látok+jobban néz ki mindig használtam).A fény színével kapcsolatban: a kresszben én is olvastam, hogy elöl csak k.sárga v. fehér lehet, de például a Fiát Stilo-nak kék a helyzetjelzo~je, és 4db van belo~le(a könyvben én 2-t olvastam szabályosnak), sok új ilyen pici ködlámpa van ami kék, ezekkel mi van?

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Július 29 . 23:13:37    ( 253 )

 

Szia Mindenki!

Jelentem még élek :)
Bocsi a nagy szünetért, de abbahagytam a motorozást. Már mint közlekedési elo~adó ero~sitem a rendo~rség sorait, ugyhogy mind jobban bele kell ásnom magam a témába, ezúttal hivatalból :)))

Ezerrel megy Iván spoilerezése, azért is van nagy csönd, az eredményt majd megoszom veletek!

No akkor sorban behozom a lemaradást

Zoli:

Életemben nem jártam Veszprémben. Lopják a designt!

Benoe:

A zöldkártyás cimke szinei a környezetvédelmi osztályba sorolás miatt különböznek.
A piros a legrosszabb a zo~d a legjobb többit meg nem tom, de nincs jelento~sége mert nem változtat semmit a cimke szine.

Jellemzo~, hogy a Nissan Cargom adagolós dizel mocival kat. nélkül euro2 emissziós szinttel zöldet kapott...

xxx:

Nem volt azzal bay hogy morcosak voltak a ködpilácsért.. a szembo~l leállítást viszont éjszaka nem nagyon szoktuk ero~ltetni az általad leirt ok miatt.

Janek:

Teljesen ok. amit irtál, már régebben is tárgyaltuk a dolgot akit érdekel visszaolvas.
Egy kis adalék mellé. Én is ragyogok éjszaka
megy az összes pilács mert senki nem magyarázza be nekem, hogy a fényero~ arányában nem no~ a belátható út hossza ergo a biztonság. Viszont ha felbukkan elo~ttem egy pilács, mind1 hogy keresztúton közeledik felém, esetleg a kanyar elo~tt látom meg az iv túlfelén közeledo~ lámpáját vagy bringás jön szembe azonnal OFF ! Példát vehetne a sok sok magyar ember? a szlovákokról. Nemrég jártam kint és ott éjszaka ha egy 5 km-es egyenes túlsó végén bukkant föl egy kocsi azonnal tompitottra váltott! NEMHOGY MÉG NEKEM KELL VILLOGNOM MINT ATOM!

Szivleljétek meg, ha nincs nagy köd vagy hóesés forgalomban ne gizduljatok azzal a nyamvadt ködlámpával! Benneteket is zavar az ilyen szembo~l érkezo~ kollega! / fo~leg amikor a tócsáról sokszoros fényero~vel veri az ember szemébe éjszaka a fényt :(( /


Kormos:

Az mtx az nem mbx? Mer az 80-as :) Na viccen kivül. Nem kell betojnod a jármüvezetés tiltott átengedése neked nem "Áll" meg, mivel nem a te mocidat adtad oda neki, arról meg nem kell meggyo~zo~dnöd, hogy a haverodnak rendben vannak-e a papirjai....
Egyébként a folyamatban lévo~ szabálysértési ügy nem teszi leheto~vé a jogsi megszerzését.

xxx:

Ugy látom te kisérted a sorsot vezér!
A látási viszonyok indokolják kezdetü ómen a következo~t jelenti:

Olyan nagy a zacc, hogy már csak egészen lassú haladást tesz leheto~vé. Ez számokban a következo~:
Lakott területen belül 25 km/h
Lakott területen kivül 40 km/h

A kék ledért várhatod a kövi feljelentést. Elo~lre csak fehér v. kadmiumsárga fényt bocsájthat ki egy jármü semmilyen mást!

A nemvakitaködpilács kezdetü szöveget én nem hiszem el. Akkor is 4 pilács löki a vattot nem 2!
Az én ködlámpáimban csak 55 wattos izzó van de délutáni fényben /tehát még világosban/ 50-60 méterre lévo~ házfalon tiszán kiveheto~ úszógumi méretü kört világit be....

Asszem megválaszoltam mindent
Z bátyónak ezúttal köszönöm a lélekbúvári szakoktatást, tessék rá figyelni!

Sürübben jövök igérem!

Uff!

Tyuiop

 

benoe

e-mail     Július 26 . 19:28:18    ( 252 )

 

Azért kösz Pavel és z.Valaki már küldött ketto~t is mailben :-))

benoe

 

z

e-mail     Július 26 . 09:02:59    ( 251 )

 

bocs, a fényszóróba nem annyira rossz a led.
csak ugy külön felrakva viszont nagyon gáz... :)
z

 

z

e-mail     Július 26 . 08:50:30    ( 250 )

 

benoe: azert jo a fenymasolat, mert nekem mar a masodik eredeti gyari koppany kormanyom van (boltbol!), es mindkettohoz gyarilag is fenymasolat jart. van rajta pecset, de fenymasolva. eddig 2 rendor nezte meg, es mindketto elfogadta, pedig lattam rajtuk hogy azt varjak h nem lesz nalam.
a lada levlista weboldalan fent van a fajlok kozott gif-ben.

 

z

e-mail     Július 26 . 08:47:47    ( 249 )

 

xxx:
a kék led gusztustalanul néz ki, kb 2 hétig volt divatos :) emellett világítótest (mert világít) így a szabályok vonatkoznak arra is.
hogy mit értek szabadkozás alatt. mikor azzal volt baja hogy a gyalogosra zebrán rádudáltam, azt mondtam piroson ment át (igaz). erre a rendo~r: az mindegy, gyalogátkelo~ volt. na erre nem válaszoltam semmit. nem volt igaza, de nem szóltam akkor sem. mikor a kerekeim miatt el akarta venni a forgalmit, kezdtem a szokásos sódert, hogy a 10%-os eltérésen belül van (ez hülyeség!), meg hogy én is ladáról vettem, stb. Szóval mindenre adtam "valami" szerény választ, aztán mikor válaszolt rá butaságot, nem szóltam vissza. alapveto~ hogy neki van igaza. és ezt elismerni nem meghunyászkodás. a méltatlankodással meg végképp nem lehet semmire menni.
arról nem is beszélve, hogy ha tényleg megsérted a jogszabályt (ködlámpa etc), akkor nem kell ho~zöngeni hanem tejelni mint a katonatiszt. ezt tettem amikor forgalomtól elzárt területet igénybevéve 2 záróvonalat átlépve elo~ztem aztán azonnal lemeszeltek. elismertem, fizettem 5 rugót (csekken!), és kész. és nincs bennem tüske hogy "szemét rendo~r", pedig sokkal biztonságosabb a sraffozott területen elo~zni, mint a szembesávban. ezt azonban a bíró elo~tt hiába mondom, a szabály az szabály, és onnantól hogy elindultán az autóval, a szabályokat magadra nézve kötelezo~nek ismered el. ez van.
engem is szondáztattak éjszaka, pedig nem discoból hanem a csajomtól jöttem. ez a dolga! belefújtam és kész, elküldtek világgá. olyan is volt hogy a "nem"-em meggyo~zte o~ket és fujni sem kellett. gondolj arra, hogy ha te állnál a hideg szélben négy órája az ut mellett, és a kilencedik nyikhaj akarna meggyo~zni arról hogy mi a kresz, akkor nem lehet-e, hogy te is kicsit tüskésebb lennél? szerintem igen. nem "rendo~rök" ök hanem "emberek" mint mi. ennyi. ha eszerint viselkedsz akkor minden OK lesz.

 

Pavel

e-mail     Július 25 . 21:59:34    ( 248 )

 

Sajnos fogalmam sincs kinek lehet ilyen mu^bizonylata :))

 

benoe

e-mail     Július 25 . 21:27:39    ( 247 )

 

Üdv!

Pavel, köszönöm a választ!

Nemrég szó volt ebben a topicban a sportkormányok fénymásolt mu^bizonylatáról.Tényleg ennyi csak az egész,semmi pecsét,vagy aláírás?Ki tud nekem ilyet küldeni?

kösz:benoe

 

Janek

e-mail     Július 25 . 12:38:22    ( 246 )

 

xxx!

Amit Z-hez intéztél, azzal kapcsolatban egy példa:
Történt, hogy nem kaptam elso~bbséget -behajtott elém háromszögbo~l 10m-en valaki- és összetört egy picit a Rém eleje. Navigare necesse est - kicseréltem a fényszórót összedrótoztam (sic), amit lehetett, és nyomás.
Persze a 8-ason megállítanak, jónapot kívánok, etc., elejét nézegetve nagy fejcsóválás, fintorgás, hát ez bizony baj. (Minden mu^ködött, bár az index úgy kapott testet, Hogy hozzá volt drótozva a fémháza a lökhárítóhoz, de éppen nem úgy nézett ki, mint a gyári új)
Én nagyon szerényen:
"Fo~törzso~rmester úr, tudom, nem a legszebb, de nem volt pénzem új homlokfalat venni, a biztosító meg még nem fizetett, mert aki miatt történt, az meglógott a helyszínro~l. Most folyik a nyomozás. De azért igyekeztem mindent úgy megcsinálni, hogy legyen világítás, irányjelzo~, semmi ne lógjon, stb."
O~: "Na jól van, menjen haza, de mielo~bb csináltassa meg!"
Ha most ezt úgy kezdem, hogy "van lámpám, nem?", akkor biztos, hogy feljelentenek.
A kék LED-ro~l Tyui talán nyilatkozik, de szerintem csak fokoztad a bajt:
1. Alapban csak fehér, vagy sárga FÉNY lehet elöl. A LED (már csak a neve miatt is :-) FÉNYt bocsát ki, ráadásul egy lámpatestben.
2. Ezzel felhívod magadra a figyelmet.
3. Erre még azt sem mondhatod, hogy bocsánat, nem vettem észre, hogy véletlenül bekapcsolva maradt.(kék)
Tuti, hogy emiatt állítanak meg legközelebb.
Persze egy Audi, BMW, vagy Octavia nem szúr szemet, de LADA=vörös posztó. Hát ez is egy hozzáállás. Mármint a rendo~rök részéro~l. Tisztelet a kivételnek. Mert van.

Janek

 

xxx

e-mail     Július 25 . 12:04:58    ( 245 )

 

Egyébként azóta már megoldottam a problémát:90/100-as Xenon izzókat tettem a kocsiba úgyhogy kifejezetten jól látok, így már nem kell a ködlámpa!De még mindig jól néz ki, ha alul is van fény, ezért befúrtam 2-2 LED diódát a ködlámpába(biztos ismeritek nagy fényero~ kék) és ezt bekötöttem párhuzamosra a tompítottal.Úgy, hogy jól is néz ki, nem is vakít, a rendo~r se büntethet meg egy LED-ért!

 

Janek

e-mail     Július 25 . 11:28:38    ( 244 )

 

Szálem xxx!

Valóban, a ködlámpával általában én is jobban látok :-) Mondjuk a 811-es úton, ahol a madár se jár (csak a vaddisznó az úton keresztbe) én se csinálnék belo~le gondot, hogy észrevegyem a zrínyigyilkost. (Már ugrott be nekem úgy az útra egy min. 200kg-s példány, hogy alig bírtam megállni. Mi maradt volna a kocsiból, ha találkozunk?)
Te egy 30-as kanyarban 70-nel hajóztál, értheto~, hogy a nagyobb seb. miatt jobban szerettél volna látni. De a rendo~rbácsi nem ebbo~l indul ki! Ha ott 30-as tempóval (szabályosan) haladsz, elég a tompított is. Megjegyzem, ha nem látja, hogy ég a ködlámpád, talán simán elmehettél volna 70-nel is mellette, azt sem veszi észre...
De ha már felhívtad magadra a figyelmet, akkor csak a hozzáállásod menthet a helyzeten. Ha már sáros vagy valamiben, az okoskodás csak ronthat, még akkor is, ha igazad van.
Nem kell megsérto~dni, hogy diszkóbetyárnak néznek, hogy feltételezik az alkoholt. Többnyire ezzel találkoznak. Persze, bunkóság igy kezdeni, ez nekem is fájt volna. De ha jó példát mutatsz viselkedésbo~l, talán az ilyenek is tanulnak belo~le.
Z-vel tudok egyetérteni, a normális stílus mindenkinek jólesik, és nem kerül semmibe (so~t adott esetben még spórolhatsz is vele :-)
Ha nekiállsz ho~börögni, úgyis (ki)talál valamit.
Apósom, míg élt, azt szokta mondani: "Rendo~rt elütni rossz ómen." Valamit tudhatott...

Üdv: Jan

 

xxx

e-mail     Július 25 . 11:06:24    ( 243 )

 

Ez így is van, maximálisan igazat adok neked Z!De sajna ezzel sem mentél volna semmire szerintem az én seriffjeimmel szembe( tényleg nem túloztam el a leírását annak ahogy odajött igazoltatni), mert, ha büntetni akar eleve minnél jobban akkor úgy is szívsz!Egyébként érdekelne kicsit pontosabban annál, "hogy el kezdesz szabadkozni", hogy mit mondtál, mert az írásod alapján sokat kell még tanuljak.

 

z

e-mail     Július 25 . 10:41:31    ( 242 )

 

xxx, ezzel csak 1 baj van.
ha igy viszonyulsz a rendörhöz, tutti hogy megbirságol. még akkor is ha igazad van. (bár nekem nem szimpatikus ez a hozzáállás).
azonban ha elnézést kérsz, lekapcsolod, azt teszed amit kér és udvarias vagy, majd elkezdesz szabadkozni (de nem ilyen offenziv modon, hogy "én jobban tudom a kreszt"), akkor az is lehet hogy egy ejnyebejnyével elenged.

saját tapasztalat: ezzel a hozzáállással usztam meg a következöt: illegális méretü kerekekkel narancssárgán átszáguldtam, a zebrán levö gyalogosra nyomtam a légkürtöt, majd a rendöri karjelzést késön észrevéve meg se birtam állni, csak csikorgo kerekekkel többtiz méterrel késo~bb, majd onnan tolattam vissza. jogsi és forgalmi elvételéto~l indultunk, és udvarias nem kioktató hangnemmel odáig jutottam hogy azt mondták, "legközelebb ido~ben induljon el, viszlát".

ennyit számit a hozzáállás.

neked hogy esik, ha mondjuk rendszergazda vagy (sokan azok itt), és azt mondja egy hülye juzer, hogy ezt vagy azt igy vagy ugy csináld mert a haverja azt mutatta neki és az ugy jobb. gondolom nem fogod, hanem ugy rakod fel azt a vacak win2k-t, ahogy azt kell. mikor tizedszer akarja jobban tudni, hogy viselkedsz? gondolom idegesen... :-)

bye
z.

 

xxx

e-mail     Július 25 . 10:30:27    ( 241 )

 

HI Jane!
Én úgy tudtam, hogy a haladási viszonyok ezt indokolják, de végül is mindegy:Kinek van joga eldönteni, hogy a látási/haladási viszonyok mit indokolnak, a sofo~rnek nem?Na most a ködlámpa ezen a kocsin(gyári) totál alul van és nem valami ero~s( asszem 45W)direkt kipróbáltam apám kocsijából, hogy vakít-e és nem tudtam föl venni fél óra próbálkozás árán sem olyan pozíciót ahonnan zavaró(nem vakító,zavaró!)lenne, mivel kevésbé vakít, mint a tompított.Ellenben oldalra, ha úgy tetszik széltében sokkal jobban világítja meg az utat.Tehát a, ha én valami motoszkálást vélek felfedezni az út széli bokorban, akkor a látási viszonyok indokolják, hogy használjam, mert a Kreszkönyvben is benne van:" a vagyoni és személyi biztonság érdekében a KRESZ szabályai megszegheto~k".(értsd: akár a záróvonalon is átmehet a bal elso~ kereked, hogy ne vasald bele a betonba a labdáért kiszaladó 4 éves gyerekeket).

 

kormos

e-mail     Július 25 . 01:24:57    ( 240 )

 

Bocs hogy ugy kezdtem ahogy,de akkor meg nem olvastam vegig a topic mind a 16 oldalat!!!!
Szoval a kerdes -Tyuiop©®™- hoz szolna!! Kossz

 

kormos

e-mail     Július 24 . 22:54:15    ( 239 )

 

Hello!
Amirol irni szeretnek, annak semmi koze nincs a Ladahoz,de szamomra nagyon fontos!!!
Egy kresz erto, lehetoleg rendor segitseget kernem, mivel ma nagyon nagy szarba keveredtem…..
Hat az ugy volt, hogy elmentem haverral motorozni, o egy 50-es Mtxel en meg simsonnal. Neki nem volt jogsija, es a Simson is nagyon ramaty allapotban volt. Amilyen pechunk volt, igazoltatak, es kifogtunk egy nagyon szenyozo emberket. “Uraim, szemelyit, adas-vetelit, jogositvanyt!!” Akkor jol beszertunk, gyereknel semmi, meg szemelyi se, nallam volt minden. Emberke adatainkat folirta, es kitoltetett velunk, egy ilyen lapot, amin fol kellet tunteni a nevet, meg ilyeneket. Aztan mondta, hogy haver nagyon nagy szarban van ,en meg szamithatok ra, hogy penzbirsagot szabnak ki, vagy/es meg a jogsimat(smkp) is elveszik, mivel a szabalysertes amit elkovettem:” jarmu vezeteset tudatos atengedese olyan szemelynek, akinek nincs jogositvanya!” -valami ilyesmit mondott. Az a kerdesem, hogy mire szamithatunk??? Gyereknek azt mondta, hogy 100 150 rongy is lehet!!!! Igaz ez? Nekem ha elveszi a jogsimat, az meg nem a vilag vege, mert ugye “B” sel is lehet, motorozni, de ugye ez a szabalysertes nem tilja meg az autora valo vezetoi engedely megszerzeset??? Na koszi!!

 

Janek

e-mail     Július 24 . 09:45:09    ( 238 )

 

Szia xxx!

A legutóbbi infóm ezügyben a következo~:

"KRESZ 44.§(4) Tompított vagy távolsági fényszóró helyett vagy mellett ködfényszórót, továbbá hátsó helyzetjelzõ ködlámpát abban az esetben szabad használni, ha a látási viszonyok ezt indokolják."

Ha így van, akkor ez, és a +40kmph (>100%+!) miatt jogszeru^ volt az intézkedés.
A ködfényszóró szükségtelen használata egyébként tényleg nagyon zavaró tud lenni a szembejövo~knek, de néha a tükörben is. Ergo aki figyel a másikra, erre is gondol.
Más kérdés, hogy az említett kanyarban a 30-as tábla jogos-e, a rendo~r stílusa meg mino~síthetetlen.
Apropó, ez már mindnekinek: ide jön még, hogy a "paraszt" = földmu^ves.
Kéretik a helyénvaló "bunkó, tahó, surmó, tapír, bimbó, gyökér" és egyéb kifejezéseket használni. A választék kimeríthetetlen. Ennyi tisztelettel tartozunk azoknak, akik a napi betevo~t a számunkra megtermelik.
(Akinek nem inge, ne vegye magára.)

Tyui, ha nem a hatályos KRESZ-t idéztem, kérlek javíts!

Tisztelettel: Jan

 

xxx

e-mail     Július 23 . 10:45:10    ( 237 )

 

Csak egy sztori a szegedi rendo~rök kedvességéro~l: Péntek 23 óra, megyek haza a barátno~mto~l, 30-as kanyarban(egyébként négysávos út, hajlik is vagy 15 fokot, úgyhogy értheto~, hogy ott a tábla)70-el és ködlámpa:ON.Látom, a szembe jövo~ kocsi tetején kék fény, ezerrel átjön a sávomba, ha nem fékezek izomból, akkor frontális.mind2 Sheriff kiszál, szimpatikusabb fülbevalóstetkóskopasznak egyik keze a gumiboton, másik a pisztolyán,(gondolom)hátha gyanúsan adnám át a fegyvernek látszó jogosítványt, és akkor eltörheti a karomat miután agyonlo~tt.Leállítom a motort együttmu^ködésem jeléül.(kivettem a kulcsot)
-Na ez egy helyes mozdulat volt, hogy leoltotta a ködlámpát!Jogosítványt, forgalmi engedélyt kérek!
(Odaadom):
-Mi a baj a ködlámpával biztosúr?(Elo~tte direkt megkérdeztem a kibaszott vezetésoktatómtól, hogy lehet-e használni ködlámpát, csak a kinézetért, aszonta: Lehet max. szól a rendo~r, hogy kapcsoljam ki ozt ennyi)
-Városban nem lehet használni!(Ez a faszi vmi más ország KRESZ-ébo~l vizsgázhatott)Diszkóból, diszkóból?
-Nem barátno~mto~l,barátno~mto~l.
-Alkoholt mennyit(!!!!) fogyasztott?
-Egy kortyot se.
-Na, akkor mit szólna hozzá, ha megbüntetném 3ezer forintra?
-Azt, hogy tanuló vagyok és nincs önálló keresetem!
-És hol tanul?
-A Ságváriban.
-óóó!
(-basszameg,ugyanis ez Szeged legero~sebb gimnáziuma)
Széles vigyor mindkét arcon(má a zsarukén, én spec nem voltam annyira vidám):
Akkor kénytelen leszek feljelenteni!(mégnagyobb vigyor)

 

Pavel

e-mail     Július 21 . 23:02:06    ( 236 )

 

"A zöldkártyákért a kétütemu^ autók tulajdonosainak 3 125 forintot, dizel motorú jármu^vek esetén 5 ezer forintot kell fizetniük. Ezek a kocsik piros hatszögletu^ matricát kapnak majd. A hagyományos Otto-motoros gépkocsik vizsgálata 4 375 forintba kerül, mely után sárga matricát kapnak a jármu^vek. A kék plakettért, melyet a csökkentett szennyezésu^ gépkocsik kaphatnak, 5 ezer forintot kell fizetni. A zöld matricás, korszeru^, környezetbarát jármu^vek zöldkártyája 5 625, illetve 7 500 forintba kerül. A plakettek színeit akkor nézik csak a szakemberek, ha a város légszennyezettségi értékei a határértékek felé közelednek."

 

Pavel

e-mail     Július 21 . 22:57:50    ( 235 )

 

Hello!

Rossz szokásomhoz híven megint belepofázom Tyui kolléga topikjába :)

A matrica szine a környezetvédelmi kategóriát jelöli. Pl.: a piros a kétütem, a szabályozott katalizátor azt hiszem a zöld.
Úgy tudom ennek az az egyik értelme, hogy pl. egy szmogriadó alkalmával elo~ször a piros matricás autók közlekedését tiltják be, aztán mennek feljebb. Ez így könnyen elleno~rizheto~.

Pavel

 

benoe

e-mail     Július 21 . 22:15:06    ( 234 )

 

Üdv újra!

Egy komoly kérdés: Tyuiop, mesélnél nekem egy keveset a rendszámtáblára ragasztott matricákról?! A vizsga matrica azt hiszem világos számomra.A különbözo~ színek az év szerinti lejáratot jelentik. De mi van a zöldkártya vinnyettával? Láttam zöldet, kéket, sárgát. Na ezek között mi a különbség, mi mit jelent?

kösz, kellemes nyarat!

benoe

 

Zoli

e-mail     Július 18 . 19:56:55    ( 233 )

 

Sziasztok,szia Tyui!
Veszprémnél láttam a megoldást.
A viztorony aljánál,a keritésen kintvan nagy betükkel:HRC.Talán hivatásos falfirkász?:-))))))

 

z

e-mail     Július 18 . 08:21:12    ( 232 )

 

Tyui: szerintem kirugtak, vagy jobban jovedelmez a muanyagos szakma (amit nem hiszek el).... miért mondom ezt? pesten a motorosrendör állások kihalásos/örökléses alapon mennek. legnagyobb pénz! (bár nem feltételezem h te korrumpálható lennél).

 

Shaq

e-mail     Július 17 . 22:22:10    ( 231 )

 

Sziasztok!

Köszönöm a gyors válaszokat!!!!
Nem hiába, ez a Lada Baráti Kör:)

Üdv,Shaq:)

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Július 17 . 21:55:19    ( 230 )

 

Szisztok!


FSOpapa ujból örültem neked! Na erre majd iszunk! :))

Shaq: A z bátyó végezte a munkám minden pontosan ugy van ahogyan azt leirta.

Szomszéd: Az ismero~södnek b@szott nagy mákja van hogy meguszta pár ezresbo~l! Ezért forgalmi elvétel jár! Gondolom ez "csak" egy figyelmezteto~ jellegü birság volt és azt mondták neki ha nem veszil le legközelebb irgumburger!!!

Jah megszüntem motoros lenni /csak ugy mellékesen megemlitettem :-)))/

Pápá

Tyuiop

ui.: Na kiváncsi vagyok mit gondoltok
- áh ezt ugyis kirugták
- kapott egy rollert
- fekvo~rendo~r lett
stb.

 

szomszed

e-mail     Július 17 . 10:50:03    ( 229 )

 

Hi!

Egyik ismero~sömet azért vágták meg a rendo~rök pár ezer forintra mert szélesíto~ pogácsa volt a fent neki és a rendo~r azt mondta hogy ez így nem biztonságos. Na akkor most igaza van-e a rendo~rnek vagy nem?

Üdv! szomszed

 

z

e-mail     Július 17 . 08:39:46    ( 228 )

 

a kipufogó nem számít, ott az egyetlen elöirás a zajszint. nem tudja megmérni a helyszinen.

kerék: csak tipusazonos kerék lehet fent és kész. más kerék csak akkor, ha a forgalmiba be van irva mint engedélyezett átalakitás. és ez nemcsak a méretre (13"-14"-15") vonatkozik, hanem a gyártmányra, stb. A rendo~rök pedig igen jól ismerik a három létezo~ lada kereket (körklyukacsos, "kocka", samara). De engem pl igazoltattak már a tizenötös kerekekkel és szót sem szóltak. embere válogatja.

azért én válaszoltam mert Tyui ezt már egyszer részletesen elmondta.

z.

 

Shaq

e-mail     Július 17 . 03:59:46    ( 227 )

 

Hali Tyuiop!

Segíts nekem légyszives:) Haverom vett egy gépesárkányt a hónap elején, de van egy kis gáz. A kocsin nem gyári felnik vannak, nem az a kimondott alu, de nem néz ki xarul:)) A hátsó dob meg sportdob lenne vagy mi...:)) Kell ezekro~l valamiféle papir???? Az autó áprilisban volt müszakin, elözo~ tulaj szerint így ebben az állapotában....mi ilíenkor a teendo~, már ha egyátalán van??? Harapnak a yardok ezekre a dolgokra??? Vagy kff látogatás lesz???
Elo~re is köszike!

Üdv, Shaq

 

FSO Papa

e-mail     Július 16 . 04:47:36    ( 226 )

 

Hali!

Nnna igen, elo~fordul az ilyesmi.
Sajnos.

Múltkor fo~városunkban a készenléti brigád tagjai nagy igazoltatást tartottak, (otthonról kb 1 km-re), a városba befelé. Se az elso~ rendszámom hiánya, sem az elo~zo~leg (szerintem láthatóan) magamra ráncigált öv nem került említésre, mindössze annyit kérdezett a kollega teljesen normálisan, fogyasztottam-e alkoholt. Péntek délután 4 óra körül. Gondolom a strandon pár korsó kenyérrel hu^sölo~ket célozták meg. Sokan nappal egészen nyugodtan vezetnek tintásan, minthogy úgyis csak éjjel fújatják meg o~ket. Úgyhogy aki erre építene (ugye nincs ilyen köztünk), az vigyázzon!

Tyuiop, ismét köszi szakérto~ véleményezésed!


Üdv: fsopapa

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Július 16 . 00:02:04    ( 225 )

 

Nagyjóuram!

Erre ninncs mit mondani paraszt volt a lelkem..

Tyui

 

FSO Papa

e-mail     Július 10 . 01:27:56    ( 224 )

 

Hali!

Ilyesmi persze nem történhetett volna meg velem Somogyországban, ott szinte minden kék családtag. Déli parton volt egy rendo~r csajom is, úgyhogy arrafelé nincs ilyen gond:-))) Természetesen mindez Pestországban történt meg, már régebben.

Azért mindennek ellenére ha egy nagyvárosi bevezeto~ fo~úton, ami kb egy autóúttal egyenértéku^ sávszélesség és vonalvezetés szempontjából, de gondosan az 50-es, jobb esetben 70-es tábla kint van és a teljes kocsisor szigorúan a megengedett sebességgel halad, 1000% hogy ott egy bóbitás a sor elején. Ha valamelyik meg meri elo~zni, akkor azonnal kikapja, és biztosan megemlíti a sebességtúllépést. Vagy tévednék? Máskülönben miért megy a vadászatra éhes járo~r szigorúan a max. sebességgel? Ha nem járo~rözik, simán felveszi a forgalom ritmusát, megy a sorral együtt (a szerintem teljesen normális városi tempót jelento~) 60-65-tel.

BMW topikban írta egy srác, hogy K.barcika határában, külterületen (90 km/h) felícia 40-nel vánszorog. Szépen megelo~zte úgy 70-nel. A városban járo~r mellé, "na szájjáki de qrvagyorsan", "hogy képzeled hogy megelo~zöd a rendo~rautót" majd mikor fény derült rá, hogy nem volt szabálytalanság, a rendo~r (jobb híján) az _eü doboz szavatossági idejébe_ kötött bele. Az autó E39 523i, a mostani 5-ös, 96-97 körül volt váltás asszem, tehát max.5 éves. A srácnak a hátsó szárnyról is volt mu^bizonylata, persze azt is rögtön kérte a rendo~r, aki, mint utóbb kiderült, a helyi járo~rparancsnok volt:-))


Üdv: fsopapa

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Július 8 . 23:16:45    ( 223 )

 

Halics!

HátsókerekesPAPA :)

Nem semmi a zsaruk hozzáálása ott somogyországban... Nyugodtan el lehet tépni 500-al is egy csikos melett, sajna ebben az országban senki nem hisz a rendo~röknek ha nincs fotó a seb. túllépés mellé akkor bocsi! Menet közben csak az elo~l hátúl pici kamerával felszerelt álltalában civil tragacs tudja rögziteni a szabálytalanságokat / tehát tilos jelzésen átbújást v. ilyesmi / de o~k vissza is tudják neked játszani a monitoron ha nem hiszel nekeik.
Ebben a tipusban egy tachográffal összekötött sebességméro~ van szóval a két kocsi / civil vs. járo~r/ sebességkülönbségébo~l számol. Nem akarom túlbonyolitani a dolgot majd Pavelt megdobom magánban egy kis okossággal amit majd "névtelen beküldo~to~l érkezett"ként megoszt az arra érdemesekkel :-)))

Ja a garázsba a fecskék elkezdték épitgetni a fészket a kocsi fölött...ujjabb öröm %-/

Üdv!

Tyui

 

FSO Papa

e-mail     Július 6 . 00:17:27    ( 222 )

 

Szia Pavel601S:-))

"Hello BMWPapa! "
ezt nem is értem:-))
még hetek kérdése, és különben is átmenetileg lesz...
amúgy sem sok minden változik. 4 tárcsafék, 4 kereklámpa, hátsókerékhajtás marad. Szinte semmi. Ahhoz képest Te mindenféle ero~sen offtopic elso~kerekes fu^nyírókkal jelensz meg mostanában:-)))

Egyébként nem versenyzek, miért alázzam le szerencsétlen szutyok járo~rasztmát vagy felícsitát? Hátha alacsony a srácok kudarctu^ro~ képessége:-))


Üdv: (akkor is) fsopapa 

Pavel

e-mail     Július 5 . 18:13:50    ( 221 )

 

Hello BMWPapa!

Na és mi ebbo~l a tanulság?
Nem kell rendo~rautókkal versenyezni, hátha nem tudnak veszteni :))

Üdv. Pavel

 

FSO Papa

e-mail     Július 5 . 01:52:22    ( 220 )

 

Hali!

elnézzük:-)))

hogy végre legyen a topic eredeti címéhez kapcsolódó kérdés: Maestro Tyui, mi felétek a gyakorlat gyorshajtás ügyben, ha NINCS fotó, traffi, semmi csak simán lát a rendo~r (járo~rvasból )? Ha pl 40-nel vánszorog én meg elvánszorgok mellette mondjuk 50-nel és utánamjön, kiszed és ordibál hogy hova a viharba (nem így mondta) száguldozol ezzel a ronccsal (ezt sem ilyen finoman mondta) meg hogy mit loptál, hol van a drog stb. Na nem is ez a lényeg, hanem hogy ilyenkor mi a gyakorlat ha a sebességet kifogásolja a kollega, hogy megítélése szerint túl magas volt, hogyan lehet igazságot tenni? Arról az esetro~l beszélek, ami még a határon van (60-70), nyilván ha 100-zal megyek el a bóbitás taxi mellett akkor persze hogy a zsebembe nyúlok. De ha nem egyértelmu^, ha nem volt kirívó gyorshajtás, mennyire mérvadóak a rendo~r által látottak? És ha NETÁN nem sikerül a helyszínro~l megegyezés nélkül távozni, azaz folyt köv? Ilyenkor ha pl 3 mákvirág figyel a skodában és o~k egybehangzóan állítják, hogy ez a gengszter (egen, ez lennék én) jóval a megengedett lassúsághatár felett száguldozik, ekkor mit tehet az ecceru^ földi halandó, aki ráadásul egyedül ült a vasában? Mennyire jellemzo~ felétek az ilyesmi, illetve úgy általában mi a gyakorlat tudomásod szerint?
Régebbi történet ez, csak panaszkodtál hogy nincs kérdés én meg (sajnos) ráérek úgyhogy ezért...

Ja, a listán feltett kérdésedre: ne tartsd garázsban a bringát mert az eso~ nem mossa le és persze hogy így retkes marad...


Üdv: fsopapa

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Július 4 . 22:41:09    ( 219 )

 

Bocskó!!!

***** voltam sorry!

 

z

e-mail     Július 4 . 15:59:23    ( 218 )

 

Tyui!
kérlek!
nem publikus!
z.

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Július 3 . 21:54:48    ( 217 )

 

Jéé én vagyok a legnépszerübb Topic! Ez náccerü !! :)

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Július 3 . 21:52:14    ( 216 )

 

Halics!

Nem állok, csak most a feladatra koncentrálok amit adtál! Miért nem 50 órából áll egy nap?

Üdv!

Tyui

ui.: Hol lehet utánalesni ennek az augusztusi dolognak?
Ja voltam tennap Abádszalókon. Meglestem a programfüzit augusztus végin nem nagyon lessz ott már shemmi csak mi :)))

 

Pavel

e-mail     Június 30 . 23:00:39    ( 215 )

 

Tyui! Nehogy leállj a nettel, augusztusig még élnek a régi kedvezmények!!

Pavel

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 30 . 22:50:17    ( 214 )

 

Emberek mindján vége a jó világnak! Lassan éjfél :-(((

Részvétem minden hazulról netezo~ társamnak !

Tyuiop

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 26 . 23:36:54    ( 213 )

 

Hi Benoe!

Attól függ, hogy a tipus övvel lett-e forgalomba helyezve? Ha 1200-es széria remeke akkor nem valószinü! Ha az x-ik tulaj berhelte ki akkor viszont igen. Na ez rejtvényesre sikerált, de a legeccerübb az ha akkor teszel bele csak övet ha a bekötési pontok nincsenek ledugózva!

Üdv!

Tyuiop a gyantás :)

 

benoe

e-mail     Június 25 . 12:44:58    ( 212 )

 

Udv a halidejezoknek!

Az ovvel lenne tovabbi kerdesem: mi van, ha az autoban hatul nincs biztonsagi ov? Van ugyan kialakitott helye, de nincs beszerelve.Koteles vagyok venni egy parat es beszerelni?

tovabbi jo nyaralast mindenkinek!

benoe

 

hemil

e-mail     Június 25 . 08:40:52    ( 211 )

 

Szia Tyui!

Köszi a választ. Még jó, hogy 3 ajtós a Samarám, így hátul nem tud senki kihajolni. :)

Üdv. Emil

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 24 . 23:45:49    ( 210 )

 

Hi Hemil!

Sajnos ez igy van. És nemcsak azért felelsz ha az utas nem csatolja be az övet, hanem ha pl. menet közben kihajol a kocsiból /bizony nem csak a Mávnál divat ez/ vagy ha kinyitja az ajtót, esetleg a jármü külsején utazik...

A megoldás megállsz és közlöd vele, hogy vagy elfogadja a te feltételeidet, vagy mehet gyalog :)

Másik kicsit off dolog:

Bocsi a szerkeszto~kto~l, hogy beigértem itt a nagy cikk dömpinget / ülés, müanyag, fék / de nagyon le vagyok terhelve munkával és szinte csak éjszaka fogok mostanában melózni. Csúszni fogok..
Sokat :(((

Bye!

Tyui

 

hemil

e-mail     Június 24 . 11:45:13    ( 209 )

 

Hello Tyui!

Jó annak aki hálidéjen van! Kérdeznék valamit, hogy ne unatkozz. Ha jól néztem, erro~l még nem volt szó.
Mi a helyzet a biztonsági övekkel? Mi van akkor, ha a hátul ülö utas nem hajlandó magát bekötni? Mindig az a hunyó, aki vezet?

Üdv. Emil

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 21 . 23:41:30    ( 208 )

 

Hi!

Azért láccik hogy hálidéj van :)

Tyui

 

Foximaxi

e-mail     Június 15 . 01:00:14    ( 207 )

 

:)

 

Pavel

e-mail     Június 15 . 00:49:46    ( 206 )

 

A lényeg az lenne, hogy ha valóban van URH-s kocsi akkor 100%-ban jelezzen. Ha néha potyára lassítanom kell az nem olyan nagy baj. :)

(Persze csak elvi síkon, én nem nagyon szoktam gyorsan hajtani :))

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 14 . 23:40:45    ( 205 )

 

Bocs a kérdésre nem válaszoltam.
Nekem egy kamionos havernak van 2 db. a traktorban. Az egyik hazai használatu / gondolom más frekin müxik / a másik meg csak külföldön szólal meg. Én utazgattam vele ha jelzett 90%-ban tényleg közeledtem URH-s autóhoz :)

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 14 . 23:37:19    ( 204 )

 

Hali!

Igen erro~l akartam tolni egy esszét, de szerintem kérészéletü lessz ez a rendelet ugyanis az Orbán kormány végnapjaiban született, és valljuk be irgalmatlan nagy marhaság az egész...
Mi értelme van az utcán kézben hordott radar elo~lrejelzo~nek? Ha a kocsi belterében van akkor meg legális.. továbbá a szamurájkard, nyilpuska, mustárgázt okádó gázspray stb stb.

Az elo~lrejelzo~k többsége az urh frekvenciát érzékeli a jelforráshoz közeledve /ld. test drive :) /, amugy vegyesen van még régi kattogós traffipax és lézeres seb. méro~ is.

Pápá

Tyuiop

Pavel csuszni fog a cikk ki vagyok fngatva :(

 

Pavel

e-mail     Június 14 . 21:03:49    ( 203 )

 

Sziasztok!

"A 124/2002 kormányrendelet enyhítve a szabályozáson legálissá tette a "különösen veszélyes eszközök gépjármu^ belso~ terében történo~ birtoklását". Ezután ügyes parkolással minimális törvénysértéssel szállítható haza a boltban frissen megvásárolt japán késkészlet. És legálisan tartható a radarzavaró, radarjelzo~ is. "

A teljes cikk:
http://index.hu/politika/bulvar/trafi_pax/

Mennyire megbízható egy ilyen radarjelzo~? Vagy már úgyis mindenhol lézerrel mérnek?

Üdv. Pavel

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 13 . 22:48:03    ( 202 )

 

Hi!

Ugy látom senki nem akar 200-ik látogató lenni...
Erro~l bizony lemaradtál Kisa :)

Nembaj legalább pihenek!

Üdv!

Tyuiop

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 11 . 23:55:59    ( 201 )

 

Sziasztok!

Gergo~ megoldása a nyero~.
Már régebben volt szó róla, külföldre kell csak a kölcsönadási idehaza max. felhivják a tulajt vagy megnézik nem-e körözik a kocsit. DE! Jobb a békesség alapon nem sajnálnám azt a 600 pénzt..

Üdv!

Tyuiop

 

gergo

e-mail     Június 11 . 13:25:49    ( 200 )

 

Sziasztok!
En ugy tudom, hogy kell egy "Meghatalmazas" amelyben az auto tulajdonosa feljogositja a vezetot, hogy az autot kulfoldre vigye. Legalabbis nekem ezt mondtak.. Az autoklubnal lehet kapni 6 nyelvu nyomtatvanyt (asszem 600egynehany Ft volt) kitolteni es be a forgalmiba melle. Szerintem meger ennyit, ha nekiall kotozkodni egy rendor, akivel semmilyen kozos nyelvet nem talalsz.. (Persze aki mind a 6 nyelvet beszeli ami azon fel van tuntetve, annak lehet hogy folosleges :-))

udv
gergo

 

Foximaxi

e-mail     Június 10 . 23:11:10    ( 199 )

 

Sziasztok, és szia vodenkot!

Az elso~ kérdésedre kb az lehet a válasz, hogy annak már induláskor a füledbe izzítva kell lennie. :) A második kérdésedro~l pedíg már korábban volt egy hosszabb diskurzus. Egyébként szvsz elég ha oda adod a forgalmit + a kulcsot és ágyesz bugyesz:). Keress vissza, mindenre megtalálod a választ:)).

üdv Foximaxi

 

vodenkot

e-mail     Június 10 . 13:29:18    ( 198 )

 

Hali!

A headsetro~l annyi, hogy több bogarászás, kaparászás, kell hozzá, míg az ember felveszi, mint, ha nélküle telefonálok....nem?

Tyuiop:
Ha más vezeti az autót, akkor ahhoz mi kell? Elég ha odaadom a forgalmit? És mi kell, ha külföldre viszem valaki autóját? Számít-e ha családtag?

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 8 . 00:08:55    ( 197 )

 

Hali!

Ugy látom népszerütlenedek..
Na nembaj. Itt egy kis esszé annak aki nem lenne listatag:


Gondolom ez nekem szólt... ----->


Kérdés:
A zöldkártyám lejár 13-án. Ha ezzel megállít a rendor 14-én, megbüntethet,
vagy itt is érvényes az egy hónap plussz, mint a biztosításnál?

Nohát nohát köd van megin.

A zöldkártya aminek csak a szine zöld / ui. a zöldkártya a nemzetközi biztositás de mind1/ környezetvédelmi igazolólap néven fut. Majdnem ugyanaz vonatkozik rá mint a kötelezo~ felelo~sségbiztositásra, de mindjárt látjátok a különbséget:

Ha lejárt a "zöldkártya" akkor az helyszini birságot von maga után / 500-10000-ig / ha meghaladja a 30 napot a lejárta akkor forgalmi /törzslap v. müszaki lap/ bevon szabálysérétsi feljelentés ill. a tokmányiroda kitiltja a kocsit a forgalomból x hónapra. / x= 2 hónap < /

A "biztositás" ha nincs fizetve 30 napig akkor 0 ft birság, ha 30 napon tul nincs fizetve v. nincs a nyilvántartásban érvényes biztositás forgalmi bevon, szabs. feljelentés ill. az okmányiroda csak akkor adja vissza a forgalmit, ha viszed a papirt, / 15 napon belül / hogy a biztositónak visszameno~leg kipengetted a biztositási dijat. Ha nem viszed nem gáz, kitiltják a forgalomból a kocsit + rádvarrnak vagy 100 eFt birságot... De
CSAK AKKOR VEHETIK EL A FORGALMIT BIZT. HIÁNYÁBAN HA A FORGALMI SZERINTI TULAJDONOS VEZETI AZ AUTÓT !!!
Más esetben nem!
Ja fölösleges másik biztositónál próbálkozni uj biztositást kötni, mert össze vannak kötve a nyilvántartások és addig ugysem lesznek hajlandóak biztositást kötni amig a régi biztositódnak ki nem pengetted a hátralékot.
Ennek tükrében érdemesebb az eredeti biztositónak fizetni, mert / 6 hónapon belül általában/ megmarad a bónuszod!
Ezt érdemes észben tartania annak aki csinál egy koccanást és lejárt a biztositása. Ugyanis ha befizeted visszameno~leg akkor az okozott károdat a vétlen félnek kifizeti a biztositód! /nem tom miért van igy de nem rossz :) /

Bocsi kicsit elhuztam...

GorCseW remélem figyeltél ez van a te 132-es vasaddal is :(

Na pápá!

Tyuiop

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 6 . 23:41:54    ( 196 )

 

köcci nagy kö esett le..

Tyui

 

Pavel

e-mail     Június 6 . 11:34:09    ( 195 )

 

Szerencsére júli.:
http://www.matav.hu/vilag/aktualis/020429.html

Üdv. Pavel

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 5 . 22:27:03    ( 194 )

 

HI!

mé nem juni 1?
a matáv lapján mintha azt olvastam volna..

Tyuiop

 

Pavel

e-mail     Június 3 . 22:55:16    ( 193 )

 

Hello Tyuiop! Nyugi, még van egy hónapod hogy egész éjszakákat átnetezz :)

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Június 3 . 22:28:10    ( 192 )

 

Sziasztok!

Bocs a csendért, de kissé visszavetett ez az 5Ft/perc dolog.. Ha cso~dbemegyek miattatok remélem rendeztek egy gyüjtést a szegény koldusbotra jutott rendo~rnek :)

chris: a headset teljesen ok, mivel a KRESZ a kézben tartott mobiltelefon használatát /magyarul az sms is ide tartozik/ tiltja. Én mindig azt kérdezem a népekto~l, hogy olyan drága 1-2 ezer forint egy gagyi hedaset-ért? A kosznis sokkal drágább...

beone: A müszki hibás trükk bejön. Csak sajna nem a szélvédo~ mögött kell elhelyezni a háromszöget, hanem a kocsi mögé jól látható helyre. Namármost a mai közbiztonsági helyzetet ismerve nem biztos, hogy 5 perc után meglenne... Ha beveszik, hogy kifogyott a benzin és azért tetted a szélvédo~ mögé a háromszöget, hogy ne lopják el akkor HAJRÁ!

Üdv!

Tyui

 

benoe

e-mail     Május 31 . 21:10:57    ( 191 )

 

Üdv!

Nem kizárólag ladás kérdés.A múltkor megbüntették apámat tilosban parkolásért.A cetlin valami ilyesmit láttam: "mu^szaki hibára utaló jel:nincs" Na most a kérdésem az, hogy ha kirakom a hátsó ablakba a háromszöget az már utaló jel?Ilyen esetben szabad a bicikli útra parkolnom, vagy hogy kell ezt értelmezni?Esetleg a fizeto~s övezetben is bejönne ez a trükk?

kösz: benoe

u.i.:A parkolócédula témára múltkor láttam egy talpraesett megoldást:az elso~ szélvédo~n vagy 150db papírka volt "kiállítva".Ebbo~l nincs az az elleno~r, aki kibogarászná, hogy melyik az aznapi.

 

chris

e-mail     Május 31 . 12:33:16    ( 190 )

 

Szia -Tyuiop©®™-

Köszi a választ. Hát ez van. De még egyet kérdeznék to~led.
Nem csak a Ladás dolgokhoz van köze, de azért meg merem kérdezni to~led, talán te tudod a legjobban. Lehet e headsettel telefonálni vezetés közben.?? Vagy csak komplett kihangosítóval lehet? Valakito~l azt halottam, hogy a headset nem elég. Igaz ez?? Mit szól a rendo~r? Elo~re is kösz!!

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 30 . 22:07:42    ( 189 )

 

Hali!

Ehhe lebuktam :) Bizony régesrég trabiztam Kisa még onnan ismer... de ez réges régen egy messzi messzi galaxisban történt :)

Ebbo~l is látszik, hogy milyen sürün frissitek...

Üdv!

Tyuiop

 

Zoli

e-mail     Május 30 . 21:01:19    ( 188 )

 

SziaTyuiop......
Találtam egy oldalt,érdekesa te nickeddel megy,trabis is voltál?Zoli http://www.extra.hu/Tyuiop/main.htm

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 29 . 22:12:15    ( 187 )

 

Helló!

patyo: A legtutibb ha a számlával, mübizivel elzarándokolsz a KPM-hez és beiratod a forgalmiba, hogy milyen kormánnyal van szerelve a vas. Egyébként Debrecenben van egy Csajkos alkatrész nagyker nevü hely ahol a sportkori leledzik. Szerintem fölösleges csak ezért ide a Balkánra elzarándokolni. A fo~városban tuti van olyan nagyker amiben van olcsó magyar kormány!
Ha másként nem megy szerezz vmi szerelo~ cimbit nekik általában plussz kedvezményt adnak a nagykeresek!chris: Nagyon.. a gumi az azért nem.
A kispooolák tipusidegen ergo átalakitás innen már tudod tovább..

Pápá

Tyuiop

 

chris

e-mail     Május 29 . 12:52:47    ( 186 )

 

Sziasztok!!

-Tyuiop©®™-, lenne egy kérdésem. Mennyire gáz, ha a 2101-emen kispolszki kormány található (semilyen okmány nincs róla) , és hogy 175-ös gumik vannak fönn. Elo~re is köszi.

 

patyomkim

e-mail     Május 29 . 08:21:05    ( 185 )

 

Szia Tyui!
Köszi a tanácsot. De most már az is kétséges, ha egy autósboltban veszek egyet, akkor az a mu^bizi is lehet fénymásolat, vagy utánrajzolt... Kérjek róla számlát a boltostól pl 'Sportkormány mu^bizonylattal' bejegyzéssel?
Vagy ha elárulnád hol vetted arra keleten a kormányodat? patyomkim&freemail.hu emilen, ha nem publikus. Annál is inkább sürgeto~ a dolog, mivel rendeltem egyet Nagykátán és nem akarom, hogy fénymásolattal átcsesszenek! Akkor inkább pár ezerrel többet fizetek.

Patyo

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 28 . 23:25:55    ( 184 )

 

Hali!

Mától megismerheto~ vagyok az utcán :)
Csatlakozzatok ti is a reklámozzuk az LBK-t+magunkat mozgalomhoz!

patyomkim:

Ha rám hallgatsz nem veszed meg! Bár a mübizonylat csak egy kis A/5-ös fecni, de ha nincs a sportkormányhoz és beszereled az engedély nélküli átalakitás és forgalmi bevonható miatta.

A kormányhoz valszeg azért nincs mübizonylat, mert nem kapott mino~sitést. /H betü/

Utólag nem nagyon lehet szerezni hozzá legfeljebb ha bevizsgáltatod de az súlyos sokezer pénz.
Nem tippet akarok adni, de a mübizonylat nem okirat, tehát ha fénymásolsz egyet belo~le nem gáz.

Gondolom Bp-en kellene vmi cim. Azt nem tudok adni de én itt az ország keleti felében 9000 Ft-ért vettem a kormányomat mübizivel ami nem sok.

Üdv!

www.ladaclub.hu/Tyuiop

 

patyomkim

e-mail     Május 27 . 09:01:23    ( 183 )

 

Szevasztok!

Tyui! A sportkormánnyal kapcsolatosan: a ladaboltban (www.ladabolt.hu) jártam személyesen, vásároltam már náluk többször és árulnak sportkormányt, feltu^no~en olcsón (2108-as Szamarához) egy kis szépséghibával, nincs hozzá mu^bizonylat.
Ez mennyire gáz? Egyáltalán miért árulnak sportkormányt bizonylat nélkül? Lehet-e utólag szerezni hozzá és megéri-e? Tudsz ajánlani olyan boltot, ahol mu^bizivel lehet hozzájutni persze nem iszonyú összegért?

üdv:Patyo

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 27 . 00:21:19    ( 182 )

 

Hi mindenki!

Pavel a linket köszi ISTEN VAGY!

Bal3 lehet hogy nem itt de a kipus topicban már irtam a tényállást. A lényeg, hogy tök szubjekiv a dolog. Ha egy este 3x küldik rád a szomszédok a jardot mert az éjszaka közepén tangóharmónikázol számithatsz a feljelentésre. Mondjuk még mindig jobb mint Egyiptomban, mert ott ha olyan hangosan éled a sexuális életed, hogy kihallatszik az utcára lecsuknak egy évre :)
Ha már Egyiptom, jegyezd meg hogy a tevehátán folytatott nemi aktus is büntetendo~!
Ja és Finnországban a rénszarvasokat sörrel itatni tilos!

Pfu mára ennyi belo~lem :)

Tyuiop

 

FSO Papa

e-mail     Május 26 . 01:37:32    ( 181 )

 

Hali!

Végre kezd az eredeti témájához közelíteni a topic:-))

Tyui, múlt héten jártam városodban, de nem futottam egyetlen motorosba sem, pedig elhatároztam, bármennyit is látok, mindre rádudálok, aztán valamelyik majdcsak Te leszel:-)) Annyit megért volna, hogy a megelo~zo~ek megbüntetnek a kürt használata miatt:-))

A csendháborítás elég gáz, amennyire tudom, az E-30 topicban erröl sok tanulságos szó esett mostanában. Nincs egyértelmu^ zajszint-határ, tehát elméletileg bárki feljelenthet, akit zavar a sportkipu/hifi stb. Én is tartok néha egy-két jóindulatú pesti szomszédtól, amikor éjjel a fáradtság ellen dübörgo~ zenével és lehúzott ablakokkal érkezem:-)))


Üdv: fsopapa

 

Foximaxi

e-mail     Május 25 . 23:27:47    ( 180 )

 

Sziasztok!

Ezek alapján a BKV-t is fel lehetne jelenteni, hogy a régi korszeru^tlen buszaival (pl É jelzésu^ buszok) csendháborítást követ el. Mert nem tok' aludni mikor eldübörög a buszával az utcában. Meg a sok tuning szimóst:)))
Eléggé szabadon értelmezheto~ ez a törvény. Bal3 mi történt? KIégett a kipufogó rendszered, vagy meghajtottad a Hifit az autóban?:)
üdv Foximaxi

 

Pavel

e-mail     Május 25 . 18:50:17    ( 179 )

 

Hello! Én ennyit találtam a jogtárban:

6. § (1) Aki lakott területen, az ott levo~ épületben, vagy az ahhoz tartozó telken, tömegközlekedési eszközön, továbbá természeti és védett természeti területen indokolatlanul és a megengedettnél nagyobb zajt okoz, amely alkalmas arra, hogy mások nyugalmát, illeto~leg a természeti vagy a védett természeti értéket zavarja,
harmincezer forintig terjedo~ pénzbírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés elköveto~jével szemben a rendo~rség, továbbá a helyi önkormányzat képviselo~-testülete hivatalának erre felhatalmazott ügyintézo~je, a közterület-felügyelo~, a természeti és védett természeti területen a természetvédelmi o~r, helyi jelento~ségu^ védett területen az önkormányzati természetvédelmi o~r helyszíni bírságot szabhat ki.

 

Bal3

e-mail     Május 25 . 18:37:40    ( 178 )

 

Áve!
Bocsi ez nem teljesen autós téma, de szükségem lenne a csendháborítás pontos törvényi fogalmára, esetleg a neten elérheto~ hatályos jogszabály címére. Tíuiop tudsz ebben segíteni?
Elo~re is kösz!

Üdv Bal3

 

Shaq

e-mail     Május 25 . 03:41:08    ( 177 )

 

Hi:)

Már nekem is megy:)

Sziasztok:)

 

Pavel

e-mail     Május 25 . 01:03:10    ( 176 )

 

www.ladaclub.hu/Tyuiop?
Nekem megy :) (mostmár :))

 

Shaq

e-mail     Május 25 . 00:38:31    ( 175 )

 

Sziasztok:)

Lehet én vagyok béna...de nekem ez az cím amit Tyuio adott nem jön be:(((

[404] Nem található oldal, nálam lehet valami gáz??

Sziasztok:)

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 24 . 23:48:44    ( 174 )

 

Már megint álmos vagyok..
Figyelem!
A végleges:

WWW.LADACLUB.HU/TYUIOP

Jó éjt!

Tyui

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 24 . 23:43:29    ( 173 )

 

Sziasztok!

Köszi a hozzájárulást és fo~leg Pavelnak a linket!
Lehet, hogy kicsit hosszu lessz a felirat de nem az önreklám vele a célom, hanem az, hogy akik innen ismernek esetleg vidáman dudáljanak rám az utcán :) / mondjuk FSOpapára mint világjáróra számit6ok :)/
Ja bocs Bal3 kissé álmosan nyomkodtam a klav-ot :)

Ha ujul a domain akkor ezer pénzért kicserélik..

Más.


Megtartottam az igéretemet itt a SPIROTESZT dolog:

A /ne tessék röhögni/ REANAL Finomszeszgyár Rt. gyártja :)
Az ára ezernéhányszáz pénz, és általában védo~felszerelés-munkaruházati boltokban van.
Most hirtelen nem jut eszembe a pontos cim de a Teve st. to~l két utcányira van egy ilyen nagyker.
Ha kell elo~kaparom a cimet!

Vigyek a talira náhányat? Mondjuk lehetne elso~ este ki tudja jobban "bezölditeni" a szondát verseny :-)))))

Üdv!

www.celtia.hu/ladaklub/Tyuiop

 

Kissa

e-mail     Május 24 . 22:16:17    ( 172 )

 

Helló Tyui !
Miért ne csinálhatnál matricát ?:)
De azt a bonyolult linket senki nem jegyzi meg elso~,so~t ötödik látásra sem :)
www.ladaclub.hu
Aki nem ismeri a linket,az nem keveri össze a másik Ladás csapattal.
So~t,aki csak ugy beirja a böngészo~be,az nem is tudja,hogy van másik....
A ladaclub link szerintem jó,az lbk-val is az a bajom,hogy aki nem ismeri a jelentését az nem tudja megjegyezni ezt a három betu^t.
Ezt már csak onnan is tudom,hogy a Rally túrában van vagy 8-10 hárombetu^s csapat és hirtelen csak egy jut eszembe :)) de ez is csak 1 hónapos memorizálás után...(Ez persze a GFS :)

Üdv !
Kisa

 

Zoli

e-mail     Május 24 . 19:36:01    ( 171 )

 

Sziasztok!
Tyuiop.....
Köszi a képeket,nagggyon szépek.
Z.Igen,én vagyok,az sms-ed várom,igaz most sunyiban fentvagyok egy kicsit...rizikós.
sziasztok...

 

gergo

e-mail     Május 24 . 16:14:45    ( 170 )

 

Ráadásul nem szégyelli magát az ilyen szintén Papának nevezni?
Talan keresztapanak... :-))

 

FSO Papa

e-mail     Május 24 . 13:04:11    ( 169 )

 

Üdv!

Tegnap Kisa mondta, hogy van valami gáz a fórumban, hát most elolvastam. Mit mondjak, igencsak szomorú lettem. Arról nem is beszélve, hogy kerestem Tyuiop régebbi válaszai között, és 3 oldalon keresztül csak anyázás, bazdmegolás, köcsögözés ment. Már itt is? Ráadásul nem szégyelli magát az ilyen szintén Papának nevezni? Ez különösen szomorú. Most olcsó benyögés, de pont az iylesfajták miatt félek én nagyon a nyakló nélküli bo~vülésto~l (LBK):-((((

Bocs, a topic szempontjából teljesen off voltam, de ennyit szerettem volna hozzáfu^zni.


Üdv: fsopapa, aki _valóban_ Papa

 

z

e-mail     Május 24 . 09:28:21    ( 168 )

 

Tyui:
itt aztÁn senki sem szabja meg, hogy felrakod-e a webcimet vagy sem, és hogy teljes cimet vagy sem..
de felesleges olyan hosszu cimet raknod ki, amit senki sem tud megjegyezni. a www.ladaclub.hu az jobb, de ezzel az a baj, hogy a Monika-fele club-bal összekeverhetö. Szándékunkban áll az lbk.hu és/vagy a ladabarat.hu domain lefoglalása és ide irányitása. én addig várok a matricával, amig ez meg nincs. de az hogy mi gáz és mi nem gáz a kocsidon, azt nehogymár mi mondjuk meg :)
z.

 

Bal3

e-mail     Május 23 . 22:34:20    ( 167 )

 

Áve!
Az itt történtekro~l inkább nem írok, felmenne a vérnyomásom:-( Mindegy, vannak ilyenek is sajnos:-(

Tyui
A www.cwlti.hu/ladaklub/Tyuiop két dolog miatt lenne gázos:
-1 nincs ilyen domain :-)) celtia van:-)
-2 még nincs belinkelve, de jövo~ héten megcsinálom.

Üdv Bal3
ui. Nagyon jó, hogy itt írsz, sokaknak segítesz, akinek az IQ-ja 100 felett van az ezt pozitívan értékeli! :-)

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 23 . 20:41:57    ( 166 )

 

Z bátyó!

Nyugi! Hagyjad csak, fölösleges egy ilyen ember? miatt veszödni! Egyébként nagyon gázos a www.cwlti.hu/ladaklub/Tyuiop felirat a hátsó szélvédo~n? Nem reagáltatok rá ..


vodenkot:

Bocsi ma mindent megnéztem /fo~leg gorcsewnek/ csak ez a hülye teszter ment ki a fejembo~l!
Holnapra pótolom! Eskü!
A lebontása az alkoholnak kis eltéréssel az amit irtam szinte mindenkinél. Idült alkoholistákat kivéve.

Üdv!

Tyuiop

 

z

e-mail     Május 23 . 16:53:20    ( 165 )

 

Tyui: bocs a közjátékért. most már se hozzászólni, se topikot nyitni nem tud egyik nickjével sem, és a topikcímei sem látszanak. A levlistára sem tud feljönni, erröl elöre gondoskodtam. holnap megcsinálom hogy a hozzászólásai se látszódjanak (visszameno~legesen), de most mennem kell :-)
na további jó csevegést a jövo~ben :-)
z.

 

Bee-boy

e-mail     Május 23 . 15:53:31    ( 164 )

 

Sziasztok

 

z

e-mail     Május 23 . 15:29:07    ( 163 )

 

olvasgasd gyakran a netikettet hátha rájössz valamire. be van linkelve a kluboldalra is, kisbarátom.

 

z

e-mail     Május 23 . 15:27:54    ( 162 )

 

nem kell magyarázkodni haver, hogy ilyen meg olyan hekkerre gondoltál.
szemétkedsz itt, aztán meg vagy sértve ha kapsz a fejedre.
nem baj.. ..azt hiszem nem szolsz hozzá most már.

 

z

e-mail     Május 23 . 15:26:14    ( 161 )

 

vicces vagy

 

Zséman Papa

e-mail     Május 23 . 15:16:41    ( 160 )

 

Szasz Zé!

Nemtom mi bajod Velem haver.
Nem szííttam magamba az anyatejjel azt,
hogy a Ladaklubbosok még a honlapjukat is
jómaguk csinálják, arrol tudtam !!KÖCSÖG NÉMBER!!!!, hogy Ti egészítgetitek ki !!!BASZÓDJ MEG!!! fasza anyagokkal...
És !!!A KÖCSÖG ANYÁD!!! se tudnáá, ha
odabaszódna a kurva géped eléé, hogy itt mi a szokás !!!BASZD MEG!!!, akko o~t is
leparasztoznád !!!TE KIS FAROK!!! ????

És ha tényleg valamelyik tag csinálta ilyen szarrá az amúgy eddig király kinézetu^ fórumot,
akkor igenis, hogy jól elcseszte...
ÉS ha beszólok neki, akko mi a fasz baj van???
Jóspanok is néha összekapnak egy kicsit,
kivéve ha Z egy !!!NAGY ADAG BUZI!!!...

JA és még valami !!!EMBER!!!...
Simán elo~fordulhatott volna az is !!!PARASZT!!!,
hogy vmi !!!ÁTKOZOT!!! hekker betört az amúgy
tényleg fasza oldalra és !!!SZÉTKÚRTA!!! a
könnyed hangvételu^ forúmunkat...
Ilyen szart azthittem csak az tud csinálni,
aki szándékosan elakarja !!!BASZNI!!!
Én nem téged köcsögöztelek, de mostmár
biztos vagyok benne, hogy te az vagy...

Én egy !!!ALJAS!! hekkere gondoltam, amikor köcsögöztem, nem rátok...

Amúgy a többi tagot Én sunázom:
a Patyót (fasza gépe van), a gergo is király
csávóó, meg már a Szilvikével is kibékültem...
Úgyhogy csak Neked kellene felszívódnod vagy legalább nem kötekedni és akkor minden a legnagyobb rendben lenne !!!PÉLÓÓ!!!

CSO~

 

vodenkot

e-mail     Május 23 . 14:49:29    ( 159 )

 

Sziasztok!
Kösz a zinfókat Tyuip!

Az érdekelne, hogy pontosan hol lehet ilyen alkszint méro~ kütyüket beszerezni, és hogy kb mennyibe kerül. Ugyanis van olyan, hogy másnap kell vezetni, és már volt olyan érzésem, hogy nem 100% hogy kiment belo~lem az alkesz. Ilenkor jól jönne egy teszt.
Azt nem tudod, hogy a szervezetto~l, illetve a testsúlytól mennyire függ az alkesz "lebomlása".

AVE!

 

z

e-mail     Május 23 . 14:46:11    ( 158 )

 

mi itt egy barÁti társaság vagyunk, ugyhogy akár igazad van akár nem, abban hogy a színösszeállítás (IDEIGLENESEN, TE PARASZT!!!) olvashatatlan, akkor sem beszélhetsz ilyen hangnemben.
nem nevezheted a barátunkat (akit itt mindannnyian személyesen ismerünk, veled ellentétben te KÖCSÖG) állatnak, aki a munka- vagy szabadidejét feláldozva "társadalmi munkában" próbálja a szineket a honlap arculatához igazitani.
egyszerüen nem használhatsz olyan hangnemet amilyet használsz, mi azonban sokkal inkább.
képzeld magad egy kocsmába, ahol van egy baráti társaság, majd te odaülsz hozzájuk (ismeretlenül, te PARASZT!!!!), és elkezded "állat" és hasonló kifejezések társaságában ócsárolni valamelyiküket.
szerinted mi fog történni, KISFIAM????
véresre verik a pofádat, majd a lábadnál fogva kihúznak az utcára.
egy jobb krimóban pedig ugy jársz mint Szegény Simon Tibor.
na ezért nem illik ilyen PARASZT módon beszólni.
és amit az életben nem illik, azt az Interneten sem illik.
ugyhogy eltakarodhatsz erröl a fórumról a büdös franba TE PARASZT.
a következo~kben pedig ignorállak KISFIAM
adja az isten hogy élo~ben sose találkozzunk.
z.

 

Zséman Papa

e-mail     Május 23 . 14:05:08    ( 157 )

 

Szia Zé, itt Zsé

Nem tudom, te hogy vagy vele, de gergo is
egyetértett velem azzal, hogy a forum külsejét
kicsikét rosszirányba megváltoztatták.
Vagy csak egy egyszeru^ színtévesztésben szenvednél?? Mert én nem vagyok tisztában vele,
hogy ilyen betegségem lenne.
Szóval, hogy kitudd olvasni ezeket az
írományokat vagy király szem vagy valami király monitor kell. Te nem így gondolod???

Úgyhogy máskor inkább ne szólj vissza,
sokkal inkább érts velem egyet,
hogy minél hamarabb a régi formátumában
köszönjön vissza az én drága fórumom.

Peace

 

z

e-mail     Május 23 . 11:18:30    ( 156 )

 

zséman neked miért jó az hogy itt vagy?
mert másnak nem jó.

 

Zséman Papa

e-mail     Május 23 . 10:29:05    ( 155 )

 

Tyui!
Go~zöm sincs, hogy mit írhattál,
mert valami állat azt gondolta,
hogy így szebb lesz az oldal

Hát mit mondjak??? Tévedett...

Nemcsak rondább, de a szöveg szinte kiol-
vashatatlan csessze meg

csumicsá

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 23 . 00:09:43    ( 154 )

 

HI MINDENKINEK!

Elo~ször is THX mindenkinek aki kiállt melettem!!!
Ez fo~leg Szilvinek szól, de o~ majd puszival lessz jutalmazva! :-*

Jo! Nem is feszgetem tovább a témát eléggé flood jelleget öltött....

Térjünk rá inkább a második napirendi pontunkra!
Kiváncsi voltam mikor jön fel az alkohol téma gondolkoztam is egy önálló cikkro~l, de úgy látom nem ez az égeto~ gond körünkben. So~t ennek csak örülök.

Na mély lélegzet vágjunk bele!

A KRESZ 4. par. 1. c. azt mondja, hogy tilos a vezetést megkezdeni vagy átadni olyan személynek akinek szervezetében alkohol van.

Ebbe a kategóriába beletartozik az alkoholos ételek fogyasztása is / pl. konyakmeggy/ tehát az nem mentség, hogy nem ittam hanem ettem ..
Ez komoly kipróbáltam egy konyakmeggy kb. 10 pecig 0.4 ezreléket a mon cheri 0.8-at produkált!

A vezetés átengedése ilyen személynek ugyanolyan vétség mintha te vezettél volna. Ha valaki nyilvánvalóan részeg embernek adja oda a kocsiját számithat rá, ha a haver megbukik o~ is vele bukik! Ugyanis vezetés tiltott átengedése miatt ellene is eljárást kezdeményez a rendo~rség.

Az ittas jármüvezetés szabálysértés vagy vétség lehet.

A szabálysértés 0.50 véralkohol szintig, attól felfelé büncselekmény / kisebb foku bcs. ezért vétségnek hivják/

Jó tudni hogy a vétségnél már nem a rendo~rség jár el, hanem a biróság!!!

Magyarországon nincs "tolerancia" már 0.1-to~l alkoholos befolyásoltságról beszélünk. / A 0.1 alatti orvosilag nem értékelheto~, viccesen szólva ez csak ero~s szájszag. Gyomorfekélyeseknek lehet alkoholos a lehellete ezért van a türés/

Európában a hiedelmekto~l eltéro~en, nem túl sok állam nézi el az enyhe befolyásltságot. Németország pl. kivétel.

Átültetve a gyakorlatra a fentiek a következo~t jelentik. Körülbelül 1 üveg sör, 2 dl. bor, 0.5 dl tömény egyenértékü egymással. /vegyük ezt egységnyi alkoholnak/ Az emberi szervezet egy egységnyi alkoholt / 0.4 ezrelék!/ 4! óra alatt tud teljesen lebontani. Magyarul ha én este bedobok 2 sört meg egy felest az ha nem vacsizok reggel még kimutatható, hiába nem érzem !!!

A kereskedelemben, ha jól tudom lehet kapni Spirotest-et ez a régi hagyományos üveg szonda. Nem lehet tulságosan drága, talán orvosi segédezköz boltban beszerezheto~. Holnap megnézem hátha a csomagolásán rajta van a gyártó. Nagy biztonsággal kimutatja az alkohol jelenlétét, nem árt a kesztyütartóban tartani belo~le pl. baleset esetére!

Ha érdekel még benneteket valami a témával kapcs. dobjatok meg kérdéssel. Nem akartam külön taglalni a vér ill. vizeletvételt meg a hasonló "elszenvedendo~" dolgokat ha megfognak ittasan, de ha valkit érdekel a téma kifejtem.

Egy valami a végére!

SOHA NE ÜLJ BE A VASBA PIÁSAN! Sokáig meg lehet úszni, de ha elkapnak hónapokig csak nézegetheted a vasat az udvaron! Arról nem is beszélek, hogy bármilyen balaesetben még ha nem is te voltál az okozó, akkor is te leszel a hunyó ittasan!

Üdv!

Tyuiop

ui.: Direkt nem vettem fel a kesztyüt mert uninteligens emberrel a vitából soha nem kerülhetsz ki gyöztesen. Miért? Mert felidegesited magad! Egyetlen paraszt sem ér annyit, hogy a saját vérnyomásod az egekbe küldd!
Én az ilyenekker azt szoktam csinálni az utcán, hogy megmondom neki üljön vissza a kocsijába. Én kitöltöm a papirokat majd a biróságon vitatkozik a biróval, mert én nem vagyok köteles senki hülyeségét halgatni! Viszlát!

 

z

e-mail     Május 22 . 09:43:32    ( 153 )

 

Zoli, te a Zóni Zoli vagy? olyan ismeros az az emailcim...

 

patyomkim

e-mail     Május 22 . 09:37:10    ( 152 )

 

Üdv Tyui!
A megiható sör mértéke engem is érdekelne. Nem lehet valahol szondához jutni? Ha nem publikus: patyomkim@freemail.hu
üdv: Patyo

 

Zoli

e-mail     Május 21 . 20:59:59    ( 151 )

 

Szia Tyuiop...!
Köszi,a képet várom ha ráérsz elküldeni.(boxtif@wap.hu).Üdv:Zoli

 

vodenkot

e-mail     Május 21 . 15:41:38    ( 150 )

 

Szia Tyuipszo

Engem az érdekelne, hogy kb mi az az alkoholmennyiség, amit a szonda nem mutat ki, és hogy a magyar rendo~rség/törvényhozás tervezi-e azt, hogy bevezeti azt, ami több nyugateu országban van, ti, hogy lehet egy picit inni a jogsi ugrása nélkül. (Nem vagyok alkoholista, csak mondjuk 1 pohár sör szerintem nem befolyásolja még a vezetést, de két korsó már igen.)

Danke a választ.

 

Zséman Papa

e-mail     Május 21 . 14:22:43    ( 149 )

 

 

z

e-mail     Május 21 . 14:21:19    ( 148 )

 

Zséman nem azzal van baj _amit_ kérdezel vagy mondasz.
Hanem azzal, _ahogyan_.
Úgyhogy változtass stilust vagy menj az index politika-fórumba.
z.

 

patyomkim

e-mail     Május 21 . 14:07:36    ( 147 )

 

Zseman!
Ezentúl is beszélgetünk a 2108-ban, ha a témáról van szó, fikázás nélkül. De ITT ÉS/VAGY íGY SEMMIKÉPP! Ez már nem tetszik.
üdv: Patyo

 

Zséman Papa

e-mail     Május 21 . 14:07:32    ( 146 )

 

Ja Tyuip!!!

Bocs, amiért szétba*uk a topicodat, dehát o~k nem nyugodnak

Csáo

 

Zséman Papa

e-mail     Május 21 . 14:01:22    ( 145 )

 

Sziasztok!

Mostmár nagy a népharag...
De véglis mi is a baj velem???

Kedves Patyo! (frankón így irom, hogy kedves, mert tényleg eddig jóságos voltál hozzám)

Igaz, hogy nem ilyen témákat feszegettem, hogy
"a szívótorok elágazik, és ott átmegy a karbin,
aztán a gyújtáselosztón keresztül, a hydrophenetikus izééé..........." (érted miro~l beszélek)
De azok a témák is tökéletesen idevalóak voltak,
amiket én hoztam fel, már ne haragudjál...
So~t, a motortúlmelegedéses téged is érintett..

Ja, még egy utolsó kérdés:
A Bee-boy nem tudom, hogy kicsoda, ezért ne vegyetek egy kalap alá minket...
(Bár azért részben egyetértek vele:))

Kösz


 

Szilvi

e-mail     Május 21 . 13:57:02    ( 144 )

 

Beeboy:
1. nem vagyok ribanc, de ha az is lennék, legalább semmi vulgárisat nem mondtam ellentétben veled..:)
2. Szerintem maradj meg a Pannon reklámnál Beeboy-kám...nem kell ide beavatkoznod, megvagyunk mi nélküled is. De ha maradni akarsz, akkor maradj, én szívesen látlak, és bocsánat, ha olyat írtam volna, ami nem tetszett volna Neked.

Zséman Papa: Én igaz, hogy csak fo~iskolát végeztem, sajnos ebben Te vezetsz, de szerintem az érzelmi intelligencia nem egyenesen arányos a diplomák számával illetve a diploma meglétével.

Egy egyetemistától akkor szerinted helyénvaló a következo~ kifejezés?: "Ja és Kissa is lecumizhatja magát.....:-))"

És én vagyok vulgáris..:))

Üdv:
Szilvi
( a ribanc:)))

 

patyomkim

e-mail     Május 21 . 13:43:33    ( 143 )

 

Szevasztok!

1: Bal3!!! Moderátori teendo~ket kéne ellátnod: delete zséman...
2: delete Bee-boy... a ketto~ ugyanaz
3: Szia Tyui! Ha tényleg olyanokat írtál, ami szabályellenes, töröltesd Bal3-mal, és/vagy ne rakd ki az autódra, hogy Te vagy Tui...
4: Semmi szükség itt a bajkevero~kre, ha nem szóltok neki lekopik.
üdv: Patyo

 

Cikasz

e-mail     Május 21 . 13:33:01    ( 142 )

 

Zséman és fo~leg TE BÍÍÍÍÍ köcsög!!! Szálljatok le a Szilviro~l bazze mert bajlessz!!!!!

 

Bee-boy

e-mail     Május 21 . 13:26:57    ( 141 )

 

Szasz minden köcsögnek!!!

Leszállnátok végre Zséman papáról???
Most vagyok itt elo~ször, de ez borzalmas,
hogy szerencsétlent, hogy megalázzátok!!!!
Az a Szilvi is egy jó nagy ribanc lehet :-))

Zséman papa hajrá!!!

Chiao: Bee-boy

 

Zséman Papa

e-mail     Május 21 . 13:19:28    ( 140 )

 

Szia Szivi!

Elkell, hogy keserítselek béjbe!!!
Azt már régen tudom, hogy mindenki ellenem
fordult, de nem örülnék neki, ha a helyes-
írásomba is belekarattyólnál.
Ha szerinted a "kezdel" helyett "kezdesz"-t
írjak, fo~leg egy darab "sz"-el, akkor sztem
neked nincs ki a 4 hengered.
A 4 elemihez se tudok túl sokat hozzátenni,
már régen túl vagyok rajta. Egészen egyszeru^en
csak azért, mert már az egyetemet is befejeztem,
so~t a szakdolgozatomat is 4-re értékelték.
Ha a 4-es érdemjegy nem szimpatikus, akkor
nyugodt szívvel az orromra kötheted.
Az orgazmus témában sem találtam semmi igazat,
és ehhez nem is akarok többet hozzátenni,
nem csípem az efféle vulgáris csajokat.

Ja, még annyit, hogy ritka az olyan ember, aki megmondja a Forumokban az eredeti nevét,
fo~leg a Tyuiop félék miatt, akik puskával fenyegeto~znek egy kis csípkelo~dés miatt.

Na helló mindenkinek!!!

 

Cikasz

e-mail     Május 21 . 13:18:13    ( 139 )

 

Ezaz Szilvike adjál neki!!!!!!!!!

:)))

 

Szilvi

e-mail     Május 21 . 12:55:05    ( 138 )

 

Szia Zséman Papa!

Szerintem az elso~ gond Veled a következo~:
Semmi különösebb célja nincsen kis kedves-édes hangvételu^ hozzászólásaidnak, én azt gondolom, hogy Neked ez a perverziód...vagy rosszul gondolom?
Pszichológiailag úgy tu^nik, mintha Te tényleg erre élveznél el...
Hát, mi szerintem semmi jónak nem akarunk az elrontói lenni, úgyhogy csak tessék...szutykolj mindenkit, ha úgy tetszik, verd nagydobra, hogy Te olyan fasza gyerek vagy, hogy név nélkül ki mersz állni egy egész klub ellen! Gratulálok.
De tudod, mikor leszel tényleg fasza gyerek?
Mikor arcodat és nevedet adod ehhez az egészhez..

A másik: ha már ilyen vagy, próbálj meg helyesen írni, mert akkor legalább nem fogunk olyan nagyon faragatlan tuskónak nézni. Pl. a "kezd" szó egyes szám elso~ személyben a következo~képpen néz ki: kezdesz. Semmiképpen nem "kezdel". Így tudod ki ír? A pásztor, aki a nyáját legelteti és max. 4 általánossal rendelkezik.

Tyui-ról meg csak annyit: O~ egy baromi rendes fiú, eddig nagyon sokunknak segített, gondolom többször olyan dolgokat árult el nekünk, amit egyébként nem szabadott volna. Tehát miattunk kockáztat, és segít, csak azért mert O~ is Ladás.
Ha Neked nem adott olyan kielégíto~ választ, amilyet vártál volna, annak valószínu^leg oka van.
Én laikus fejjel is abszurdnak tartom, hogy Tyui tudná, hogy Magyarországon az a 84 563 rendo~r aznap hova megy és mennyi ideig tarfipaxol az út szélén. Vagy Te csak a budapesti régióra gondolsz? Ha igen, megfordulhatna az induripinduri búrádban és a diónyi agyadban, hogy esetleg Tyui nem is budapesti? Speciel tudom, hogy O~ nem budapesti. Inneto~l kezdve neki mi köze van a bp-i rendo~rökhöz? Szerintem semmi az égvilágon, fo~leg a trafipaxosokhoz nem.

Nincs igazam Tyui?:)

Összegzés: Zséman Papa, csak búzdítani akarlak, hogy írjál csak minél durvább, minél szemetebb hozzászólásokat, szerintem mindenki nagyon élvezi. Én is kiváncsian várom a legújabb szerzeményedet, és ha nagyon kiteszel magadért szerintem még a Lada könyvbe is bekerülhetsz majd, mint az "egyszemélyes, de annál intelligensebb Lada-ellenes tábor"

Igaz fiúk? Drukkoljunk Zséman Papának!

Üdv: Szilvi
 

Zséman Papa

e-mail     Május 21 . 12:08:24    ( 137 )

 

Hali Tyuip! (vagy, hogy az ördögbe hívnak)

1. Ha tényleg nem vagy bunkó zsaru, akkor nem
kezdel el szenyózni (ez különben Kissa-nak
is szól.), hanem megmondod, hogy ilyeneket
nem árulhatsz el (bizonyos pénzügyi okoknál
fogva) vagy tényleg go~zöd sincs, hogy mikor,
hol vannak az igazóltatók.

2. Ha tényleg nem vagy bunkó zsernyák, akkor
nem szegezed nekem a 9 millisedet, fenyegeto~
hangnemben, márcsak azért sem, mert az én
nagyapám is rendo~r volt annak idején...

Ja és eszedbe juttatnám a legeslegelso~ írásodat,
a 9. oldal legalján, ahol azt írod..."kicsit
féltem megnyitni ezt a topicot, de a fuckolást
majd megszokom....."

Úgyhogy Szeva!!!!

ui.: ha netán hajléktalanná válnék, akkor
remélem nem kerestek majd fel a cimboráitokkal,
hogy kicsit megrugdossatok

Na mégegyszer üdv!!!!

 

Zséman Papa

e-mail     Május 21 . 11:28:16    ( 136 )

 

Jujujúj

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 20 . 23:48:43    ( 135 )

 

Kedves Zséman Bátyó!

Szerintem messze kerüld el a Lada talikat..
Ja és egy jó tanács! Nem szokás fuckolni az olyan embereket akiknél egy kilenc milis van 28 löszerel.. Egyébként meg nem is tudom ki fordult a bunkó rendo~rhöz segitségért?

Imádkozz hogy ne tudjam meg az IP-d! >;-I

Tyui

 

Kissa

e-mail     Május 20 . 13:25:06    ( 134 )

 

Helló Papa !

Elgurult a gyógyszered ? :))
Remélem ezzel be is fejezted,amit mondani akartál....

Kisa

 

Zséman Papa

e-mail     Május 20 . 10:25:47    ( 133 )

 

Ja és Kissa is lecumizhatja magát.....:-))

 

Zséman Papa

e-mail     Május 20 . 10:23:39    ( 132 )

 

Csá!

Azéé elég genyó voltál velem.
Ha a trafipaxos, lopkodós, korrupt geci részleghez nincs semmi közöd, akkó azt mondjad.
Yo??? Mindegy akkó hallgatom a Danubiust,
onnan tudok infot kapni, nincs szükségem
ilyen piti, bunkó rendo~r segítségére.

Isten áldjon baszd meg!

 

Foximaxi

e-mail     Május 20 . 01:37:35    ( 131 )

 

Szia Tyuiop!

Köszönöm a válasz!
A Taxi óta vannak megvadulva az emberek a fehér csíkért... nesze nekünk ero~szakmentes képernyo~.:)))
üdv Foximaxi 2105(s)

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 20 . 00:02:43    ( 130 )

 

Sziasztok!

Elo~ször is bocs mert mostanában nem nagyon voltam topic közelben, kissé lefársztott a meló...de elég a sirásból itt vannak a válaszok!

Mindenkinek nagyon köszönöm az elismerést !! :)

Zoli:

A felni ARC elég ritka vastagabb ARZ katalógusokban megtalálható. 15"-ös 8 küllös valamilyen alu ötvözet. Az ára 58 eFt+áfa volt plussz gumi. Ha gondolod dobok mailen egy közeli képet róla.

Foximaxi:

Pavelt beveszem segédszerzo~nek. Egyébként a KRESZ szerint mindenféle diszités + etc. engedett ha nem zavarja a kilátást tehát Pavelnél a pont!
Egyébként nem esett még szó róla.. Mindazonáltal joggal lehetne csesztetni azon népeket akik a full dizájn mega tuning fehér csikot elo~lre-hátra felragsztják a szélvédo~re, mert az nem átlátszó..

Zséman Papa:

Ahol jó hosszú egyenes van és az útpatkán lácc egy fehér v. zöld kocsit...


Kissa:

Jól látod a dolgokat vezér :-))) Csapágyas.....


Üdv!

Tyuiop

ui.: Kissa, Bal3, Pavel, Z mesterek! Engedelmetekkel csináltatnék egy fóliacsikot a hátsó szélvédo~mre www.celtia.hu/ladaklub/Tyuiop
felirattal, ha ez nem sért szerzo~i jogokat. Azért gondoltam ilyenre, mert tele lenne a hátsó szélvédo~ ha külön-külön lenne az én+ladaklub cime felirva. Ugyan ez egy 404-es lap lenne de Pavel vezér hátha belinkelné a RamAir oldalra :)))))
Kicsit off voltam bocsi!

 

Kissa

e-mail     Május 19 . 21:49:49    ( 129 )

 

Zséman Papa !
Szerintem Te nem vagy 100%-os...:)))
Nem kéne máris egy utinform-os topicot nyitni Ladásoknak ?:)
Bocs...
Kisa

 

Foximaxi

e-mail     Május 19 . 20:20:16    ( 128 )

 

Sziasztok!

Köszi Pavel én is ilyesmit hallottam (ismero~s ismero~séto~l:) szal' biztos forrásból:)) ) csak megero~sítésre vágyom, hogy ne akkor döbbenjek rá, hogy mégse amikor igazoltatnak és megkérdik, hogy ez meg mit keres itt?:)

üdv Foximaxi 2105(s)

 

Zséman Papa

e-mail     Május 19 . 18:51:21    ( 127 )

 

Tyuiopsz!!

Yo lenne, ha arról is beszámolnál egyszer-egyszer, hogy hol számíthatunk trafipax-ra az utakon, esetleg erro~l lennének információid néha-néha.

A topicod amúgy király, és ha már erro~l volt szó, akkor tökéletes (és bocs)

Üdv

 

Pavel

e-mail     Május 19 . 18:22:55    ( 126 )

 

Hello!

Bocs, hogy belekontárkodom de én úgy tudom addig érhet amíg a gyári napellenzo~.

Pavel

 

Foximaxi

e-mail     Május 18 . 23:57:04    ( 125 )

 

Szia Tyuiop!

Rendszeres olvasója vagyok a topicodnak, csak gratulálni tudok hozzá. Rengeteg kimeríto~ válasz, sok sok utánajárás... ez igen, ez elhivatottság! Ezért elo~re is szeretném megköszönni a válaszodat. Mint mondtam, olvasom a topicot de nem emléxem, vagy csak nem találom a kérdésemre a választ. Azt szeretném kérdezni, hogy (bár talán már volt róla szó) az elso~ ablakon a fólia meddíg érhet? A vissza pillantó tükör aljáig? vagy van valami cm meghatározás? Hogy van ez? Tényleg sorry ha már egyszer megválaszoltad!:)

thx
üdv Foximaxi 2105(s)

 

Zoli

e-mail     Május 18 . 13:49:00    ( 124 )

 

Szia TYUIOP[]........!
NÉztem a képeket a vasadról,és megtetszett a felnid.Milyen tipus,irnál róla bo~vebbet?
Köszi:Zoli

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 14 . 23:58:38    ( 123 )

 

Hi!

Lehet. Kivétel ha van utaslégzsák!

Üdv!

Tyui

 

Atzs

e-mail     Május 14 . 12:41:12    ( 122 )

 

Sziasztok!

Kerdes: Lehet-e gyerekules a jobb elso ulesen? (Olyan tipus, amit a kocsi biztonsagi ovevel kell bekotni.)

Koszonom,
Atzs

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 9 . 22:56:19    ( 121 )

 

HI!

Bandi9 : Nincs mit! Egyébként azóta átnyálaztam megint az idevágó paragrafusokat, minden áll amit irtam.

Üdv!

Tyuiop

 

Bandi9

e-mail     Május 9 . 19:05:06    ( 120 )

 

Sziasztok!

Koszi Tyui, hogy utananeztel a kutyas dolognak. Nekem valahonnan hatarozottan remlett a "vezetot semmilyen korulmenyek kozt nem zavarhatja" es hasonlo kitetel. De megnyugtattal. Bar azert lehet, hogy beszerzek majd egy halot is, hatha nem mindenki kezeli igy a problemat.

Koszi.
Udv,
Andras

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 6 . 22:32:53    ( 119 )

 

HI!

Fülöp István :

Ez érdekes kérdés.. Én max felvonom a szemöldököm :)))
Most komolyan nekem még amikor nem volt kész a hátsó dob, és a kipufi szervizbo~l egy szál ötvenes csövel mentem haza kb. 4x állitottak meg a kollegák....mán égett a saját pofám :->

Egyébként lehet jogi alapja a csendháboritás feljelentésnek, mert a tényállás azt mondja, hogy aki indokolatlanul olyan zajt csap, ami alkalmas arra hogy mások nyugalmát megzavarja csendháboritást követ el. Na ez egy szubjektiv dolog, de megállhat ha felirnak hozzá vagy két tanut aki azt mondja, hogy huuu olyan hangos volt hogy a fejem belefájdult.

Egyépként Pavel mesternek maximálisan igaza van, attól is függ hogy ki mekkora rizsagép :)

Na pá!

Tyui

 

Pavel

e-mail     Május 6 . 15:39:13    ( 118 )

 

Az én kipufogómba még soha nem kötöttek bele, pedig elég hangos. Ez maximum mu^szakin lehet gond szvsz.
Ugyanez a helyzet a kormánnyal, gumikkal is, soha nem szóltak érte. Persze Pesten lehet más a helyzet.

Üdv. Pavel

 

Fülöp István

e-mail     Május 6 . 14:48:40    ( 117 )

 

Szervusz!

Azután szeretnék érdeklo~dni,hogy mijen módon viszonyulnak kipufogó hangerejéhez az utcán a rend o~rei.Kinek mi a tapasztalata?

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 3 . 20:50:22    ( 116 )

 

Hi All!

Na meglestem megin minden oksi amit irtam, a KRESZ eccerüen nem foglalkozik a kutyákkal :)

Üdv!

Tyuiop

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Május 2 . 23:14:38    ( 115 )

 

Szevasztok!

Bocs a nagy csendért, de már itt vagyok ujult ero~vel!

Kutyi téma :) Már telefonon is felhivott 1-2 ismero~s hogy mizujs ezzel.

A kutya nem mino~sül utasnak, tehát ha 5 emberhez van bezsúfolva egy kaukázusi azért se nagyon lehet szólni.. A szállitásáról sincs különösebb, talán a hajtott-vezetett állat az ami hasonló szitu itt csak az a megkötés, hogy a gazdi felel az állatért ill. az általa okozott kárért.

Egyébként a kutyahálós dolog nem marhaság!

Autósboltokban lehet kapni kifejezetten kutya hálót amit a kombikba vagy az elo~ ülések elé lehet kifesziteni. Olyan mint egy fociháló csak rugalmas, és természetesen összehajtható!
Ezt a kisteharautókban térelválasztó rácsank is el szoktuk fogadni ugyhogy gond nem lehet csak az árával. Az ugyanis kb. 7-8 eFt :(

Holnap átnyálazom a Kresz könyvet mert ez egy ujabb nem mindennapos téma, de tul nagy hülyeséget nem irtam, legfeljebb pontositok!

Üdv!

Tyuiop

 

z

e-mail     Május 2 . 09:29:13    ( 114 )

 

engem egyszer ugy igazoltattak, hogy az egyik uszkár éppen hátul utazott. a rendörre ugy ugatott mint aki megveszett - nem tudom miért. kiabbálva próbáltam elhallgattatni de kevés sikerrel. a közeg rá se bagózott. megnézte a papirjaimat aztán elhajtott.
z.

 

gergo

e-mail     Április 30 . 20:56:01    ( 113 )

 

Szia Bandi!

Nem ismerem a hivatalos szabalyozast, de en eleg rendszeresen szallitom a kutyat es mindenfele racs meg akarmi nelkul (a Samara csomagtartojaban - persze kalaptarto nelkul:-) anyosomek meg a Su... Sedan hatso ulesen utaztajak ket eve majd minden hetvegen. Soha meg csak szoba se kerult hogy ez problema lenne.. Szoval ha a kutyak teged nem zavarnak es/vagy van aki foglalkozik veluk menet kozben, ne ronditsd el haloval az autodat, arrol nem is beszelve hogy a karpitot is megtepheti.

udv
gergo

 

Bandi9

e-mail     Április 30 . 17:40:18    ( 112 )

 

Szia!

Jo ez a topik. Meg engem is ravett, hogy irjak. :-) A hetvegen (is) kirandultunk egyet, es mivel ugy neztek betettuk a ket kutyat is a hatso ulesre. Persze amikor rendor elott mentunk el, akkor lapitottunk rendesen, de szerencsere el voltak foglalva a Gyorgy napi vasarral.

Azert en sem voltam boldog a dologtol. Sot eredetileg, amikor autot neztem kombit akartam venni, pedig evente csak 3-4 alkalommal kutyazok, mert nem az enyemek. De aztan ugy alakult, hogy megsem kombi lett hanem egy 01-es.

Mindenesetre most elkeztem gondolkodni, hogy hogyan lehetne megoldani a dolgot szabalyosan. Gondolom valami racsszerut kellene beepiteni az elso ulesek moge, de nem tudom van-e ra valami szabalyozas azon tul, hogy nem zavarhat a vezetesben az allat. Peldaul ha mubizonylat kell hozza az kinos. Meg van hatarozva a racs erossege valahogy? Ha nincs akkor elvileg szigeteloszalagbol kihuzok egy racsot, es mar nem szolhatnak erte? Na jo ez kisse sarkitott pelda, mert ha ranez az ember a dogokra, akkor rogton leesik, hogy ezt egy asitassal atszakitja, de pl. egy nyulhalo mar egesz eros, hasznalat utan osszegongyolheto, valahogy az ullestamlahoz, meg a kozepso oszlophoz "odaszogelheto" es kesz is. Es kesz is?

Koszi,
Udv
Andras

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 25 . 22:21:21    ( 111 )

 

Szesztek!

Kissa:

Csakhogy leesett! :) Egyébként azóta már törtem el egy csomó mindent :))) A kocsi azóta már kicsit átalakult a link kicsit lejebb!
Annak idején irtam, hogy eccer odahaza jól utánam fordultál, /mondtam is magamban hogy ez elismerés/ most már tudod kapcsolni a kocsit az emberhez a Tyuiop-ról meg itt a magyarázat:

Honnan ez a hülye név ?

A TYUIOP név mint azt már 1000-ren kérdezték, még a régi C-64 es ido~kböl maradt meg, a billentyüzet fölso~ jobb oldali traktusa , egyszer véletlenül /amikor névmegadáskor rácsaptam a billentyüzetre/ ezt sikerült kihoznom névnek egy játékban, aztán csak megmaradt mert egyszerü volt beirni /csak végighuztam az ujjam a felso~ sorban../késo~bb meg rámragadt. Hát ennyi a nagy titok...


Pavel: Eccerüen MEGA T H X !!! Köszi a gyors reagálásokat az anyagaimra! A te megfejtésed is teccik :)


Ha már ido~t tudtam szakitani az irásra..
Tudom, hogy ezzel ujabb lavinát inditok el, de megint leült a Topic :(

Még mielo~tt belefogok egy ujjabb okosságba ajánlom figyelmetekben az AirBrush dolgokat amivel a Tuning rovat bo~vült !!! Irjatok bo~vebb nfo-ért!

Na kis kitéro~ után..
Talán a Nivás szaktáras figyelmébe:

Mostanában ujabb szabályozást talált ki a Kf, ezúttal a Gallytöro~rácsot vették górcso~ alá.
A hivatalos megfogalmazás szerint az összkerékhajtású terepjáróképességü jármüveken lehet máson nem. Tehát a Nivákon maradhat.
Ami viszont kavarás. A fellépo~ nem állhat ki a sárvédo~ vonalától kijebb, mivel ami a kaszniból oldalra a sv. vonalából kilóg annak elhajlithatónak kell lennie /ld. tükör/.
Azért hogy teljes legyen az öröm, természetesen csak mübizonylatos ill. E vagy H betüjellel ellátott gallytöro~ lehet fent!
Mivel közlekedésbiztonsági szempontból a gallytöro~t mumusnak kiáltották ki /a gyalogok miatt/ természetesen a skoda , meg az scania elején pompázó, ill. a házilag Nivákra fabrikált gallytöro~k engedély nélküli átalakitásnak mino~sülnek ami ugye forgalmi benyeléssel jár..

Szóval Nivás kartásak a gyári kengururácsot tessék megvenni !!! / vagy ezeket a krómozott hazai csodákat, feltéve ha van hozzá mübizi /

Asszem ennyi elég volt belo~lem mára :)

Üdv!

Tyuiop

 

Pavel

e-mail     Április 25 . 01:22:14    ( 110 )

 

Sziasztok!

Ajánlom figyelmetekbe az alábbi oldalt, sokmindent meg lehet itt tudni:
http://www.ekormanyzat.hu/ugyleirasok?kateg=ugyleirasok:2510000000

 

Pavel

e-mail     Április 24 . 22:14:02    ( 109 )

 

Szerintem egyértelmu^ a nick. Amikor motorozik már messziro~l hallani, hogy tyuiii-tyuiii-tyuiii :o)

Pavel

 

Kissa

e-mail     Április 24 . 21:44:26    ( 108 )

 

Helló Tyui !
Áruld már el,honnan ered ez a nick ?:) Rákönyököltél a billenytu^zetre ?:)
Közben rájöttem,hogy persze,hogy ismerlek,csak a Trabinál elbizonytalanodtam.De Tóth P.-nak sokat javítottam a Ladáját :)Abban láttam elo~ször törött széria vezérmu^tengelyt...(meg utoljára is.)Eltaláltam ?:) A keresznevedre is emlékszem,de maradjunk a Tyuiop-nál :)
Érdekes,hogy itt futottunk össze :)
Szép ido~t a Rendo~rnapra,de aszonygák esni fog :(

Szia !
Kisa

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 20 . 22:27:36    ( 107 )

 

Szia All!

Elo~szöris köszönet neked Pavel, hogy közzétetted a cikkemet!


A KÖVETKEZO~ BEJELENTÉSEM SAJNOS VÉRZO~ SZIVVEL TESZEM.. ;-(

SAJNOS NEM TUDOK MENNI A TALIRA :(((((((

Mint tudjátok április 27 az Szent György napja.
Gyuri bá meg a mi /azaz a rendo~rök/ védo~szentje.
Mi következik ebbo~l? Pont a tali napján van rendo~rnap.. És nekünk ilyenkor /mármint motorosaknak/ bemutatóni kell meg gizdulni a néppel. Ezért sajna a tali kilo~ve. De aki egy kicsit is kiváncsi a tragacsomra Pavel jóvoltából megtekintheti itt :

http://www.celtia.hu/ladaklub/tuning/ramair/ramair.htmÜdv!

Tyuiop

 

Pavel

e-mail     Április 19 . 22:16:03    ( 106 )

 

Hello Tyui!

Kösz az utánajárást és az infót!

Pavel

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 18 . 21:59:57    ( 105 )

 eheh khmm...


Hölgyeim és Uraim Tisztelt Lada Baráti Kör !

Jubilálok!

Happy anniversary-t mindenkinek !!!

Üdv!

Sir Tyuiop

 

Kissa

e-mail     Április 18 . 21:47:06    ( 104 )

 

Én ! :))
Csácsá...

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 18 . 20:17:23    ( 103 )

 

Szevasztok!

Na marha kiváncsi vagyok ki lessz a 100-ik hozzászóló! :)

Pavel:

BELESZURKÁLOK HOGY ÉRTHETO~BB LEGYEN.

*Ha még nem lenne eleged a motor adás-vételébo~l, én is erro~l kérdezlek.
Vásároltam egy Ladát tavaly, ideiglenesen forgalomból kivonva, papirok vannak. Ebbo~l szeretném eladni a motort, de ezek szerint ahhoz elo~bb végleg ki kell vontanom az autót.

NEM KÖLL, AZ AKINEK ELADTAD A MOCIT HA BE AKARJA IRATNI A MOCIT BEVISZI AZ ADÁS-VÉTELIT AMIT IRTOK ÉS KÉSZ.

Ezt megtehetem úgy, nincs a nevemre írva a járgány?

KI TUDOD VONATNI VÉGLEGESEN A FORGALOMBÓL, HA VISZED A MEGHATALMAZÁST A VOLT GAZDITÓL.

Továbbá, motorcserénél az nem elég, ha csak a régi autó csonkolt forgalmiját viszem, külön adás-vételi is kell?

IGEN ADÁS-VÉTELI V. SZÁMLA MINDENKÉPPEN KELL!
*


Kisa:

Pedig a régi szép ido~k.. :) T. Ferinél üzted az ipart :) Még a ho~skorban :))

Huhh vagyok még kérdéssel elmaradva?
Bocsi a "trehányságért" de mostanában a napi 12 órás motorozgatás kissé elpilleszt :(

Üdv!

Tyuiop

 

Kiss Attila

e-mail     Április 15 . 21:20:19    ( 102 )

 

Szia Tyui !
Sokat gondolkodtam ma,de sajnos tényleg nem emlékszem rád :(
Ez betudható annak is,hogy az utóbbi években legalább 3-4 helyen laktam,meg persze annak hogy csak eddig ér az eszem...:)
Remélem azért a legközelebbi talin,vagy bárhol máshol ujra összefutunk ! :)

Kisa

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 14 . 22:43:29    ( 101 )

 

Szasztok!

Pavel:

Bocsi de annyira le vagyok terhelve munkával, hogy eccerüen nem jutottam el az okmányirodába. Talán a jövo~ héten...
Nem felejtettem el, mindenképpen megkérdezem, ha kapok valami okosságot azonnal megosztom veled/veletek!

Kisa:

Köszi az elismerést édes a teher! Gondolom te már nem emléxel de mi ismerjük egymást még a sárga ezeröcsis ido~dbo~l. Akkor még nem voltam zsaru és egy fekete trabival izzzitottam :)

Bal3:

Ehh erre nem gondoltam... Gondolom egy lassitót még stopperrel tudsz mérni meg egy 500 egyenest is, csak kell 2 walki-talki meg egy stopper.
Ez a kézi bizgentyü nem lenne jobb, mert faszáúl csal :) Egyébként ott van Bp. vonzáskörzetében a zsaru muzeum de most meg nem mondom, hogy hol.


FSOpapa:

Én mindig figyelek mint Castro! Figyel Castro!!!


Na pá és bocs a sok halgatásért még 1x.
Napi 12-14 óra motorozás után már nem birtam feljönni a netre...

Üdv!

Tyuiop

 

FSO Papa

e-mail     Április 13 . 03:43:07    ( 100 )

 

Hali!

Bocs h ide irok, de Kisa, nem tudom, melyik emilcimedet nézed rendszeresen. A zöldkártyát nem a piros bringára kell megcsinálni, az elo~zo~ Polákomra kellene. Lehet h végül hozzád viszem, csak a te mu^helyed kissé messzebb van (a gép a II. kerületben van, a másik zöldkártyás a XI-ben, lehet kertek alatt húzni). Bár ha vontatom, Tyuiop szerint az OK, meg szerintem is, de nem akarom hogy b@szogassanak a T. Kék kollegák (Tyuiop, ugye most nem figyeltél?:-))) Majd meglátjuk egyelo~re nem tudom felszerelni a léxüro~házat, nincs meg a rögzito~vas, a 38 fokos lázammal meg nincs kedvem esöben a bontókban egerészni.

Bocs mindenkito~l a magán OFF-ért.
Önkéntes vontatási segédek jelentkezését továbbra is várom (lásd korábbi hozzászólásomat)!

Üdv: fsopapa

 

Bal3

e-mail     Április 12 . 22:33:15    ( 99 )

 

Áve!
Bocs h ilyen sokára válaszolok.
Tyuiop a kézi radar nem az autóm sebességének a mérésére kéne (van GPS-em, fizikából meg versenyt nyertem:-)) hanem rally versenyen szeretném mérni a konkurencia sebességét! :-)
Két okból lenne célszeru^:
No1 gumilassítót ki tudja a leggyorsabban venni, valamint egy adott gyorson milyen típusú gumival lehet elérni a legnagyobb kanyarsebességet.
No2 aki az elso~ 500 m-es egyenesben nagyobb sebességet ér el a végére mint mi, az csalós:-)))

Na akkor mehetek seftelni a rendo~rségi múzeum éjjelio~rével:-)

Üdv Bal3

 

Kiss Attila

e-mail     Április 12 . 03:28:24    ( 98 )

 

Üdv ! :)
Elo~szöris !
Tyui,le a kalappal,ahogy csinálod ezt a topicot ! :))
Nagyon sikeres,lassan eléri a 100-at és minden kérdést neked kell megválaszolni :))

FSO Papa,természetesen megcsinálom a zöldkártyád,ha még aktuális,simán megfelel a verda a mostani környezetvédelmi határértékeknek.(So~t,bo~ven túlteljesíti,nem lesz vele gond).

Kisa

 

FSO Papa

e-mail     Április 12 . 03:26:14    ( 97 )

 

HAli!

Tyuiop, köszi fáradozásaidat és türelmedet:-)))
Tudod, a magamfajta földönjáró embernek eléggé idegenek a bürokrácia útveszto~i. Ezért kérdeztem részletekbe meno~en.

Üdv: fsopapa

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 10 . 21:59:24    ( 96 )

 

Szevasztok!

Rendhagyóan visszatérek egy régi témához ami BENOE nyügje volt még anno. Ma kissebb szakmai vitába kerültünk a kollegákkal a kölcsönadási papir dologban ütköztek a vélemények.

A végén az sült ki hogy elo~vettük az okosságot és felütöttük. Ez a 218/99 Korm. r. volt. a 63 par.
a jármü menetokmányokkal kapcs. szabálysértésnél irja hogy szabálysértést követ el aki nem vezet menetlevelet, utaslistát, nincs üzembentartói megbizás stb. stb.
Namármost. A kölönadási szerzo~dés még nyomokban sem szerepel benne! DE AZÉRT HOGY NE LEGYEN ÜTKÖZÉS A KÖZEGGEL IRJATOK EGYET! LEGYEN MEG AZ ÖRÖME! Na ennyi erro~l nem bojgatom tovább a témát.


"Éljenek a nehéz felfogásúak!:-)))) "

Fogtam is a fejem.....

FSOpapa

Nem kell már leadni a rendszámot az a tied azt csinálsz vele amit akarsz!
A kényszerátiratás az az amikor a kocsi eladásra kerül az uj gazdija meg nem irja át x évig, az elo~zo~ tulaj meg mán bejelenti hogy eladta a kocsit / pl. mert a súlyadót követelik rajta és beviszi az adásvételit, hogy kérem eladtam a kocsit/ és ha megfogják átiratják vele különben kitiltják a forgalomból. Persze ilyenkor az átirási dij vastagodik a birsággal...
A meghatalmazás az azért van mert nem tud mindenki személyesen eljárni az ügyében.
Szal a pasas aláirja te meg kivonatod. Nem kell Cegléden ezt megteheted a saját lakcimed szerinti okmányirodán /micsoda rugalmasság ugye?/
Na ez megvan..
Kell még az adásvételi amit ha szerencséd van szintén aláir.

Én szivesen elkisérlek zöldkártyát csináltatni, csak gyere le értem meg hozzál haza kb. 500 km :)

Pavel.

Holnap átugrok az okmányirodába mert nagyon bonyolódik az ügy. Pontos válasz holnap ok?

Na ma kivágtam a biztit

Szevasztok!

Tyuiop


 

levcsi 2102

e-mail     Április 10 . 15:25:49    ( 95 )

 

Jónapot,

2 éve, mikor egy S100-as vonattam ki a forgalomból a rendörségen, ugy játam mint FSOpapa. Adtam be a 2db rendszámot, kitöltött nyomtatványt, meg a régi forgalmit. Erre mondták szembrebbenés nélkül, hogy plusz ennyi meg ennyi lesz, mert most bizony megcsinálják nekem az uj forgalmit. Aszittem, viccelnek, vagy ittasak. De nem, kifejtették, hogy ez igy van. Kiállították a vadiúj forgalmit, és azon helyben szétkaszabolták. Rendnek lennie kell...

Levente 2102

 

Pavel

e-mail     Április 10 . 13:59:42    ( 94 )

 

Hello Tyui!

Ha még nem lenne eleged a motor adás-vételébo~l, én is erro~l kérdezlek.
Vásároltam egy Ladát tavaly, ideiglenesen forgalomból kivonva, papirok vannak. Ebbo~l szeretném eladni a motort, de ezek szerint ahhoz elo~bb végleg ki kell vontanom az autót. Ezt megtehetem úgy, nincs a nevemre írva a járgány?
Továbbá, motorcserénél az nem elég, ha csak a régi autó csonkolt forgalmiját viszem, külön adás-vételi is kell?

Kösz a választ.

Üdv. Pavel

 

FSO Papa

e-mail     Április 10 . 02:52:22    ( 93 )

 

Hali!

Asszem átadom a stafétát FSOpapa javára :)
Mindent jól tudsz!

Bár rosszul tudnám és egyszerübb lenne a dolgom!:-)))

Azt mondta anno a hölgyemény az izgatásrendin, hogy régi (lapozgatós) forgalmiba már nem írhatnak, nem jegyezhetnek be semmi változást, ezért állította ki a tiszavirág-életü ujat. De mint írtam, ez még az ocsmányiroda-korszak elött, 1999-ben történt.

Tehát, csak hogy nehogy rosszul értsem (vagy vki más): ha kivonatom a forgalomból (egyszerü meghatalmazás útján), akkor nem is kell a két rendszámot bevinni? Ezt is már az ocsmányiroda csinálja, igaz? Az emberrel pedig iratok egy meghatalmazást, hogy kivonathatom a forgalomból az o~ nevében (ha erre nem hajlandó, akkor bekalapálom a kocsiba és elviszem az ocsmányirodába, hogy o~ vonassa ki), illetve irok vele egy adás-vételit, csak a motorról. A meghatalmazás útján történö kivonást az ö lakhelye szerinti,az átirást pedig a saját lakhelyem szerinti ocsmányirodában intézem, utobbit a csonkolt forgalmival, eredettel, adás-vételivel.
Mindehhez hogyan kapcsolódik a vizsga? Vizsga elött vagy után kell ezeket megtenni?
Mi ez a kényszerátiratás? Ha nem vonatom ki, akkor kell számolni vele?

Éljenek a nehéz felfogásúak!:-))))

A zöldkarcsis autót vontatni gondoltam (Budapesten II.kerületböl a XI-be, kb 8 km), a biztositást, söt még a sulyadót is rendszeresen fizetem rá, nem szeretném ha elveszne a bonus 8:-)) Igy nem balhés,igaz? A tréler kissé megdrágitaná a dolgot.

Jut eszembe, aki budapesti és a fenti vontatásban tudna segédkezni (a sajátommal húznám, csak nincs aki vezesse a másikat), természetesen oda és visszaszállitanám kocsival, valamikor a napokban-hetekben, annak hálás lennék (korsó sör, hosszúlépés, házmester, megegyezés szerint:-)))
Az autó nem balhés mint olvasható volt, állapotilag is türhetö. AKire számithatok, dobjon egy mailt, megköszönném!

Akkor vissza a topic témájához: a biztositási zöldkártyánál úgy értettem, hogy Magyarországon, magyar autós magyar autóját vezetve nem köteles zöldkártyát magánál tartani tudomásom szerint. Nem úgy gondoltam,hogy egyáltalán semmi közötök hozzá, külföldito~l persze hogy Ti kéritek, ahogy énto~lem is külföldön a rendör kéri, so~t sokszor belépéskor a határon is ellenörzik keményen. Ezért is kötelezo~ minden esetben hivni benneteket itthon, ha külföldi autós is részese a balesetnek, függetlenül attól hogy történt-e személyi sérülés vagy sem.

CSak annyit ehhez, tényleg a legkevésbé sem b@sztatásképpen, csak tájékoztatásul: mikor seggbevágtam egy Seat Cordoba taxist, és töltöttük a betétlapokat, egy fiatal rendör kollega a "zöldkártya száma" rovatba beiratta velünk a környezetvédelmi iagzolólap számát:-)) Mondjuk én jót röhögtem rajta, mivel a taxisé kb fél évvel az esemény elo~tt járt le, nem értettük, miért húzza a száját annyira. Igaz, rendes voltam, próbáltam az ifjú titánt meggyo~zni, hogy az nem az a zöldkártya, de hasztalan. Jól meg is birságolta a taxist, némi elégtételként számomra, ugyanis én voltam a hunyó. Nem hivtunk rendört,bár én nem akartam elismerni, de közölték hogy kb 3-4 óra múlva (!) érne ki a járör, mert rengeteg balesetük van (taknyos januári szombat este volt),én meg már akkor elkéstem a munkából, ezért is siettem. Úgy 2-3 éve volt, Budapest XI. Tétényi-Etele sarok. Épp arra jött a készenlétisek Ford Transitja, azt állitottuk meg, kidobták nekünk a fiatal komát.
Csak azért irtam le mindezt, hogy mennyire félreértelmezik nálunk a zöldkártya kifejezést.

Talán most ideje befejeznem. Nemsokára útnak indulok, tehát a sörök ma elmaradtak, de nélkülük is szép hosszút sikerült alkotnom!:-)))

Tyuiop, köszönöm az ide adott válaszaidat is, elöre és utólag is!


Üdv: fsopapa

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 9 . 23:28:43    ( 92 )

 

HI!

Asszem átadom a stafétát FSOpapa javára :)
Mindent jól tudsz!

A forgalomból kivonós dolgot nagyon nem értem.
Miért csináltattak veled ujat amikor azt rögtön érvénytelenitették? Ez illogikus. Nem csináltam mostanában ilyet a tokmányirodán, de a rendszámot be se kell vinned, a gépbe bepötyögik hogy végleg kivonva plussz nyisszantják a forgalmi sarkát ennyi.

A motorcserédet ugy csináld, hogy megkeresed az embered, aláiratsz vele egy meghatalmazást. Elmész kivonatod aztán beállsz a másik ablakhoz az adás-vételivel + az érvénytelenitett forgalmival+eredettel és ok.
Valóban nem lehet egyszerre két autóban ugyanaz a motor és ezt csak igy tudod igazolni.

Ha basztatták volna az ürgét a súlyadóval, akkor kérte volna a kényszerátiratást és kiadja a nyakából a dolgot. Valószinü hogy nincs meg az eredeti gazdának az anno 1848-ban kelt adás-vételi. Gondolom a bontós meg azért nem adott számlát, mert akkor o~ is fizethetné az elmaradt súlyadót + a kényszerátirást.
Ha te megirod vele az adásvételit akkor meg te szivod be ezt a dolgot :(
Szóval suxxx.

Csak adás-vételivel nem ajánlom, hogy odaállits mert a kapiányságon fogod tölteni a következo~ néhány órát, mert a nyilvántartás ki fogja dobni, hogy ilyen motorszám ilyen meg ilyen kocsiban van.

A körny. ig. lapos dolog forgalmi benyeléssel+feljelentéssel jár ha lábon viszed a kocsit. Ha vontatod ok. a dolog de a biztositás legyen megkötve! Szerintem eccerübb egy tréler...

A nemzetközi biztositáshoz / külföldiesen zöldkártyához / igenis van közünk! Ha a külföldi csinál balesetet, mit gondolsz neked ki fogja megtériteni a kárt? Szóval a külföldito~l kérjük.

Remélem nem hagytam ki semmit!
A mail meg már ott van a többivel.Tyuiop

 

FSO Papa

e-mail     Április 9 . 02:59:59    ( 91 )

 

Ismét szia mindenkinek!

Tyui, ahogy ígértem, a következo~: (Ursula no~vér nélkül:-)))

Most ki fogtok röhögni, de van még egy autóm, amiro~l nem esett szó (ha jól számolom, a negyedik). Ezzel semmi svindli nincsen (tudom, hogy ez velem kapcsolatban hihetetlen, de tényleg így van). Mu^szaki érvényes még októberig, a zöldkártya lejárt 2001. július-augusztus környékén. El szeretném adni, de nem hagyja magát mindig csinál valami hibát magán:-))
Csináltatnék rá zöldkártyát, és el kellene juttatnom a zöldkártyáshoz. Kisához már nincs pofám vinni, ugyanis gyújtás+karburátor piszkálás is szükséges lenne, Kisa meg elvan az állandó autóm szelepállításával:-)) A konkrét kérdésem: ha vontatom az autót, ugye nem szabályellenes? (nem jár a motor, tehát nem bocsát ki károsanyagot, ami nincs kontollálva a lejárt zöldkártya okán). Ha viszont megfognak vele, az a több hónapos lejárat okán igen drága buli lenne, igaz?

Még annyi: tudom hogy nem fogalmaztam helyesen, de a zöldkártya egyrészt rövidebb, mint a környezetvédelmi igazolólap, másrészt itthon úgyis mindenki így hívja. Ha már itt tartunk: magyar rendo~rnek ugye semmi köze a rendes (biztosítási) zöldkártyához? Nekem állandóan a forgalmi mellett van, minthogy rendszeresen járok külföldre. Egyszer mikor jöttem haza, Nagyorosziban unalmas volt a kollegák szolgálata és mivel nem tudtak semmibe sem belekötni, még a csomagtartóban figyelo~ kb 60 doboz szlovák sörbe sem (a sörök mögött levo~ 20 db kispolszki lökésgátlót nem látták:-)), a zöldkártyával kezdtek szórakozni. Aztán persze megértették, miután 3szor elmagyaráztam nekik a hajnali szakadó hóesésben, egy szál pólóban:-)))

Ennyi, többet ma már nem kérdezek, pedig még eszembe jutott egy, de majd legközelebb! Bocs a regényekért, ritkán írok, de akkor bo~ségesen! Az este során bedobott 6 üveg sörnek természetesen semmi köze a hosszú levelekhez:-)))


Üdv: fsopapa

 

FSO Papa

e-mail     Április 9 . 02:25:17    ( 90 )

 

Szia Tyui mester!

A nemrég beigért kérdéshalmom újabb szikrái:

Az elso~ lehet hogy ocsmányirodistának lenne való, de nekem csak egy szociális osztályon dolgozó lányka ismero~söm van, o~k meg utálják egymást az ocsmányistákkal:-)))
Szóval: motorcsere konkrétan. Azt már tudom, hogy minden maradt a régiben: eredetvizsla, újforg+újho~skönyv, mu^szi vizsga. Kb 2 hét múlva vizsgázik a gép. DE: a motorról milyen papirokat kell prezentálnom és kinek? Én eddig úgy tudtam, hogy a fo~ irányelv, hogy ne lehessen ugyanaz a motorszám 2 autóban. AZaz:
-vagy ki kell legyen vonva végleg a forgalomból a forrás autó
-vagy igazolni kell, hogy a forrás autóba került egy másik motor (tehát motorcsere költségei duplán számolva).

A helyzet az, hogy a motort egy bontóban álló autóból vettem, Monorierdo~n. A bontós persze baszott számlát adni, de ideadta az autó forgalmiját+a 2 rendszámot, hogy keressem meg az utolsó gazdát Cegléden és vonassam ki vele vagy irassak egy meghatalmazást és akkor én is meg tudom tenni. A gazdát még nem kerestem több oknál fogva. Most már 20ekm van a motorban, a kompresszió Kisa mérése szerint minden hengerben 13,5 felett volt, úgy néz ki a lengyelek tudnak motort felújitani:-)) Volt már nekem 1 hónapos motorcsere-periódusom, etto~l tartottam eddig hogy nem marad végleges ez a motor.

Mennyire helyesek az általam tudottak? Járható-e az az út, hogy sima adásvételit írok (azaz hivatalosan írunk:-))) mintha a tulaj nekem csak a motort adta volna el? TOvábbi gond, hogy a forrás autó 1979-es évjáratú, még lapozgatós forgalmija van. Egyszer adtam el egy Trabantot, szintén régi forgalmival. A srácnak csak a motor kellett belo~le (mondjuk mást nem is igen tudott volna használni). Ehhez ugye ki kellett vonatni a forgalomból. Kapitányságra be, forgalmit odaad. Közlik: ebbe o~k nem irhatnak, újat (ami most már régi, a 2 lapos zöld) kell kiállítani, ahhoz hogy ki tudják vonni a forgalomból. Plusz 2500 pengo~ volt:-)) Ez még 1999-ben történt, még az izgatásrendészet intézte az ügyeket, nem az ocsmányiroda.

Visszatérve az eredeti témához: mik a teendo~im, milyen papirokat gyártsak? Sajnos lehet hogy rákényszerülök, nem tudom, megtalálom-e az embert Cegléden és hajlandó-e segiteni. Lehet h évekig basztatták o~t a súlyadóval, minthogy nem volt kivonatva a forgalomból az autó. A bontós mondta ezt, kérte hogy ne mondjam meg a tulajnak, hogy nála van még az autó. Bár mit tudnak vele csinálni?

Sajnos nem könnyu^ ebben az országban papírokkal rendelkezo~ Polonez blokkot szerezni, látható:-)))

Tyui, ha utána tudnál nézni az ügynek, nagyon hálás lennék! Csak azt nem tudom, hogyan:-)))
Ird meg, hány korsó sörrel jövök!:-))


Második kérdésem majd megy!:-))Üdv: fsopapa

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 9 . 00:04:34    ( 89 )

 

Szasz Bal3!

Ha tudnék szivesen segitenék, de nem tudok.
Ezek a régi vackok már régesrég leselejtezésre kerültek. Max. a rendo~rségi muzeumban van még mutatóban 1 db.

Gondolom nem elég a kilóméter spirál és nem tudjátok a gép végét....

Ezeket a régi radarpiszolyokat azért vonták ki, mert a kezed mozgását is hozzáadta a sebességhez, tehát pontatlan volt.

Ha ilyen sebesség mérés gondotok van a legegyszerübb stopperrel 100 méteren lemérni az áthaladási ido~t, innen már csak a gimis fizika órákon tanultakat kell elo~vennetek....

Pápá

Tyuiop

 

Bal3

e-mail     Április 7 . 19:53:12    ( 88 )

 

Áve Tyui!

Lenne egy fura kérésem! Szükségem lenne egy kézi radarpisztolyra kölcsön! :-)
Komoly, nem viccelek, úgy tudom ezeket kivonták a forgelomból, hol lehetnek, csak 3 napra lenne rá szükségem, van valami ötleted?

Üdv Bal3

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 7 . 00:20:25    ( 87 )

 

Sziasztok!

Néha magas labdát dobtok, de megpróbálok érdemebn válaszolni.

Soxor dologztam már kpm-s emberkékkel ilyen közös akcióban. Az o~ gázanalizátoruk egy kombi asztra hátuljában figyelt. Ez hagyományos megállit bedug lemér rendszerü volt. A kps-s kedvenc fegyvere ha nagyon szarok az értékek, hogy ir egy un. vizsgaberendelo~t. Ilyenkor 30 napod van rá hogy csinálj valamit a tragaccsal, és a kitüzött ido~pontban megjelenj müszaki vizsgán.
A forgalmi elvétel az általában ilyenkor nem jön szóba, /legalábbis ilyenro~l nem halottam még/ ugyanis a rendo~r csak a 30 napon túl lejárt Környezetvédelmi Igazolólap miatt veheti el a forgalmit.

A QQC féle gázanalizátornak van egy fejletteb változata is elvileg /még nem láttam ezt se/ ami menet közben is tud mérni. Állitólag...

Egyébként az én kocsim is nyilvántartó szerint katalizátoros, de mondanom se kell, hogy az egy szem hátsó dobon kivül semmi nem áll a gázok utjába. Kpm vizsgán volt a taliga, de simán belül volt a megengedheto~ értékeken. Ha jó a gyujtásod nem agyig kopott a moci és nem pakurával jársz szerintem nem lehet nagyon nagyon szar a mért érték.

Mára ennyit, fexek mer mennem kell választani ill. vigyázni a választókra!

Üdv!

Tyuiop

 

QQC

e-mail     Április 5 . 22:25:33    ( 86 )

 

Hali!
Én az országot járva többször is találkoztam KPM-esekkel, Bp-n is párszor. Vagy leállít a yard igazoltatni, és ha rosszul mozdulsz a sárgaruhás már döfködi a kipöffento~t, vagy jól láthatóan a bokor tövében meglapulva várnak. Ez utóbbi elo~hírnöke az úttest szélére állított háromlábú fél méter madas optikai gázanalizátor ( kb egy kis álványos kamerára hasonlít ami az út tulsó oldalát bambulja ). Ezzel az elhaladáskor a gép után kavargó füstöt figyeli. Ha meglátod ne motorféfezz, mert ha túl alacsony az érték feltüno~, és o~k sem hülyék. Nyomj egy kuplungot, és kb 3000 forulaton próbálj maradni. Hang megvan sebesség ok, és terhelés nélül tisztábban szuszog a motorod.
Üdv
QQC

 

Pavel

e-mail     Április 5 . 19:19:16    ( 85 )

 

Hello!

Ez engem is érdekelne, sporttengellyel nehéz az elo~írt értéken belül maradni.

Pavel

 

benoe

e-mail     Április 5 . 19:16:13    ( 84 )

 

...befejezem: Csak mert az én autóm papíron katalizátoros. Az 50-es rendszer meg szart sem érne ha azt fönt hagytam volna. Ergó károsanyagom az egekben van. Apropó, ha mérik és magas, akkor elvehetik ott az út szélén a forgalmimat, vagy hogy megy ez?

a választ elo~re köszönöm!
pá!

 

benoe

e-mail     Április 5 . 19:12:27    ( 83 )

 

Üdv!

Újabb kérdés: milyen gyakori az, hogy út szélén igazoltatásnál károsanyagot mérnek? Ezt csak álló, vagy esetleg haladó autón is tudják mérni? Csak

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 4 . 23:28:26    ( 82 )

 

Bocsi benoe!

Köszi a kösziket!

Okulásként irok 1-2 dolgot amit nem kell a kölcsönadásin kivül egy közuti elleno~rzéskor.

- Sárvédo~gumi / 3.5 t. alatt./
- Törzskönyv / csak adás-vételnél kell/
- Súlyadó csekk / önkormányzat hatásköre/
- Tanusitvány Lpg /benne van a fogalmiban a gáz/
- Betétlap / 1000 éve megszünt /
- Pótkerék :)

na cso~!

Tyuiop

 

benoe

e-mail     Április 4 . 22:19:20    ( 81 )

 

Üdv!

RAGASZKODIK A ROSSEB!!! ( ezt írhattam volna cifrábban, de azt hiszem szeretnék még a topicokhoz hozzászólni, kérdezni.Nem jönne jól, ha Bal3 mester kitiltana.)

Szóval én nem ragaszkodom, kell a halálnak egy újabb púp a hátra, elo~bbi hozzászólásommal csak nyugtáztam a válaszod.Kösz még egyszer!

ps.: BENOE, nem beone(így nem jön ki az inglis-szpelling)

benoe

 

m.krisz

e-mail     Április 4 . 09:19:33    ( 80 )

 

Hello!

>>Pavel>>én is azt hittem, hogy nem vagyok szabálytalan.

Pedig az voltál! Ejnye-bejnye... :-)

Tyui!
Köszi a választ!

Üdv, Krisz

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 4 . 01:10:12    ( 79 )

 

Szeva mindenki!

Na Dr. Bubó módra.. Kérem a következo~t!
Lássuk a mai termést!


beone:
Nézd ha mindenáron ragaszkodsz ahhoz a nyamvadt kölcsönadásihoz irj egy fecnit két tanuval és ok. Ha teljesen ötit akarsz irasd meg ügyvéddel. DE MINT MÁR MONDOTTAM BAROMSÁG A KÖLCSÖNADÁSI !!!Z:
Ha "egycsillagosak" voltak akkor helyesen láttad, a mentoruk tanitgatta o~ket :)
Egyébként kellett nekem kellemes parázást kivánni :)m.krisz:

Persze próba cseresznye, meg lehet próbálni, de mondjuk nem nagyon tudok olyan mesét kitalálni, amibo~l az derülne ki hogy égeto~en szükséges volt kötelezo~ biztositás nélkül elvontatni a roncsot.
Egyébknt szabs.-i elo~adó függvénye, de ha nagyon szar szociális körülményeket irsz le lehet hogy mérsékli a dolgot.Pavel:

A te eseted az tipikus. Tudod vannak olyan területek amiben már nem tudsz ujat hazudni. Ilyen a Tilosba parkolás :)Egyébként a témához kapcsolódva.
Ilyenkor ha nem halaszthatatlan a dolog a legegyszerübb és persze leg költségkimélo~bb megoldás.

Kiváltasz egy utvonalengedélyt + kötsz kötelezo~t arra az ido~re amig a közuton csalinkázol.Remélem használható válaszokat adtam... hulla vagyok...

Szevasztok!

Tyuiop

 

Pavel

e-mail     Április 3 . 17:33:22    ( 78 )

 

Hello Krisz!

Engem nemrég szimpla tilosban parkolásért húztak meg 10 rugóra (rosszindulatúan). Én is írtam egy szívhezszóló levelet, hogy halaszthatatlan elintéznivalóm volt, meg amúgyis félárva munkanélküli vagyok, stb... de egy centtel sem lett kevesebb.
Azért egy próbát megér :)

Egyébként a mu^szaki nélküli szürke Ladámat én is vontatva hoztam egy darabon Pestro~l (mellékutakon ment magától :)), jó volt rajta minden fényjelzo~, volt rajta rendszám, én is azt hittem, hogy nem vagyok szabálytalan.

Üdv. Pavel

 

m.krisz

e-mail     Április 3 . 14:04:05    ( 77 )

 

Ja, én ültem a vontatott gépben, ezért engem büntetnek, de gondolom ez áttételesen kiderült a történetbo~l...
Krisz

 

m.krisz

e-mail     Április 3 . 14:02:41    ( 76 )

 

Szia Tyui!
Nekem is lenne 1 kérdésem... Szóval történt, hogy öcsémmel karöltve egy bontani való ezerkarcsit vontattunk hazafelé... Mu^szaki, zöldk., lejárt... biztosítás nuku... Lábán is ment volna, azért vontattuk, mert úgy tudtuk, hogy így szabályos... Nahát mint kiderült nem az, dehát a törvény nem tudása ugye nem mentesít semmi alól... Szóval ahogy az kell, a 40km-es utunk 39. kilóméterénél (2 sarokra voltunk a céltól...) igazoltattak, forgalmi bevonva, matricakapirgálás a rendszámról, stb... Nem is ez a lényeg... A napokban jött meg a papír 12kHUF a bünti (mivel 2 éven belül volt szabálysértésem egyéb ok miatt). A kérdésem az, hogy érdemes-e ilyenkor (illetve lehet-e) valamit csinálni? Gondolok itt "méltányosságból" való büntetés elengedésre, mérséklésre (szoc. helyzet, akármi, stb...)... Nem nagyon akaródzok ennyi lóvét kiadni most...
Válszodat elo~re is köszi: Krisz

 

z

e-mail     Április 3 . 10:31:53    ( 75 )

 

Tyui: addig beszéltünk rola, mignem tegnap melobol hazafele "igazolt versenyzo~" lettem :) szoval igazoltattak.
ugy tünt, mintha a 2 szöszi rendörnö (o~rmi és törzs) betanitáson lett volna, szépen ellenörizték a papirokat, a pasi aki velük volt, közben erösen nézte o~ket - meg a kerekeimet :-). Majd - szerintem jóindulattól vezérelve - elkérte a koppány kormány papirját (ami persze van), azzal elzavart :)
z.

 

benoe

e-mail     Április 2 . 23:08:30    ( 74 )

 

Üdv!

Szóval a kölcsönadási egy oltári nagy baromság. Akkor egy sima fecni a tulaj aláírásával és beleegyezésével elég, ugye?

Válasz a kérdésedre: még én sem jártam utána, de mostmár cselekedni fogok. Duplaszálas nekem szinpatikusabb fényt adna(ne kérdezd miért), úgyhogy ennek fogok elo~bb nekiugrani. Ehhez skoda-foglalat? Mit gondoltok? Ha ez nem megy, kipróbálom a Te ötleted.
Írok, ha van elo~relépés.

kösz: benoe (ejts: BENO~)

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Április 2 . 20:37:09    ( 73 )

 

Hali Z!

Bocsi pontositok.
A müszakilag alkalmatlan helyett a közlekedésben való részvétele közvetlen balesetveszéllyel jár tételt helyettesitsd be. Magyarul csak az a 3 dolog amit irtam.
Az engedély nélkül átalakitott tényleg gumiparagrafus egy kicsit ha nagyon szigoruan vesszük egy mübizonylat nélküli sportkormány is ebbe a kategóriába esik...
Szerintem kifejezetten rosszindulatunak kell lenni ahhoz hogy a kerekeid miatt benyeljék a forgalmidat.

Kellemes parázást!

Üdv!

Tyui

 

z

e-mail     Április 2 . 11:14:24    ( 72 )

 

Tyui! Szia!
hát, az, hogy "minden marhasagert nem veszitek el", az lehet h igaz az engedekenyebb közegek esetén, de azért irtál 2 kategóriát:
- mu^szakilag alkalmatlan
- engedély nélkül átalakított..
na ebbe sokminden belefér, például a nem megfelelo~ méretü vagy nyomtávú kerék máris engedély nélüli futómüátalakításnak vehetö.. szvsz jogosan...
nembaj, hordom a 195-ösöket már :)
z

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 31 . 22:16:34    ( 71 )

 

Üdv!

Gergo:

Igen azzal + a kötvénnyel. Ezt kevesen tudják, de a kötvénynek is nállad kell lennie! /az a nagy a4-es/ Semmi zri nincs ha még nem jött meg :) /hihi/
Lekérik a nyilvántartásból rádión és minden oksi!

Csá!

Sok locsolót!

Tyuiop

 

gergo

e-mail     Március 31 . 19:48:45    ( 70 )

 

Szia Tyui!

"a kötelezo~ biztositás nincs megkötve vagy nincs fizetve"

Es ezt a biztosito altal kuldott papirkaval kell(ene) igazolni? Nekem negyedevente kb 3 hetig nincs igazolasom, mert kesobb kuldik, mint a negyedev kezdete.. /Vagy vitas esetben le lehet kerdeznetek valahonnan es akkor az dont?/

udv es koszi
gergo


 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 30 . 23:50:05    ( 69 )

 

Áve megin!

Bal3. Lehet hogy én vagyok béna de egész délután hajtottam az ügyedet de nem tudtam elo~remozdulni benne. Bujtam a jogszabályokat, megkérdeztem a fo~nökeimet de semmi okosat nem tudok mondani. Holnap még felhivom az egyik Pesti motoros cimbit, hátha o~ tud valamit mondani! Gondolom nem késo~ ugyis csak kedden tudod intézni a dolgot.

Z.: Én pofánvágtam volna ezt a gumist. Milyen jogon pofázik az bele a dolgodba? Ehh mán a végén az utcasepro~ is hatóság lessz... Tisztában vagyok mindkét oldal problémáival, ezért is nyitottam a topicot :)

A forgalmit meg nem vesszük el ilyen marhaság miatt! Leirom hogy mikért lehet, ill. kell elvenni a forgalmit azért hogy képben legyetek:
/ mello~zöm a jogi nyelvet csak értheto~en /


- müszaki lejárt akár 1 nappal is

- ha müszakilag alkalmatlan. / kormányozhatatlan, fékezhetetlen, mind a 4 gumi méret alá futott./

- zöldkártya 30 napon tul lejárt

- a kötelezo~ biztositás nincs megkötve vagy nincs fizetve / csak ha a tulaj vezet akkor veheto~ el /

- ha a kocsira jogosulatlanul sárga vagy kék villogó van felszerelve / ninó /

- ha engedély nélkül átalakitották /erro~l már irtam, de 1-2 dolog pl. gáz van benne és nincs bejegyezve, ezerkettesben szervófék, bukócso~, vagy a fiat moci /

- ha a kocsira megtéveszto~ jelzés van rakva / plice, ambulance stb./

- ha a rendszám vagy a forgalmi hamis vagy meghamisitották, vagy visszaéltek vele / egyik kocsiról átteszed a rendszámot a másikra, vagy az elveszett rendszám helyére csináltatsz müanyagból, vagy fóliából rendszámot /

Most biztos kihagytam valamit mert fáradt vagyok, de ezek a legfontosabbak.

Mára ennyit Jó éjt gyerekek bucsuzik a Tyui mára..


 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 30 . 12:38:52    ( 68 )

 

Hali!

Bal3 bátyó. Ez fogós kérdés én mint emlitettem /vagy nem/ nem Pesti zsaru vagyok hál' istennek. A mi megyénkben nem divat az elszállitás. Most megyek dolgozni 14.00-ra és utánanézek aminek tudok. Egy biztos a kistgk.-k a sebesség szempontjából csak 2.5 t. megengedett legnagyobb ösztömeg felett mino~sülnek tgk.-nak. /tehát lakott területen kivül max. 70 km/h /
ill. a személyszállitásnál a kis tgk. rakterében nem lehet utast szállitani.

Gondolom az elszállitási dij azért magas a tgk.-ra mert nyilván nem egy személyautó méretü kocsit kell elcipelnie a trailernek. Amennyiben szabályozza ezt v.mi rendelet hogy pl. xy ösztömeg feletti gépkocsikra vonatkozik akkor nyert ügy egyébként bukta.
Este végzek addig belekukkantok 1-2 közlönybe hátha van benne valami okosság.

Z mester:

Én a saját kocsimon min. 50 dolgot tudnék ami nem szabályos :)) Ezért kell 2 napig cserélgetni a cuccokat a müszaki elo~tt :(


Este folytatom a válaszolgatást bocsi most rohanok melózni. Valami meccs lessz... brrr...

 

QQC

e-mail     Március 28 . 21:06:39    ( 67 )

 

Kedves Tyui.
Köszi a jogsival kapcsolatos segítséget.
Igazad volt, az orvos is megero~sítette amit írtál.
Ha találkozok a kollégáiddal nekik is megköszönöm, mivel az engedékenységüknek köszönheto~en nem lett belo~le nagyobb problémám.
Üdv
QQC

 

Bal3

e-mail     Március 28 . 18:25:19    ( 66 )

 

Áve!
Tyuiop!
Nagy gondom van, kérlek segíts! A kedvesem autóját ma elszállították "Isoli-ék". Túl közel állt a zebra elo~tt (kb. 3,5 m-re, a kötelezo~ 5 helyett)Az autó egy új Fiat Puntó, de itt jön a csavar, tgk-nak van vizsgáztatva, így az elszállítás (visszavétel) 24.000 Ft-ba került. Egy ismero~söm meg nem ero~sített forrásból azt hallotta, h ezeket a "kis"teherautókat visszamino~sítették szgk-vá pl. sebesség szempontból, elszállítási bírság szempontjából. Esküdözik, h az O~ ismero~se erre hivatkozva visszakapta a különbözetet (24,000-8,000) Szerényen fogalmazva is költségvetési hiány ez most itthon, jól jönne a pénz:-) Utána tudsz nézni ennek a dolognak? Vagy én hol tudom ezt meg hivatalos forrásból (ahol adnak erro~l egy papírt, közlönyt és tudnám lobogtatni az elszállítóknál)
Jó tanácsa a többieknek:
Nem elég h a kocsit elvszik és fizetsz 8 ezret érte, h visszakapd, de még fel is jelentenek!!! (10-20 eFt-ot említett az ügyintézo~)
Az érdekes még a dologban, h a kedves ügyintézo~ hölgy csak ennyit mondott a papírok láttán:
"ÁÁÁ már megint a 74-es..."
Ez az intézkedo~ rendo~r "száma", nevét nem mondhatták meg. Arról híres az úr, h nem azokat a kocsikat szállíttatja el ami útban van, hanem a "miniteherautókat", ezekre pikkel, mint elmondák, minden kollégája utálja, más miatt is:-)
Nem tudhatnám én meg ennek a "74-es úrnak" a nevét, email címét? :-) mennyi jó ötlet jutott eszembe.

Segítséged elo~re is köszönm!
Üdv Bal3

 

z

e-mail     Március 28 . 10:30:58    ( 65 )

 

Tyui: én nem is tudtam, hogy ki szabad szállni, azt hittem csak akkor, ha megkérnek rá. (mint amerikában, tudod, ott van olyan állam ahol ha nyulsz az ajtohoz már fejebe is lo~ttek :)

másik dolog: Neked 2 centi nyomtáv van hátul? vigyázz nehogy egyszer magadat igazoltasd, mert elveszed a forgalmidat :-) ez jo mert igy legalább mindkét "oldal" gondjait ismered..
tegnap mikor a 15ös kerekekre szereltettem a 195ös gumikat, a gumis nagyon pattogott hogy o~ ezt nem teszi föl.. ..mondom nem is kell, elviszem a csomagtartóban és én fogom felrakni.
egyébként bevásároltam ma kerékcsavarból :), a hosszu 7 kiló volt, a rövid (hátra) 5 kiló. per darab.

klubtagságod: remélem hamarabb lesz tali, minthogy klubbá sikerülne alakulnunk... ugyanis MÉG MINDIG várunk az aláirásokra (már szétvet az ideg emiatt!!!), és csak azután lehet a papirokat beadni. Az elbirálás a biróságon átlagosan 6 hónap (!), ami után vagy bejegyzik a baráti kört, vagy pedig visszadobják az iratokat mondjuk vesszo~- vagy ékezethiba miatt (kis tulzás) - és akkor ujbóli beadás, ujbóli 6 hónap.... szóval nem könnyü.

z.

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 27 . 23:34:26    ( 64 )

 

SZEGA MINDENKI!


2103i:

Bocsi bizosan a folyós szemem a hunyó de melléolvastam. Oks megértettem a dolgot. Ilyen esteben sima szabálysértési feljelentés /vagy helyszini birság/ a KRESZ 47 par. miatt. /áruszállitás/
Akkor "áll" meg a dolog, ha a futó max. terhelheto~sége kisebb mint mondjuk a lada ami rajta van és a forgalmija a kezedben van. Akkor 100% a bizonyitottság, egyébként a hasraüto~s módszert nem vállalja fel épeszü rendo~r.

Z:

Oks. Te nyertél. Nekem hátul most 2 centi nyomtáv van oda még elég a hosszabb csavar. A végét addig köszörültem amig nem ért bele a kézifékbe. Elo~l egy centivel nagyobb a nyomtáv oda már to~csavar kellett.

Én egyébként két mocis csajsziról tudok mindketten festett szo~kék / PUSZI SZILVI ! :) /
A hangnemben igazad van bo~vebben lejebb.
Grano + BAL3:

Köszke Bal3, tudjátok megérdemlitek hogy legyen egy ilyen topic is! Ti sem pihentetek sokat amig megindult a lap, tehát ugy gondoltam hogy ennyivel én is hozzájárulhatok a Ladás társadlom épüléséhez.

Egyébként nagy álmom a klubtagság, remélem a kövi talin már ott fityeg a visszapillantó tükrömön a tagsági kártya :)


Igen ezt a témát már ki akartam fejteni bo~vebben mert megér egy két sort. Ugye azt mondja a népi bölcselet, hogy amilyen az agyonisten olyan a fogadjisten. Azt hiszem ebben minden benne van.

Leirok két példát szerintem egyértelmüen ki tudjátok választani, hogy kin "esik meg" a szivetek.

Chapter1. A város egyik legforgalmasabb helyén a kórház elo~tt megállitják a rendo~rök a fekete terepjárót. Látogatási ido~ 1000 ember.. Állampolgárunk kipattan a 4x4-bo~l ráver ököllel a terepjáróra akkorát hogy beleng a 2.5 tonnás kocsi és üvölt, hogy vedd le a kéket b*meg mert felhuzlak a villanypóznára mint a többit 56-ban.

Chapter2. Anyuka agyig szétrohadt kaffermercibo~l kiszáll, a kocsiba nem látsz be a sok gyerekto~l és pityeregve kezdi hogy jajj ne bántsanak maguk is mert még az ág is huz...


Mindenesetre érdemes megfogadni Bal3 szavait nem irt hülyeségeket. Én elvárom, hogy ha én olyan udvarias vagyok mint egy Grál lovag akkor legalább köszönjenek. Tapasztalat, hogy ha én maximálisan udvarias vagyok / szokott kerekedni a szeme 1-2 embernek amikor kimondom hogy legyen olyan kedves az iratai átadni :))) / és mondjuk
kap egy kis birságot az emberem megköszöni 80 %-ban. Szerintem nagyon fontos a miértekre választ adni. Nem mindegy hogy igazságtalannak érzi-e az ember amiért meg akarják büntetni. Én ilyenkor felütöm a KRESZ könyvet és odaadom, hogy itt tessék elolvasni. És itt is általában ok szokott lenni a dolog.

Végezetül. A lányoknak a büntetés elkerülésében sokkal eccerübb dolguk van. Ezt tudja mindenki.
Én azt tanácsolom nektek, hogy mindig, még ha dög hideg van akkor is tiszteljétek meg a rendo~rt azzal, hogy kiszáltok köszöntök, átadjátok a papirokat és megálltok velük szemben normálisan.Jók legyetek!

Tyuiop

 

Bal3

e-mail     Március 27 . 19:39:57    ( 63 )

 

Áve!
"Hangnem"
Az én "trükköm", ami beválik rendo~ri igazoltatáskor, önkormányzati ügyintézésnél, stb.
"Szépjónapot kívánok! (sokan meglepo~dnek ha köszön az ember, egyszer egy McDonalds-ban 10 pericig figyeltem a rendelo~ket a fele sem köszönt)
Igazoltaáskor kiszállok, nem mint a jampecek akik csak a résnyire húzott ablakon unott pofával kidugják a papírokat "nesze B+ nézéssel" kisérve.
Elso~ mondat ugye "Jónapot kívánok gépjármu^elleno~rzés....stb"
Szépen minden irat kinyitva átad, (beledugdosott TB-kártya elo~tte eltávolít, ne a rendo~r kezében essen szét a bazár) Majd egy apró megjegyzés:
Önöknek sincs itt könnyu^ dolguk ebben a nyüzsgésbe, éjszakában, eso~ben, stb (alkalom válogatja) Mivel a pszihológia alapelve ha valakivel egyetértesz az már nem ellenség hanem félig társ, így átléptük a bu^vös "Na most ez ellenkezni fog vagy jógyerek" vonalat.
+ Egy mosoly az életben bármikor jól jöhet!
Emberek vagyunk, emberi módon kéne beszélnünk egymással, sajnos ez nem mindig jön össze, de próbáljunk törekedni rá!
(na ezeket miért is írtam ide? :-)))
Tyui köszi a fáradtságot nem kímélo~ kérdésmegválaszolgatást, öröm számomra, h egy ilyen topic is mu^ködik itt!
(szemedre tegyél krumpli pakolást lehúzza a gyulladást)

Üdv Bal3

 

grano

e-mail     Március 27 . 14:45:12    ( 62 )

 

Z! (off)
"a titok nyitja a _hangnem_ volt"
Ez egy érdekes dolog: a "jónapot kívánok, köszönöm, elnézést" szavak ido~nként csodákra képesek. Lehet hogy azért mert egyre ritkábban hallani o~ket?
Grano

 

z

e-mail     Március 27 . 13:29:54    ( 61 )

 

Tyui,
nem akarok ezen lovagolni, csak gondolom esetleg érdekel :)
szóval a hosszitott kerékcsavarral semmi gond, bár alufelnihez nem jó a hosszitott gyári, mert a gyári az lemezfelnis. én 8oo-ért szoktam venni darabját, alufelnihez (kupos), ez 10.9-es anyagból van.

mindez OK, de csak ELÖL ! :-(((

hátul az a baj, hogy ha hosszú, akkor belelóg a fékszerkezetbe! (ha rövid, akkor mondanom sem kell).
Én pl 3 készlet kereket használok: nyári, téli, szlalom. volt olyan, amikor mind a 3 készlet más hosszuságu csavart igényelt. A 3 hátsó készlet ugye 24 darab, á 800Ft... ....namost erre mondja az ember azt, hogy elöl tökmindegy, betekerem egy 7 centis csavart és meg van oldva, de hátul csak a to~csavar a jó megoldás.
z.
ps. hány motoros rendo~r csajszi van? egyik kolegámat egyikük, talán ismered, épp ilyen szerelvény vezetésekor igazoltatta. minden papir megvolt, csak a hajóról nem tudott mit mutatni. mondta, hogy annak nincs forgalmija. jó, akkor o~ kéri a hajólevelet vagy mit (nem értek ehhez). hogy meg lehessen állapitani a sulyát (épp a lenti téma!). nahát azt meg nem kötelezö magánál tartani.. ..vita-vita, aztán elengedték.
egyébként engem már igen meleg helyzetek után is engedtek el birság nélkül (piroson átcsuszás, nagy sebességgel zebrán légkürtözés majd karjelzésre megállni nem tudás és visszatolatás, stb), a titok nyitja a _hangnem_ volt.

 

2103i

e-mail     Március 27 . 10:13:25    ( 60 )

 

Tyui

Papíron minden rendben!! Csak a valóságban nem. A 3 tonnát honnan veszed, én azt mondom erre, hogy pont annyi, mint a forgalmiban van maximum. Mi alapján jelentenél fel? Azt nem írhatod, hogy "úgy gondolom túlterhelt" , ugye?

Okosíts ki!

 

Zoli

e-mail     Március 27 . 06:05:30    ( 59 )

 

Tyuiop!
Köszi a választ!
Zoli

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 26 . 22:50:34    ( 58 )

 

Sziasztok!

Bocs a kis késedelmeért de csöveztem a hétvégén és szétheggesztettem a szemem. Nem láttam irni mert a monitortól folyt kifelé a szemem :(
Még egy sms is nehezen ment :) /ezt érti itt valaki :)))))) /

Na a lényegre!

Nem bántam meg a dolgot! Édes a teher! Szeretném, hogy a Klubtársaim ne bukjanak bele hülyeségekbe, mikor mindenre van valamilyen szintü törvényes megoldás! Csak ti nem ebben éltek nekem meg szakmám. Pont.

Szerintem jól bevált, tehát ismét érkezési sorrendben:Zoli:

Létezik hosszitott utángyártott lada kerékcsavar is ez ugyanaz mint a gyári csak 2x olyan hosszu
kb. 200 ft/db. A kpm-s dolgot Z bátyó megválaszolta. Szerintem ez nem gyenge pontja a kocsidnak /mármint elleno~rzéskor/ hanem a nyomtáv lessz az. Gondolom nem véletlenül kell to~csavar :)
Egyébként ezzel nem kukacoskodnak egy a lényeg /legalábbis nálunk/ hogy ne legyen behegesztve a kerékagyba!
BEONE:

Most én kérdezek! Használható a foglalatos elképzelésem? Nekem is tetszik az ötlet de még nem tudtam konkrét hátteret keresni hozzá sajna.

A másik.
Amiro~l te beszélsz az nyilvánvaló az én számomra számtalan példával találkozom nap mint nap.
A kölcsönadási szerzo~dést aki kitalálta az egy ****! A RENDO~R NEM KÉRHET TO~LED ILYET !!! Sehol nincs az leirva hogy neked ilyen papirokat kelljen gyártanod! CSAK HA KI AKARSZ MENNI AZ ÁLLAMHATÁRON AKKOR KELL! Nincs és nem is létezik "formanyomtatvány" ehhez a marhasághoz, de ha nagyon szeretnéd irok neked 1-et!
Egyébként ez pont olyan hülyeség, mint amikor /nem vicc!/ a súlyadó befizetett csekkjét kéri a rendo~r! Teljesen jogtalan! Legfeljebb az önkormányzat kérheti to~led számon senki más!
Z:

Anyára több variáció is van. Pl. Dacia. Annak a vége egy kis félgömbben végzo~dik. Hibátlan csak kell hozzá 2 Dacia mer csak 3 csavar/kerék van rajta. A másik az a fentebb leirt hosszitott csavar!
Egyébként kösz, nem haragszom, ha valaki tud olyat amit én nem! :)

2103i:

Ez akárhogyis számolom kapásból 3 Tonna. Csak B+E, C1+E, C+E !!! Ha nem a kategóriáddal vezetheto~ szerelvényt vezetsz /ezesetben gondolom sima B / az engedély nélküli vezetés! Feljelentés + eltiltás! Nem játék! Inkább hivj egy trailert!
Cszsolti:

Nem csak a 2 személyes vidámpark a baj hanem hogy lépten nyomon megállitják a becsövezett kocsikat :( Egyébként nincs mit!A végére gondolom egy olyan kérdés ami mindenkit érdekel/het. Voltam már sok minden még csak akasztott ember nem, de jelenleg motoron nyuzom a népet :-() Tehát egyenruhás vagyok.

Na jók legyetek és Szent György vigyázzon rátok!

Üdv!

Tyuiop

 

cszsolti

e-mail     Március 25 . 15:28:26    ( 57 )

 

Üdv!

Köszi a kimeríto~ választ. Tényleg a gépkönyv lenne a megfelelo~ megoldás + 1 komplett versenyautó. Már ez is megfordult a fejemben, csak ezzel 2 személyre korlátozódna a vidámpark :-)
Cszsolti

 

2103i

e-mail     Március 25 . 14:27:16    ( 56 )

 

Tyui

Vontatás: a véleményedre lennék kíváncsi. Papírok rendben, 1057kg-ot vontathat a vonó jármu^ és a vontatmány 1000 kg-os. Jogsi, egyéb feltételek rendben. Egy gond van az utánfutó láthatóan túlterhelt: mondjuk egy ladát szállít. Mit tehetnek ill. mire lehet számítani?

Béla

 

z

e-mail     Március 25 . 12:03:26    ( 55 )

 

nem akarom Tyui kenyeret elvenni, de:

tocsavarbol is letezik mubizonylatos (a CrossBox-nal lehet kapni). hazi keszitesu tocsavarra a javaslat: ne legyen extrem hosszu. ekkor 2 lehetoseg van: disztarcsaval eltakarni, vagy extra fejmagassagu anyaval (van 2-3 centis is) hasznalni, rendornek azt mondani hogy az a csavar feje. (nem atmeno furatu anya).

Tyui: annyit meg lehet kerdezni, ha nem adod ki vele magad, hogy mi a posztod? egyenruhas vagy?

z.

 

gergo

e-mail     Március 25 . 10:29:15    ( 54 )

 

Sziasztok!

"egy napon meg fogod bánni, hogy topicot nyitottal :))"
Szerintem mar most banja :-))

Koszonom en is a felvilagositast!

udv
Gergo

 

benoe

e-mail     Március 23 . 09:01:11    ( 53 )

 

Üdv!

Köszönöm a választ!
Ne hidd, hogy nyugodni hagylak, itt az újabb kérdés(egy napon meg fogod bánni, hogy topicot nyitottal :)) )
Az autóm anyai nagybátyám nevén van, ennek több elo~nye is van, ezeket most nem ecsetelném. Ehhez már elvileg kéne valamiféle meghatalmazás, hogy joggal vezetem az autót, nemde? Bár a személyimben benne van anyám vezeték neve, az meg megegyezik nyagybátyáméval, mégis kéne valami formanyomtatvány. Jól tudom, hogy van ilyen? (kölcsönadási szerzo~dés, vagy valami hasonló?) Hol tudok hozzájutni?

Kösz!

benoe

 

Zoli

e-mail     Március 23 . 08:20:23    ( 52 )

 

Szia Tyui!
A kérdésem az lenne,hogy mi a helyzet a to~csavarral?Esetleg Kpm nél el lehet intézni?
Köszi?Zoli

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 23 . 00:17:48    ( 51 )

 

Sziasztok Druszáim !!!

Kellett nekem panaszkodni a multkor hogy pang a topic.. :))) Vegyük szép sorban érkezési sorrendben!


Szilvi te egyetlenegy !! Imádlak! RÁ FOGSZ JÖNNI!
GERGO:

A menetjelzo~ lámpa egy uj fogalom, ha láttál már uj mercit "parkirral" kóvályogni akkor már tudod is, hogy mi az. Gyakorlatilag ez egy helyzetjelzo~ csak egyes tipusoknál, bekapcsol ha jár a moci.
Gondolom kicsit eltulzott volt az az összezördülés

A helyzet a következo~. Parkirt használatsz menet közben ha fel van hozzá kapcsolva a ködlámpád. Ezt nem tiltja semmi. Egyébként álló jármüvön lehet még parkirt kapcsolni. A kivilágitási kötelezettség /városon belül/ az esti szürkületto~l a hajnali szürkületig terjedo~ ido~szakban kötelezo~. Ezt ugy a leg1xerübb megállapitani, hogy gyakorlatilag amikor az utcai pilácsok fel/lekapcsolnak akkor te is. /szürületkapcsoló van benne/
CSZSOLTI:

A sportkormányt minden további nélkül el kell fogadni, ha benne van az E v. a H betü van mübizonylata és a mübizonylaton lévo~ szám megegyezik a kormányon találhatóval. Nem kell bejegyeztetni a forgalmiba ezt megteheted de nem kötelezo~!
A fóli az már más tészta. A mübizonylat itt nem sokat ér ha a sötétités láthatóan meghaladja a 15%-ot. Ez gyakorlatilag szinezett üveg szintü, ha jártas vagy benne ez a Sol Lumar Ligh szériája,
Foncsoros egyáltalán nem lehet. Az elso~ szélvédo~n csak a napellenzo~ magasságában lehet, a hátsó oldalablakok lehetnek még feketék az elso~ oldalablakok ill. a hátsó szélvédo~ a fent emlitett Light-os fóliával lehetnek lehuzva.
Ide nem elég a mübizonylat, be kell menni a kpm-hez a mübizonylattal és ha a fényméro~s vizsgálat nem üti a fent leirt értékeket, és megfel az elo~irásoknak beirják a forgalmiba. Most jöhet a kérdés hogy a kisbuszokat mé lehet agyig körbefóliázni? Azért mert ezeknek nem csak körablakos, hanem sima dobozos változata is van és abból se lát ki a paraszt.
A sportülés szintén mübizonylat, kpm. beirás ahhoz hogy a kpm-s ne basztasson, az egyedüli kitétel, hogy a gyári helyére kell felmennie az ülésnek /magyarul nem üléstartó kivág 20X40 zártszelvényre ráhegeszt /. Nekünk elég ha rögzitett az ülés a gyári helyen van nem kell mübizonylat / a rendo~r max. basztathat érte de a forgalmi a zsebedben marad/

Jujj ez a cserebere dolog kurva unalmas nincs mit tenni. Ahhoz hogy minden vackot beirass 5 lapos forgalmi kellene meg egy vagyon.
Van egy egyszerübb megoldás = a gépkönyv !
Csak ide fel kell kötni a gatyót és csak egy év müszakit kapsz.....

A futómü dolog. Azt irja itt az okosság, hogy a jármü menettulajdonságaiban történo~ változás átalakitásnak mino~sül. Szóval itt a válasz.
Gyakorlatilag kpm-nél se foglalkoznak a keményebb rugó+gátlóval, a dupla stabilizátor mán nem fexik nekik meg persze a hasrafektetett autó sem...
QQC

Mákod van hogy futni hagytak.
Ugye az EÜ2 az 5 év az EÜ1 meg 10.
Namármost a tiéd lejárt, hiába nem huzta ki a doki. Ezt o~k is tudták csak nem merték felvállani a dolgot. Elso~ utad a dokihoz papirért utána az okmányirodába uj jogsiért! Gondolom nem lenne nagyon oké ha elvennék a "munkaeszközöd" !


BEONE BÁTYÓ


Meg kell mondjam feladtad. Most hirtelen nem tudok akadályt az elképzelésedre, de utánanézek a napokban. / kedden dolgozom legközelebb gondolom addig nem késo~/

Én tudok kevés farigcsálásos foglalatot! Kiüti a szemedet! Minek duplaszálas? Tegyél egy ugyanolyan
5w/21w-os foglalatot a féklámpához mint ami a helyzetjelzo~jé egy pici vezetékkel kösd össze a két 5w-os pilácsot és kész!


UFF!

Na mára ennyi mert már dög álmos vagyok este 11-ig fagytam kint a pusztában. Az elmaradt dolgokat pótolom, ha mégse nyagassatok !!!

Üdv!

Tyuiop


 

benoe

e-mail     Március 22 . 21:20:07    ( 50 )

 

Üdv!

Ha már így belemerültetek a lámpa-témába,nekem is lenne egy-két kérdésem.
07-es hátsó lámpáról lenne szó.Ott ugye két piros rész van; szélso~ben az 5W-os helyzetjelzo~,meg a 21W-os ködlámpa,külön izzóval.(ezt persze Te tudod a legjobban,Tyui :)) )
A kérdés: átalakíthatom ezt egy duplaszálas megoldásra? azt gondolom,igen...
és mi a helyzet a féklámpa résszel?tehetek ide is duplaszálast? Így 4db helyzetjelzo~m lenne. Ez megengedett? (több millás autókon majdnem mind így van) Fékezéskor a belso~ rész világítana, ködlámpa maradna a külso~.

Ez egy ötlet. Ha valaki tudna segíteni, hogy milyen foglalat menne bele a 07-es NYÁK-lapjába minnél kevesebb farigcsálással, megköszönném, ha leírná!

Kár, hogy az amerikás világító index is illegális, mert erre is gondoltam egy duplaszálast.Ez még egyszeru^bb is lenne :((

benoe

 

QQC

e-mail     Március 22 . 20:25:42    ( 49 )

 

Kedves Tyui.

Lenne egy kis problémám, remélem tudsz segíteni.
Anno mikor meglett a jogsi beírták az eü érvényességet. Késo~bb le kellett raknom a PÁV-ot, ezért a hivatásos jogsi eü pecsét is bekerült. Mivel a hivatásos kevesebb ideig érvényes az már lejárt, de az úrvezeto~i ( az orvos azért nem húzta ki, mivel nem sok ideig kellett a hivatásos )még érvényes. Sokszor igazoltattak már, és eddig senki sem problémázott. A héten leállított két szerv, és majdnem lelo~ttek az út szélén, hogy mit képzelek én amikor lejárt jogsival furikázok. Végül elengedtek, de szeretném megtudni mit tegyek.
Válaszod elo~re is köszi
QQC

 

cszsolti

e-mail     Március 22 . 16:49:17    ( 48 )

 

Hy Tyui!
Felni, motor, kasztni papírjáról már esett szó, most az egyéb engedély v. mu^bizonylatköteles dolgokról érdeklo~dnék.
A sportkormány mu^bizonylatát /hiteles/ el kell fogadnia a közegnek közúti elleno~rzéskor? Csak azért kérdem, mivel nálunk azzal kötözködnek, h. nincs bejegyezve a forgalmiba. Így jártam a hivatalosan felrakatott fóliával is.
Szeretnék majd kagylóüléseket, és öveket berakni. Ez már atalakítási engedély köteles, v. elvileg mehetne mu^bizonylattal?
Gondolom, bármit is hivatalosan meg akarok csinálni azért keményen kell jattolni. Hát akkor maradjon a jólbevált módszer? Berakjuk a cuccot, a közegnél még kidumáljuk magunkat a mu^bizonylatot lobogtatva, ha KPM-esel futunk össze akkor meg már úgy is mind1, az egyenlo~ a helyszíni kivégzéssel.
Nem tudom mennyire sikerült értheto~en leírnom, a lényeg, hogy hol a határ az átalakításoknál, csere-beréknél, ami még elmegy különösebb meghurcoltatások nélkül? /Az ültetést, futómu^átalakítást is ide értem./
Elo~re is köszi a választ!
Cszsolti

 

gergo

e-mail     Március 22 . 12:04:48    ( 47 )

 

Szia Tyui!

" ...A helyzetjelzo~ /vagy ujabban menetjelzo~ lámpa/ ..."

Ez mi? Akkor most mi a kulonbseg, illetve mitol helyzetjelzo, mitol menetjelzo egy lampa? Melyik mikor lehet bekapcsolva?

(Az egyetlen komolyabb oszzezordulesem rendorrel ugyanis akkor volt, amikor csak a helyzetjelzo volt bekapcsolva es ugy kozlekedtem. Teszem hozza gyorsan: majdem vilagosban, varosban)

udv
Gergo

 

Szilvi

e-mail     Március 22 . 10:49:54    ( 46 )

 

Szia Tyui!!!!!!

Kimeríto~ válaszodat nagyon köszi, legalább 5-ször el kell majd olvasnom, amit írtál, elso~re nem nagyon értettem, hogy mit-hova-merre-hány méterre...:) Lehet, hogy csak a szo~keségembo~l adódik?..:))
Jól kilogikáztad, hogy az 1,6 zsugorra vonatkozott ez a kérdés..:) Tudod, mostanában többször én járkálok vele és semmi kedvem ahhoz, hogy valami rosszindulatú rendo~r kifogásolja a lámpákat..:))

Köszi mégegyszer
Puszi
Szilvi

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 22 . 00:55:19    ( 45 )

 

Szijó Én SZILVIM !!!

Már vártam valami hasonló kérdést :)
Na lássuk a pilácstopicot!

Ködlámpi elo~lre 2 hátra 1 lehet felrakva.
Fényszóró 2 vagy 4 lehet.
Helyzetjelzo~ /nem szélességjelzo~/ elo~l 2 lehet.

A megoldás a hat lámpára:
- 2 ködpilácsra kötve /tehát csak parkir v. tompitottal megy/
- 2 fényszóróra kötve / ugyanis a müszaki kresz annyit ir hogy egy gépkocsira 2 v. 4 távolsági fényszóró lehet felszerelve /pl. ezeröcsi/, de azt nem irja hogy ha 2 távfény van amellé utólag lehet-e felszerelni. Namármost amit nem tilt azt lehet :)
- 2 helyzetjelzo~. Itt meg ugye nem irja csak a max. 5W /asszem/ fényero~t, meg azt hogy elo~l legyen.

Tehát a képlet:

a két legszélso~be helyzetjelzo~ izzó parkirra kötve
a két középso~ + a hátsó parkirra kötve ködlámpának
a két legbelso~ fényszóróra kötve távfénynek

A kapcsolót meg amivel egyszerre az összest kapcsolod meg nem vagy köteles senkinek megmutatni!!!!! :))))))))))))))))))))))))

Gondolom ez a zsugor 1.6-os sztorija volt :)
Egyébként tényleg igaz a lámpákban benne kell lenni az E vagy a H betünek, elo~lre vagy fehér vagy sárga fényt adhatnak.
A távfénynek annyi a kikötése, hogy 100 méter távolságon legalább 1 lux fényero~t lehessen mérni.
A ködpilács szintén sárga v. fehér lehet ill. a hátsó piros. A helyzetjelzo~ /vagy ujabban menetjelzo~ lámpa/ fehér lehet csak / ez pl. az ezeröcsin az ikerlámpa alatti kis fehér valami az idex melett.
Van még a ködlámpához. Nem lehet a gyári világitótestek fölé felszerelni ill a kocsi középvonalától 20-20 cm-el közelebb szerelni egymáshoz.


A végére amit nem lehet:

Mindenféle szinekben pompázó ledekkel, szélességjelzo~kkel, amerikai fiilingü világitó elso~ indexxel, foncsor nélküli kamion szúrólámpákkal, kék v. zöldes halogén izzókkal a gyári helyett / nem vicc, elvileg az iceblue stilusu izzók sem szabványok/, stroboszkóppal, lézerkardokkal, vagy ionkaszákkal ékiteni a kocsit ugy mint a coca-colás reklámkamiont.

És ami nagyon fontos!

Ha fel van rakva egy pilácsod az MÜKÖDJÖN !!!
Mert az elo~irás szerint ami fel van rakva annak üzemképesnek is kell lennie !!!

Ha valaki érdekel a munkahely megvilágitó meg kereso~lámpa vagy a tolatólápa majd irok arról is.

Remélem kimerito~ volt a mai fejtágitó !

Pusz

Tyuiop

 

patyomkim

e-mail     Március 21 . 14:50:50    ( 44 )

 

Szev Tyui!
A samara topicban ajánlottad a kisa féle kipufit. Hol/hogyan juthatok hozzá?

Patyó

 

Szilvi

e-mail     Március 21 . 10:45:39    ( 43 )

 

Szia Tyui!

Csak, hogy ne pangjon a topicod:))

Nem, ez most komoly:

Mi a helyzet azzal, ha több lámpa van az autómon, mint amennyi gyárilag rajta van. Tegyük fel, elöl 6 db van. A rendo~rök mindíg basztatnak miatta, igaz megbírságolni még nem tudtak, mert ki lett magyarázva annyival, hogy eu szabvány benne van a foncsorban és igy ez teljesen szabályos. Általában erre köpni-nyelni nem tudnak, de igazából mi a szabály a lámpákkal kapcsolatban?

Pusz
Szilvi

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 14 . 23:46:08    ( 42 )

 

Z Bátyó igazad van tényleg minden ugy van ahogy irtad. Valóban nem kinlódnak az Af-el ha pártizezres a kocsi, és általában nem a moci papirjához intézed a kasznit. De mi van ha nincs hozzá papir? na itt ez volt a szitu!

Holnap megkapod a sebességhatáros cikket mélben!

 

z

e-mail     Március 14 . 15:49:21    ( 41 )

 

az nem megoldas, hogy a kasztnihoz eloszor kell a papir, es a kasztni papirjabol kiindulni? ha nincs szam a kasztniban, AF-et kell ra intezni. szerintem nem a motor forgalmijahoz kell a kasztnit beepiteni, hanem a kasztni forglamijabol kellene kiindulni, abba irni be a papiros motort.

Tyuiop abban megerösithetnél, hogy AF-eztetésnél meg eredetvizsgálat utáni átütéses lebukásoknál ilyen pártizezret éro~ ladákkal nem sokat kekeckednek - ahány tulaj elérheto~ visszameno~leg, mind bemondja h "johiszemü" volt, és erre kap 1 AF-et a kocsi. Jol tudom?
z

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 10 . 21:22:39    ( 40 )

 

Szia Szilvi!

Sajna el kell, hogy keseritselek egy kicsit..
Olvasd el lejebb / Március 5. 21:55:12 (28) /
már csak vadi uj kasznit lehet cserélni.
Magyarul ha van 1 mocid aminek van papirja és ugyszolván a kasznit kicserélnéd erre azt nem fogják engedni mert nem uj..

De itt gondolkodok azon, hogy is lehetni cselezni ezzel a dologgal... csak szerintem az baromi drága lenne.. :(

Dobj meg egy maillel leirom, hogy lehetne, azt hiszem ez nem tul publikus..

 

Szilvi

e-mail     Március 8 . 14:05:06    ( 39 )

 

Szia Tyui!

Életbevágóan fontos és sürgo~s kérdésem lenne.
Kérlek segíts, ha tudsz.
Rátaláltam (valószínu^leg) arra a kereklámpásra, amire egész életemben vártam..
Gond a következo~: a kaszni valami rendo~rségi telepro~l lett vásárolva ( véleményem szerint valami lefoglalt autó lehetett), és szét van kalapálva rajta az alvázszám, teljesen láthatatlan. Milyen úton-módon tudom ezt forgalomba helyeztetni?
Motor nincs benne, de gondolom ez nem gond, mert van motorom papírral, mindennel.
Tehát mi a pálya ezzel az alvázszámmal?
Kérlek segíts nekem, mert nagyon szeretném megvenni, ha utána használni is tudom, mindegy mennyi utánajárásomba kerül..:))
A következo~ ladatalira már a sajátommal szeretnék menni:))

Elo~re is köszi a segítséget:
Szilvi

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 7 . 23:50:42    ( 38 )

 

Hi Peti!

Fogadd részvétem!

Nos van a rendo~rségnek nyilvántartása ahol nem csak a rendszám, hanem tipus évjárat, megye stb. alapján lehet keresgélni ill. a helyszinelo~k is a baleseti anyagokkal leadják. Valószinü hogy a nyomozó akihez megy az ügy össze fogja vetni ezeket, fo~leg ha közlöd vele mi a gyanúd!

Legálisan nem ismerek ilyen nyilvántartást, de van tippem ..
pl. vegyél elo~ régebbi mondjuk max 1 hónapra vissza hirdetési ujságot autóalkatrész rovat, ahol ilyen alkatrészt keresnek.
Elképzelheto~ hogy elo~ször ezzel próbálkozott...
A biztositó adatbázisáról semmit nem tudok, de ha casco-s volt a kocsi elképzelheto~, hogy tételesen felvették a kárt keresd meg a biztositódnál a kárszakérto~t, hogy van-e módja rá, hogy ebben segitsen.

Ezek voltak az optimista tippek.

A másik oldal, talán az, hogy nem az országba vitték a cuccokat vagy valaki megtörte a kocsiját, de nem biztositózta mert holt részeg volt.. stb. stb.

Azt semmiképpen nem javaslom, hogy saját szakállra az éjszakában keress embereket akik foglalkoznak ilyen cuccok begyüjtésével, mert abból nem jó dolgok sülhetnek ki...

Üdv és nagyon sok sikert!

Tyui

 

m.krisz

e-mail     Március 7 . 09:38:18    ( 37 )

 

Bocs Peter, tévedtem, csak rendszám alapján lehet keresni... :-(((
Krisz

 

m.krisz

e-mail     Március 7 . 09:18:36    ( 36 )

 

Peter!
Megnéztem, az említett honlapon a Közlekedési minisztériumra kattintva van egy Gépjármu^kereso~ menüpont...
Krisz

 

m.krisz

e-mail     Március 7 . 09:15:09    ( 35 )

 

Hello Peter!
Asszem', hogy a www.ekormanyzat.hu -n van vmi gépjármu^nyilvántartás, lehet benne keresni is... (ne kövezz meg, ha rosszul tudom, még nem próbáltam...)
Sok szerencsét, le a szemét tolvajokkal!
Üdv, Krisz

 

Peter

e-mail     Március 6 . 15:23:41    ( 34 )

 

Hi!

Bocs, hogy nem Ladásként belekontárkodok a fórumba, de hallottam, hogy van itt egy segítõkész rendõr, aki talán tud válaszolni pár kérdésemre.
Kedd hajnalban az udvarunkon álló kocsimat feltörték, és kiszereltek belõle kb. 2 millió Ft értékû alkatrészt. (Mondom, nem Lada :) Egyértelmûen rendelésre dolgoztak, azokat a dolgokat vitték, amik egy karambolos autóban törnek. Motorháztetõ, lámpák, hûtõk, légzsákok. Biztos vagyok benne, hogy van valahol egy ugyanilyen autó, ami balesetes volt az elmúlt pár hónapban. Mivel egy elég ritka típusról van szó, szerintem nem lehetetlen a megrendelõ nyomára bukkanni. Most már akkor azt is elárulom, hogy egy Mitsubishi Eclipse -rõl van szó, 2. generációs, tehát '95 utáni. És a kérdéseim:
Várható-e a rendõrségtõl komoly nyomozás? Úgy hallottam, péntek elõtt oda sem adják az ügyet egy nyomozónak (XI.ker.) És utána?
Létezik-e olyan nyilvántartás, amiben autó típus szerint lehet keresni tulajdonosok adatait? Hozzá lehet férni egyszerû halandónak legálisan, vagy másképp? Biztosítók baleseti adatbázisához hozzáfér-e a rendôrség, vagy bárki más? Esetleg egyéb ötlet, tanács?
Köszönöm a segítséget.

/P.

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 5 . 21:59:44    ( 33 )

 

Jajj bocsi FSOpapa a konkrétat nem mondtam meg.
CSerénél ua. a procedura mint eddig.
Tehát ha volt benne számos moci és szintén az kerül bele eredetvizsga+vizsga+tokmányiroda...

Pápá

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 5 . 21:55:12    ( 32 )

 

Üdv Mindenkinek!

Na utánamentem a dolognak, itt az info a motor/alváz kódról:

Leegyszerüsitve ez az AF-et váltja fel.
Ujabb EU norma, most már a nemzetközi gyakorlatot
követve 17 jegyü alvázszámot ütnek be a következo~ esetekben:

- ha szétrohadt a torony ahol a vázszám van /pl. fiat/ bemész kpm bácsihoz megmutatod neki és kicserélheted az elemet gyári ujra, ill. utángyártottra. Ezután müszaki vizsga 6000 ft + a beütés dija 10750 ft.

- ha uj kasznit veszel :((

A motorkód ugyanez, tehát ha :

- uj ugynevezett "nyers" motort veszel amiben nincs szám

- ha motorszámmal nem rendelkezo~ jármübe üttetsz számot


- és végül ami MINDKETTO~RE vonatkozik, hogy ha az eredetvizsgán kiderült hogy mahinálva van a szám és nem büncselekménybo~l származik a dolog rendo~rségi szakérto~i vélemény után be lehet ütni, gyakorlatilag ez volt az AF.

Na ennyi.

Üdv!

Tyuiop

 

Foximaxi

e-mail     Március 2 . 22:22:16    ( 31 )

 

Sziasztok!

Új Lada kasztnit meg ugye nem nagyon lehet behozni. Jó vicc. :)

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Március 2 . 21:36:38    ( 30 )

 

Üdv FSOpapa!

Azonnal megy az nfo amint tudok valamit. Nemrég volt fejtágitó de nem esett szó róla.
Köztünk legyen szólva nehezen tudom elképzelni, hogy az állam bácsi lemond egy csomó autós kiszipolyozó illetékro~l....
Van egy másik okosság is. Nem lehet HASZNÁLT kasznit cserélni! Most aki a szétrohadt Zastaváján már nem tud mihez hegeszteni az utazzon le Yugóba egy uj kaszniért hiába van a bontóban használható?

A származáshoz szála adásvételi elég + eredetvizsga. Ott ugyis nézik körözésben tehát eddig nem kellett semmi más hozzá.

Most ennyi megyek buéizni holnap folyt köv!

Tyui

 

FSO Papa

e-mail     Március 1 . 06:24:30    ( 29 )

 

Jo reggelit mindenkinek!

Tyui, nagyon örülök, hogy közénk kerültél, én is ostromollak majd kérdéseimmel bo~ven:-)))

Most csak egy konkrét: a listán többek úgy vélték tudni, amit már te is említettél, hogy márc.1-to~l a motorszám nem szolgál azonosításra. Bár irtad, hogy még erro~l nem kaptatok infot, de amit tudsz róla, azt megosztod velünk? Nem utolsósorban azért, mert már több mint negyed napja márciust írunk:-)))

Ha pedig meglesz a fejtágítótok ez ügyben, akkor zúdíts ránk mindent, amit megtudtál! (már persze ami publikus:-)))))

Engem személyesen kimondottan érint a dolog, motorcserém volt, április végén megy vizsgára a bringa, so~t lehet hogy elo~bb (fényezés miatt). Ha nem muszáj, nem pengetnék ki 25e-t feleslegesen (erdeivizsga, új forgalmi, törzskönyv stb).

Amúgy pontosan milyen dokumentum(ok) szükségesek a motor származásának bizonyításához? Bontóban vettem, majd gépmu^hely (kétszer is, minden hónapra egy motorcsere, fasza volt:-))) Az ocsmányirodában a szo~ke plazacirkáló nem volt képes 2 értelmes szót kinyögni ez ügyben (sem).

Válaszaidat elo~re is köszönöm, köszönjük.


Üdv: fsopapa

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 28 . 23:50:28    ( 28 )

 

Üdv ewribodri!

Zoli létezik még természetesen az egyszeri utvonalengedély! A Közlekedés Felügyelet adja ki legutóbb még 1500 magyar forint volt.

Gergo~ a felni anyaga mind1 itt a méretbeni eltérésro~l van szó, csak azért példálóztam az aluval mert általában az a csere tárgya.
Beszéltem ma 1 illetékessel, náluk nem követelik meg a gyártó egyezését / tudod megyénként eltéro~ a gyakorlat ui. ezt még hál' istennek nem szabályozták/
A felni mübizonylat általában tipus/okra szól pl. ami a puntohoz jó amelett tutti ott a brava/brava stb. tipus vagy még esetleg seat vagy vw is lehet
ezt csak pl. irtam nem valós erro~l go~zöm nincs
de 1 féle felni nem csak 1 tipusra teheto~
elég hosszu lista lessz rajta.


És most a hosszabb
Gergo~ kérdezett az átalakitási engedélyro~l, itt 1 példa / motoror specifikus/ de általánosságban ez igaz :

A papirozás nem ügy. Ha belegondolsz a 2 ütemü trabiba 4
ütemü moci esete van itt is.
Szóval kell a mocinak egy eredet / számla, vagy vámpapir/
egy eredetvizsga / most fog változni nem lessz motorszám
hanem motor kód lessz helyette egyenlo~re nem tudok bo~vebbet
még bennünket sem tájékoztattak/ egy átépitési engedély
amit a kpm-nél kell megkérni ehhez kell 1
tervdokumentáció /mérnökto~l/ és egy szerviz által kiadott
számla vagy igazolás, hogy nem te "kókányoltad" bele.
Ezzel a nagy paksamétával el kell blattyogni a Kpm-hez és
le kell vizsgáztatni az autót.
Az a baj, hogy nem csak azt lesik meg hogy jól van benne a
kocsiban a moci, hanem koplett vizsga :(((
Tudod ilyenkor a szokásos szarakodás szo~rözés mé ilyen az
ülés benne meg mé nem 13-as kerék van alatta stb.
Szóval +1nap alkatrészkunyerálás + cserélgetés :(

Összegezve. Nagyon sok utánajárás és legalább 50-100 eFt kp.

Nézzük a másik oldalt.

Nem papirozod le, hanem 2 évente cserélgeted a mocit a
vizsgára.

A rendo~rök a közuti elleno~rzés 0.01%-ban nézik meg mi van a
gépházteto~ alatt. / általában a kotu barzil hajtotta
ladáknál divat ez /
Ha mégis lebuksz....
Feljelentenek engedély nélküli átalakitásért.
Ez azzal jár, hogy pénzbiri 10-60 eFt + forgalmi el + kpm
vizsga :(( A forgalmi 4000 eft a kpm vizsgára vagy
visszateszed az eredeti lada mocit vagy a fent leirt
szo~rözés kezdo~dik :((

Dióhélyban ennyi. Van még egy két buktató mert a nagyokosok
kitalálták, hogy + 20% teljsitménynövekedés felett a féket
is hozzá kell alakitani a mocihoz. / mindketten tudjuk hogy
a vw polo moci 2X olyan ero~s mint a trabi mégse kérnek
ilyet. De amien mákom szokott nekem is lenni a kpm-nél
valami barom biztosan kiszurja :(((

Nos egyenlo~re ennyi. Ha van még kérdés csak bátran barátom.
Van mérnök ismero~söm aki profi az átalakitás/átépitésben ha
bele akarsz fogni szólj kérek to~le árajánlatot.

Csákesz!

TYUIOP


 

Zoli

e-mail     Február 28 . 20:51:25    ( 27 )

 

Sziasztok,szia Tyui!
Kérdésem az lenne,hogy régen volt olyan hogy egyszeri utvonalengedély.Van ez még most is,és mi az ára,hol lehet intézni,okmányiroda,vagy yard?Köszi:Zoli

 

gergo

e-mail     Február 27 . 11:42:59    ( 26 )

 

Szia Tyui!

Koszi a kimerito valaszt!
Nekem a nyomtavszelesitovel szerintem nem lenne baj, a Csacsira tobbfele felni felmegy, mint a kockaladakra.. A gond az utolso kitetellel van, miszerint 'LADA-felni' kell legyen. Ezt hogyan "kell" igazolni? Eleg, ha a bontos az adasvetelire rairja, hogy ladafelni? Es utana hogy magyarazom el az ellenorzesen, hogy ez az a felni, amire a bontos azt irta, hogy lada felni (-es ez van a forgalmiban is)? (Amikor az egy nyilvanvaloan fiat-alfa..stb felni).
Es mi van a mas tipusrol szarmazo lemezfelnivel? Lehet olyat beiratni a forgalmiba, hogy pl. 15"-os lemezfelni? (teszem azt Alfa 155-rol) Sajnos az alufelni eleg "eltunos" fajta es bar jol nez ki, nem akarom kockaztatni az autot emiatt..:-(

udv
gergo

Ja, a felni mubizonylata nem tipusra szol? Ugy ertem egy mubizonylatos Fiat Punto felnit minden tovabbi nelkul beirathatok a forgalmimba?

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 26 . 20:51:13    ( 25 )

 

Szeva Gergo!

Sajna ez egy a magyar jogszabályok "vaskalaposságának" igen szép példája lessz :(

A 35/2000 rendelet kissé változtatott az eddig ismer egy tengelyen egyféle szerkezetü/méretü gumin de sajna lefelé mert már mind a 4 keréknek vagy radiál vagy diagonál szerkezetünek kell lennie, a méret mintázat eltérést tengelyenként párban engedi.

Mübizonylatos felni... van létezik is olyan ami felmegy a Ladára de csak nyomtávval. /hiába gyári az a Kpm-nek mind1/
Az enyémen 15"-ös felni van 195/50-es gumikkal, de csak ugy ment fel, hogy elo~l töcsavarok + 3centi nyomtáv, hátul 2,5centi nyomtáv és Ladához gyártott hosszabb csavarok vannak fönt.

Én is legalizáltatni próbáltam, de ez sajna nem ment.
AZ OKOK:

-nyomtáv !

Ennyi. Amennyiben a felni amit veszel legálisan
az lehet kereskedo~ / aki ad mübizonylatot is /, vagy akár egy bontóból származó is, számlával tudod igazolni a származását az osztókör és lyukosztás megegyezik a ladáéval már mehetsz is a Kpm-hez és csekély dij ellenében már be is jegyezték a forgalmidba.

A buktatók:

- a Lada osztóköre 98 mm, ellentétben a mindenki által kedvelt BMW felnikto~l ugyanis az 100-as
/ megoldás a Fiat, Alfa felni begyüjtése /

- ha jó is az osztó akkor is 99% hogy nyomtáv nélkül nem fekszik fel / a felnibo~l nem esztergálhatsz ki, nem is beszélve a brutálisabb kerékagy "könnyitésro~l" /

- az utolsó az, hogy max a bontós fogja neked felirni a számlára azt hogy ez LADA felni :(
a gumis hiába nyomja a kezedbe a TÜV engedélyt azt a magyar "szakhatóság" nem fogja mübizonylatként elfogadni / legfeljebb ha bevizsgáltatod/

Reméljük az uniós zselek begyürüznek majd hozzánk is / már sok dologban átvettük az ottani gyakorlatot pl. zöldkártya, ADR, a teher/személyszállitók kauciója stb./ és azon tul, hogy egy német forgalmiban megszabják az adott tipusra szerelheto~ gumiméreteket /még a márkákat is!!!/ elfogadott lessz a TÜV által bevizsgált felni /pl. 14"-es gyári honda civic helyett 19" felni !!!/ a hozzá adott NYOMTÁV gyürükkel !!!
Az ilyen TÜV engedélyes felnin van egy szám ami a kerék felfekvését mutatja, ha ez eléri a gyári lemezfelni értékét már semmi akadálya a dolognak.

Ez sajna még álom de 1-2 év és itt lessz ez is!

Addig meg maradt a fönt lirt hercehurca.. :((

Dióhélyban ennyi.

Üdv!

Tyuiop


ui.: Ne tudd meg milyen nehéz a 2107-el egy egyszerü Y-ont megcsinálni az M-es / :) / kormánnyal + 195-ös gumikkal !!! :)))))))))

 

gergo

e-mail     Február 25 . 10:31:21    ( 24 )

 

Szia Tyui!

Meg egy kerdes, nem kimondottan kozlekedesi, de talan tobbet foglalkozol vele mint en (eddig)..
Hogyan lehet legalizalni olyan dolgokat, mint pl. szelesebb/nagyobb felni-gumi? Mert hat a 195-tel fekezni is jobban lehet, a 15"-oson meg nem kuszik annyira a kanyarban. Igy igazabol biztonsagosabb is. A nagyobb fogyasztas es a surubb gombfej-csere meg ugyis az en bajom. Jo, tudom, hogy a kormanyero mar egy masik kerdes, de akkor is.. Csak hat amig a nemeteknel fel lehet tenni a 10x16-os felnit '215/40-16'-os gumival a VW Polora, addig itthon a Ladahoz nincs mubizonylatos felni semmilyen se.(Illetve szerencsere egyfele azert van :-)) Szoval hogy lehet ezt hivatalosan csinalni?

Koszi
gergo

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 24 . 22:21:32    ( 23 )

 

Ehhe
a zs valószinü :(

 

benoe

e-mail     Február 24 . 21:07:36    ( 22 )

 

Üdv Tyui!

Kösz a részletes választ.Én meg mondom o~szintén-és mai napig hiszem-,hogy zs-t akartak mindenáron.De hát az én szerelmem szép szemeinek nehéz ellenállni...
Viccet félre téve: szóval majdnem ugrott a jogsim.Jaj!Egyébként kedves barátném szervezetében sem alkohol,sem semmilyen bódító hatású szer nem volt.Rajtam kívül :-)

Ha az ember kijut egy versenypályára, vérszemet kap és egy percig sem engedi a no~jét a volánhoz.Vagy tévednék, urak?

Kösz mégegyszer!

benoe

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 24 . 19:31:04    ( 21 )

 

ezek a karakterek
egyébként a
Tyui-val beérem :))

Ja és bocska
beragadt az enterem :))))

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 24 . 19:29:53    ( 20 )

 

Üdv ujból :)

z bátyó! köszönöm a leheto~séget !!!
azt hiszem élni is fogok vele :) Ugy látom gergo testvér fantáziáját nagyon izgatják ezek a "képzeletbeli" sebességhatárok ugyhogy erro~l kerekitek nektek egy mindenre kiterjedo~ cikket, természetesen egy átlátható táblázattal alátámasztva igy remélem mindenki OK lessz a témából.

Gergo a + 50% törvényben van lefektetve /ezzzel végülis a rendszeres gyorshajtóknak kedveztek/ de ha belegondolsz a pályán 190-200 nem tempó egy jobb kocsival v. mocival :) so~t LADÁVAL sem :))))

A közuti elleno~rzés nem kifejezetten gyanusitás.
Vannak helyzetek amikor kell az, hogy az állampolgár kiszolgáltatottnak érezze magát az intézkedés során. Ez nem a személye ellen irányul
hanem a MI biztonságunkat szolgálja.
Ha én megkérlek hogy szállj ki a kocsiból, esetleg tedd láthatóvá a kezed /vedd ki a zsebedbo~l, vagy a hátad mögül/ azzal én csak megpróbálok lépéselo~nybe kerülni. Mert ugye soha nem tudod, hogy kinek mit rejt a kesztyütartója, vagy mi van a zsebében vagy az ülés alatt ?

A másik.
A szabálytalankodó rendo~rautó nem szép látvány valóban. Én sem szeretem megszegni a szabályokat, mert ugye akkor milyen alapo követelem meg pont én a betartásukat?!
Sajnos vannak olyan kollegák akik ebbe nem gondolnak bele..O~k ugy gondolják, hogy akkor miért ülnek rendo~rautóba ha nem hághatják át a szabályokat?

Én mivel motoros vagyok sokszor át KELL hogy lépjem a záróvonalat, fel kell menjek a járdára stb. Föl is szoktak háborodni az emberek, hogy neki miért lehet? Csak abba nem gondolnak bele, hogy lehet hogy pont az o~ érdekükben teszem! Éppen a dugóban vágtázok egy baleset felé ezért, hogy O~ NE ÁLLJON ÓRÁKIG A DUGÓBAN !!!

Üdv!

-Tyuiop©®™- / ez Tyuiop c R tm lenne csak nem léteznek


 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 24 . 19:29:51    ( 19 )

 

Üdv ujból :)

z bátyó! köszönöm a leheto~séget !!!
azt hiszem élni is fogok vele :) Ugy látom gergo testvér fantáziáját nagyon izgatják ezek a "képzeletbeli" sebességhatárok ugyhogy erro~l kerekitek nektek egy mindenre kiterjedo~ cikket, természetesen egy átlátható táblázattal alátámasztva igy remélem mindenki OK lessz a témából.

Gergo a + 50% törvényben van lefektetve /ezzzel végülis a rendszeres gyorshajtóknak kedveztek/ de ha belegondolsz a pályán 190-200 nem tempó egy jobb kocsival v. mocival :) so~t LADÁVAL sem :))))

A közuti elleno~rzés nem kifejezetten gyanusitás.
Vannak helyzetek amikor kell az, hogy az állampolgár kiszolgáltatottnak érezze magát az intézkedés során. Ez nem a személye ellen irányul
hanem a MI biztonságunkat szolgálja.
Ha én megkérlek hogy szállj ki a kocsiból, esetleg tedd láthatóvá a kezed /vedd ki a zsebedbo~l, vagy a hátad mögül/ azzal én csak megpróbálok lépéselo~nybe kerülni. Mert ugye soha nem tudod, hogy kinek mit rejt a kesztyütartója, vagy mi van a zsebében vagy az ülés alatt ?

A másik.
A szabálytalankodó rendo~rautó nem szép látvány valóban. Én sem szeretem megszegni a szabályokat, mert ugye akkor milyen alapo követelem meg pont én a betartásukat?!
Sajnos vannak olyan kollegák akik ebbe nem gondolnak bele..O~k ugy gondolják, hogy akkor miért ülnek rendo~rautóba ha nem hághatják át a szabályokat?

Én mivel motoros vagyok sokszor át KELL hogy lépjem a záróvonalat, fel kell menjek a járdára stb. Föl is szoktak háborodni az emberek, hogy neki miért lehet? Csak abba nem gondolnak bele, hogy lehet hogy pont az o~ érdekükben teszem! Éppen a dugóban vágtázok egy baleset felé ezért, hogy O~ NE ÁLLJON ÓRÁKIG A DUGÓBAN !!!

Üdv!

-Tyuiop©®™- / ez Tyuiop c R tm lenne csak nem léteznek


 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 24 . 19:03:21    ( 18 )

 

Sziasztok Polgártásak!!!

Nincs harag ha Beone vezér kérdését veszem elo~lre?
Valóban igen tanulságos a dolog...

Vegyük sorba:

- A KRESZ 4.§.azt irja, hogy a közuti közlekedésben gépi meghajtásu jármüvel az vehet részt akinek erre a jogszabályban meghatározot ÉRVÉNYES VEZETO~I ENGEDÉLYE / v. igazolványa van /
és a vezetésre alkalmas állapotban van.
a 4.§.1.c továbbá meghatározza, hogy ennek a személynek nem lehet alkohol vagy más bóditó hatásu szer a szervezetében, és ennek az embernek a vezetést nem szabad átengedni.
Magyarul ha te tudod, hogy annak az embernek nincs vezeto~i engedélye, vagy részeg nem adhatod át neki a vezetést mert ezzel te is büncselekményt valósitassz meg. / Vezetés tiltott átengedése / Más kérdés, hogy ti csak a parkolóban gyakoroltatok. Ha szigoruan ragaszkodunk a jogszabályokhoz te nem "tanithatod" a barátno~det vezetni, csak ha van oktatói papirod és az oktatásra alkalmas kocsid, / +pedálok +tükör stb. / és arra kijelölt hely /rutinpálya/.
Mindezek tükrében valóban elvehették volna a jogsidat /de az most go~z (bocsi) hogy a helyszinen elveheto~-e vagy csak a szabálysérétési v. bünteto~ eljárás során../

A vezetésre való alkalmasságot nem csak a jogsi hanem már az emlitett befolyásoltság is szabályozza. Ezeken tul is van ami kizárja az alkalmasságot. Pl. a testi alkalmatlanság / gipszelt láb, törött kar/, de ha a jogsidban az orvos csak szemüveggel enged vezetni és nem hordod, nincs nálad az is ../ Vannak bizonyos gyógyszerek amik szintén kizárják az alkalmasságot pl. ero~s nyugtatók. Ezen kivül van még /bár ez már az ero~sen vitatható kategória/ ha pszicihikailag vagy alkalmatlan, / hisztériás, vagy epilepsziás roham/.

Összefoglalva. Én korrektnek látom, hogy nem csináltak ügyet a dologból, hanem csak egy kis fejmosást kaptatok. Ha szivózni akartak megtehették volna és a törvény o~ket igazolja, bár mindannyian tudjuk hogy ártatlan dologról volt szó.

A "susogós civil"-bo~l én két dologra következtetek.
Vagy egy kutyás rendo~rt néztél civilnek / lehet hogy a kutya már nem volt vele, mert nem lehet 12 órán keresztül egy szegény állatot a kocsiban tartani/ ugyanis nekik van so~tétkék suhogós szerkójuk, de csak azért hogy ne legyen tele a ruhájuk kutyaszo~rrel.
Vagy egy nyomozó volt az egyenruhás melett. Neki is ugyanazok a "jogositványai" vannak mint az egyenruhás járo~rnek, feltéve ha az igazolványa felmutatásával IGAZOLJA magát. Tehát ezt kérhetted volna to~le, mert ugye tényleg hülyén néz ki, ha egy civil kiszáll a járo~rautóból és minden elo~zmény nélkül elkezd kioktatni a Btk-ról :)

Remélem kielégito~ volt a válasz :)))

Végezetül amig még be nem indul a fogaskerék az agyakban...
Mondhatjátok, hogy ok meg van oldva a kérdés kiviszem a barátno~met egy magánutra és meg van oldva az egész.. ez sem egy jó ötlet mert oda is a Kresz szabályai vonatkoznak, elvileg persze nem léphet be oda rendo~r KIVÉVE ha büncselekményt észlel ez pedig az / mármint a magánlaksérétés /

Az eggyetlen "legális" megoldás, ha egy versenypályára mész ki a barátno~ddel, ott kifizeted a bérletet és aláirjátok az ilyenkor szokásos papirkát hogy a saját felelo~sségre sport céljából léptetek be bla bla.. / más kéréds hogy hülyének fog nézni benneteket a tulaj :)) /

Huhh elég hosszúra nyult..

SOK SIKERT A BARÁTOSNÉNIDNEK A MEGMÉRETTETÉSHEZ !!

Üdv!

Tyui

 

benoe

e-mail     Február 22 . 21:51:49    ( 17 )

 

Üdv!

Tegnap este érdekes eset történt velünk.A barátno~m a napokban készül a rutin vizsgáját letenni és ugye nem kell ecsetelnem, az oktatók hozzáállását.Pénz legyen a zsebükben,delikvens vizsgázzon le, aztán csá.Szóval gondoltam, ráéreztetem a barátno~met, hogy hol is fog a kuplung.Este 8 körül kimentünk a BNV melletti tök üres parkolóba.Fél óra múlva egy rendo~rautó parkolt mellénk, egy egyenruhás és egy civil járo~rrel.Mikor meghallották, hogy a barátno~mnek semmi papírja,azzal fenyegeto~ztek, hogy azonnal el kell venniük a jogsimat, fel kell jelenteniük, merthogy a BTK szerint a vezetés átengedése arra alkalmatlan személynek bu^ncselekmény.Végülis rendesek voltak, 20 perc "para" után elengedtek.

A kérdéseim:
Valóban elveheto~ ilyen esetben a jogosítvány?Bu^ncselekmény ez?(Cserbenhagyásos gázoláshoz képest)Hozzáteszem:senkit és semmit nem veszélyeztettünk, nem gumitfüstöltünk, csak ártatlanul köröztünk a parkolóban.
Valakit a jogosítvány, mint dokumentum tesz "vezetésre alkalmasnak"?Ezek szerint akinek az van, nem veszélyeztet másokat?
Köteles vagyok én egy "susogós" civilnek válaszolni?Ugyanis fo~leg O~ intézkedett.Elég hülyén éreztem magam.

bocs az impresszióért,fo~leg a bünteto~jogi része érdekel eme tanulságos esetnek.

köszönettel: benoe

 

gergo

e-mail     Február 22 . 15:51:47    ( 16 )

 

Sziasztok megint!

Lenne egy kerdesem is mostmar: Eccer regen valakitol hallottam olyat, hogy a +50% az nagyobb sebessegnel mar nem is 50 hanem kevesebb.. Tehat pl 130 nal mar nem is +65 (azaz 195 km/h) . Ezek szerint ez nem igy van?

kosz
gergo

 

gergo

e-mail     Február 22 . 12:04:32    ( 15 )

 

Szia Z!

Ne ertsd felre, en se bunkozok a rendorokkel, nem is volt meg soha semmi gond veluk, az auto is rendben van, en se vezettem meg (nagyon :-) reszegen ugyhogy nem volt semmi. Engem is elengedtek mar egy szabalytalan 'jobbra at' utan, de azert a kozuti ellenorzes az valahol kimondatlanul megiscsak egy gyanusitas (hogy ti. lopott az autod vagy ilyesmi). Tudom es belatom, hogy szukseg van ra, de azert egy rendor viselkedhet ugy is, hogy ne erezd, hogy ki vagy szolgaltatva neki. (Mert ki vagy, de ez nem az o dicsosege, hanem allapot, amivel nem illik visszaelni.)

Es plane, hogy masreszrol lattam mar rendorautot a csepeli gyorsforgalmin dupla zarovonalon visszafordulni... Milyen alapon allit meg engem gyorhajtasert (egy belathato utszakaszon, ahol kulonben biztonsagos az 50 helyett a 90) az az ember, aki siman megfordul egy tok forgalmas uton szabalytalanul??? Es ez utobbi statisztikailag bizonyitottan sokkal veszelyesebb... (lasd pl. M0)

udv
gergo

ui.: Tisztelt -Tyuiop©®™-!
Teged hogyan lehet rendesen megszolitani? Ez a 'Copy-Paste' megoldas kicsit fura egyelore.. :-)

 

z

e-mail     Február 22 . 09:12:38    ( 14 )

 

nem tudom, engem még sose szivattak, pedig sokszor ellenöriztek, volt olyan h el is követtem valamit, akkor is elengedtek.. normálisan beszélek velük, o~k se jókedvükbo~l állnak kint minusz tiz fokban egy elemlámpával.. azt hiszem a normális hangot mindenki értékeli.

tyuiop: ha irsz valami kerekebb "cikket", ami megjelenhetne a weben, kuldd el mailben, vagy a levelezolistara (ott is lennenek hozzad kerdesek szerintem), aztan majd felnyomjuk az oldalra. OK? (kozvetlen a webre alig 1-2 embernek van irasi joga)

z.

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 21 . 20:56:54    ( 13 )

 

Halics Gergo~!

Maximálisan igazad van. Sajna kevés az ilyen kollega. Én mindig abból indulok ki, hogy nekem hogyan is esne az az intézkedés amit éppen csinálok. Nálunk egy intézkedés igy szokott kezdo~dni /el sem tudom képzelni másképp/, de sajna irdatlan nagy bunkó zsaruk is vannak. So~t o~k vannak többen :((
Néha megcsinálom, hogy amikor megállitanak / mert ugye eléggé feltüno~ a kocsi :))) / teszem az állampolgárt és megnézem mi sül ki a dologból, majd a végén csak ugy mellékesen megmutatom az igazolványom, hogy én is kollega vagyok.
Volt olyan, hogy megállitott a faluzsaru /kmb-s/
se jónapot se semmi, huzgálja a száját és körbejárja a kocsit. Belerúg(!) az elso~ kerékbe és azt kérdi ez meg mi?!
Na ilyenkor nekem is bedurran az agyam.. Mi az hogy rugdossa a kerekét a kocsimnak??? Rugdossa a sajátját! Szóval sajna vannak ilyen "közegek" is :(

Na erro~l ennyit..

Mindenesetre köszi a pozitiv hozzászólást !!

Üdv!

Tyui

 

gergo

e-mail     Február 21 . 11:28:25    ( 12 )

 

Hali!
Na, hama'r rendorok, elmondom nektek, hogy egyszer mar talalkoztam kimondottan szimpatikus es kedves rendorrel is :-)) (Igaz, csak egyszer..) Kozuti ellenorzesen normalisan es udvariasan koszont, bemutatkozott(!) es elKERTE a papirokat. (Jo, nemigen kellett kernie, tudtam, mire megy a dolog, de akkor is nagyon jol esett) A vegen pedig jo utat kivant.
Teljesen meg voltam hatodva..
udv
gergo

ui.: Jo lenne, ha a 'szolgalunk es vedunk' tenyleg mindenhol igy menne.

 

grano

e-mail     Február 21 . 07:45:32    ( 11 )

 

Hali!
Köszi az infot.
Ezek szerint nagyjaból nyugodtan mehetek 105-110 közt: tizet csal az órám, a +5-10 km/h meg majdnem elmegy. :-)
Azt tudom h Baranyában elég "komolyan" veszik a dolgot (mondhatni hirhedtek) és a Földvári trafinak is kedvelt tartozkodási helye a 6-os.
Grano

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 20 . 20:52:58    ( 10 )

 

Köszke Bal3 a buzditást!

Nem véletlenül válaltam fel a munkám.
Nagyon sok félreértés/tévhit terjeng a srácok körében a rendo~rségro~l ill. arról, hogy mit lehet vagy mit nem.
Mivel én is hasonló srác vagyok mint bármelyik Ladás cimbi, gondoltam én is megpróbálok közzétenni 1-2 hasznos infót :)

Oks nem belekontárkodni akarok a lapba, csak megkönnyiteni akartam a munkádat, ha gondolod tolok 1-2 irást kezdetnek, mondd meg mi az amiben nagy a homály :)

A napi gondokat meg majd itt intézzük :)

Csákesz!
Tyui

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 20 . 20:44:48    ( 9 )

 

Cewa minden tesónak!

Na szóval kedves Grano kollega! 91 valószinüleg kattan ha 30-as tábla van :))
Azt hogy mikor küldik ki azt csak a jóisten tudja
elvileg 30 nap /esetleg +30/ de ez a feldolgozástól függ.

Na komolyra ford. Általában / ezt azért irom, mert megyénként lehet eltéro~ / +10 km/h fölött kattan a trafi, de vannak olyan megyék ahol a 91 mán hunyó.

Egy dolgot kell megjegyezni és ez szól az egész Ladás tárasdalomnak!

A +50% FÖLÉ SOHA NE ENGEDD A GÉPET !!!!!!!!!!!!!

Ez annyit tesz hogy 50 km/h-nál 75, 90 km/h-nál 135 stb. stb. mert akkor a jogsi ugrik /általában/
ha benne maradsz akkor "csak" pénzbirság / esetleg bünteto~pont mellé/

Csákesz!

 

Bal3

e-mail     Február 19 . 00:36:48    ( 8 )

 

Áve!
Tyuiop©®™ (lehet h ez a kódolás nem nagyon viseli el a C és az R betu^det valamint a tm jelet sem:-)
Bátor vagy, h itt így felválalod a foglalkozásod!
Minden élc nélkül mondom ezeket a szavakat!

Remélem sok értelmes kérdést tesznek fel a srácok és nem ez lesz a "cseszegessük a zsarukat fórum" :-)
Hozzáférést nem tudok neked sem edni, de itt a fórumban is "publikálhatsz" vagy szívesen felteszük az általad közölt írásokat, sokaknak segíthet a közúti megmérettetés során!
Üdv Bal3

 

grano

e-mail     Február 18 . 12:38:47    ( 7 )

 

Hali!
Egy illetve inkább két kérdésem lenne hamár közlekedési vagy:
Kattan-e a fényképezo~ 91-nél, illetve mennyi ido~ alatt szerez tudomást az emberfia arról h sztárfotó készült róla?
Én eddig csak egyet kaptam 15 évvel ezelo~tt, akkor fél év volt a film elo~hívásának ideje.:-) (40-es táblánál 60-al sikerült közlekedni. A kezdo~ jogsimat sem dijjazták, illetve a 400 Ft-ban lehet benne volt az is)
Köszi
Grano

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 17 . 22:34:52    ( 6 )

 

Jah majd' el feledtem!
Most készül egy 131-es bolkk+váltó belevarázsolódni a 2107-be.
Lassan vár6játok az nfokat a tapasztalatokról!
Vagy itt vagy a müszakiban!
Jah és mega THX Iginek a 131 váltó leirásért !!!!

 

-Tyuiop©®™-

e-mail     Február 17 . 22:30:11    ( 5 )

 

Szevasztok Druszáim!

Kicsit féltem megnyitni ezt a topicot, de a fuckolást majd megszokom :->
Na szal elő a farbával. Már régen szeretnék tagnak jelentkezni, de most várnom kell amig meg nem alakul a Baráti Kör®. Nemgáz kivárjuk majd ott lá6tjátok az én Ivánomat :)
Na ez volt a rizsa.
A lényeg.

Zsaru vagyok inmár 5 éve. Közlekedési területen dolgozom és ha gondoljátok bármi kérdés felmerül
amiben nagy a köd toljátok, én majd legjobb tudásom szerint bla bla...

Ha Bal3 vagy Kisa felfigyel /és hozzámvág egy webmester szintü belépést/ és gondozhatok a ladaklubbon belül 1 rovatot, irok 1-2 trükkről "zsaruk ellen" / az ominózus cikken rettentő jókat mosolyogtam :)) /

Na bevezetőnek ennyi várom a kérdéseket!
Üdv!
-Tyuiop©®™-

ui.: az én gépem is agyig van nyomtávolva :))) LOL