Utánfutó izzó visszajelz?

(Szerző: (), utoljára módosítva: 2008.12.27.)

Kb. 10 éve jött egy rendelet, miszerint az utánfutókra kötelező az irányjelző visszajelző.
Sok kapcsolást láttam, de vagy relé temető vagy túl bonyolult vagy az ízlésemnek nem felelt meg.
Ezért egy-egyszerűbb megoldást kerestem, mégpedig az egyenáram adta lehetőséget, miszerint állandó mágneses tér keletkezik körülötte!

 
A reed relé tulajdonsága, hogyha megfelelő erősségû mágnessel közelítünk hozzá záródnak az érintkezői.
Ha egy tekercsen egyenáram folyik, akkor körülötte mágneses tér keletkezik, ennek ereje függ az áram erősségétől. Az áram erőssége függ a fogyasztó teljesítményétől. Mivel az irányjelző 21W-os, ezért nekünk erre kell méretezni. De akár 5W-os izzóra is méretezhetünk.


Ha kedvünk van, akár az egész hátsó világítást tudjuk az autóból való kiszállás nélkül ellenőrizni!

Ezt kihasználva a következő képen mûködik az én kis kapcsolásom.JELADÓ

Veszünk 1A-es Reed relét. Mipoláncsövet vagy zsugorcsövet húzunk rá. Erre tekerünk fel zománcozott réz huzalból amennyi, rá fér egy sorba.
FIGYELEM!
Beépítés előtt érdemes kipróbálni, hogy behúz-e a reed relé. Ha nem akkor vékonyabb huzalt kell rátekerni, vagy még egy sort kell feltekerni.

Huzalméretek: 0,55mm zománc szigeteléssel együtt = 5W
                      0,7mm zománc szigeteléssel együtt = 21W
 1A-es,    1A-es + feltekert huzal,     0,5A-es + feltekert huzal

A csomagtartóban kikeressük a fék stb. vezetékeket (egyszerre csak egyet nehogy kavarodás legyen belőle) érdemes felcímkézni őket, forrasztani vagy érvéghüvelyezni a megblankolt vezetékvégeket.

A vezeték kikereséséhez a tûs módszert vagy a késes módszert ajánlom.
Tût szúrunk a vezetékbe a szigetelésen át, vagy sniccerrel merőlegesen belevágunk a vezetékbe, és a sniccer nyele és pengéje közé beszorítjuk a mérővezetéket.
Csipogó vagy mûszer kell még a mûvelethez. A csipogó annyiból jobb, hogy nem kell a mûszer kijelzőjét, vagy mutatóját figyelni! Egyébként is a csomagtartóba behajolva nem lesz egy leányálom dolgozni, kombisok előnyben!

A visszajelző kábelkorbácsát én a meglévő korbács mellett vittem a mûszer falhoz. Mivel a negatív ág van jelzés vezérlésére, nem kell félni a vezeték kidörzsölésétől, max mindig világit az adott LED, a kocsi nem gyullad ki!VISSZAJELZÕ EGYSÉGEbben minden LED-nek külön ellenállás kell! Én egy hidat készítettem, és erre forrasztottam rá az ellenállásokat. A hídra jön rá a +12V.
A nyák lapot alkoholos filccel rajzoljuk fel, vagy a PANEL eljárással készítjük el.
Nyáklap mérete: 9cm X 11cm