"Angol csoda" leírása

(Szerző: gm (Melegh Gábor), utoljára módosítva: 2006.12.17.)


Az Orosz ill. Angol csoda lassan fogalommá válik!

Az angol csoda a benzinvezetékbe iktatott membrános-rugós nyomásszabályzó. Tulajdonképpen egy tágulókamra, fokozat nélkül állítható a kimenő nyomása.

Az angol csoda eredeti leírása németül 1. oldal 2. oldal. Nem spéci Lada készülék, minden porlasztós autóra fel lehet tenni. Ezt a készüléket sem lehet kapni, és ötlet sincs rá, hogy ki lehet a gyártója. A képeken látható feliratok esetleg támpontot nyújthatnának, de a weben semmi információ nincs a FLO'RITE nevû cuccról. :-(

(Ha a tisztelt olvasónak van a beszerzésre ötlete, vagy a gyártásra alkalmas mûhelye, írjon bátran!)


Az AC-pumpa minden autón úgy van méretezve, hogy amikor tol a pumpa, a kimenő csőszakaszban képződő túlnyomás kitartson a holtidő - a membrán lefele mozdulása - alatt is. Esetleg arra számítanak, hogy ballonosodik a benzinvezeték, és annak van tartaléka.
De a szapora nyomáscsúcsok a gyári konstrukcióban tompítás nélkül landolnak a tûszelepen. Vagyis ha éppen lefelé mozog az úszó, akkor az úszóházba azonnal nagy nyomással özönlik be a benzin, az alkatrészek tehetetlensége miatt rendszerint a kelleténél több.A nyomáscsúcsokat az angol csoda elsimítja, és megfontoltan csordogáló, folyamatos szállítást biztosít. Ennyi épp elegendő ahhoz, hogy a pluszfogyasztás (kb. fél liter feleslegesen beözönlő benzinről van szó) megszûnjön. Ez a benzinmennyiség nincs hatással a teljesítményre, a motorba csak véletlenül jut be, ami azt azonnal ész nélkül elhasználja. Jó példa erre, amikor az úszó ugrál (rossz úton haladva) és a benzinszint ingadozására válaszul folyamatosan újabb lökésekkel érkezik az újabb benzin.

Na ez mind megszûnik, a készülék mindig csak a szükséges mennyiséget szállítja. A bizonytalan szállítás miatt eredetileg túlméretezett benzinnyomást ezen felül az autó igényeihez lehet igazítani. A tekertyû legbeljebb csavarása a kb. 6 literes fogyasztáshoz passzol. Egy 20 litert zabáló UAZ-nál természetesen kijjebb kell csavarni (de annak a fogyasztását is le lehet vinni 15 literre).Hozzászólások ehhez a cikkhez:
2014.02.07. - Baranya Pál (Pavel)
Itthon is kapható:

http://bolthely.hu/bpracing/id/00056_Petrol_King_kisnyomasu_benzinnyomasszabalyzo_nyomaskiegyenlito
2007.12.03. - gyurka75
Sziasztok,

Bár a Flo'rite-ra én sem akadtam rá a neten, de van azért megoldás:
http://www.fuelsystem.co.uk/regulators.htm
Itt van mindenfajta karburátoros, injektoros és turbós autóhoz való nyomáscsökkentő, kiegyenlítő.

üdv.
Gyurka
2009.11.21. - fefe1968
Most szereztem egy ilyen kütyüt. A német leírásból nem értek sokat sajnos, az itt leírtakat próbálom követni. Az állító csavart teljesen betekertem jobbra és várva várom az eredményt :)!
2010.01.11. - Shivashakti
Frissíteném Gyurka75 információját! A helyes link:
http://www.fuelsystem.co.uk/Malpassi%20Fuel%20Pressure%20Regulators.pdf