VIBRIL üzemanyag f?fúvóka

(Szerző: Ravens (Horváth Márk), utoljára módosítva: 2012.06.21.)

VIBRIL főfúvóka

VIBRIL üzemanyag főfúvóka
küldte: Rudidr

A 90-es évek elején még valamennyi régebbi Ladába megfelelő méretben lehetett a fúvókát megvásárolni a 2101-2107-ig. A dobozon feltüntetett információk az alábbiak:

VIBRIL Üzemanyag porlasztó főfúvóka
Típus: LADA 2107
Méret: 112/150
Darab: 2 DB
Feltaláló: Kovács Oskolás András
Gyártó: TAU Kutató fejlesztő Kft. Bp. Hungária krt. 63.Szegedi képviselet Tel.: (62) 23-075
Schilsong János gyártotta Szegeden.

A fúvókák ismertetője:

"Szereléstechnológiai útmutató!
A VIBRIL beépítése előtt vizsgáljuk meg a jármû állapotát. A főfúvóka csak jól beállított jármû esetében mûködőképes!
Tilos a beépítés olyan autóba, amely nem a típusának megfelelő porlasztóval üzemel vagy nem az eredeti alkatrészekből épül fel /pl. kisebb méretû főfúvóka/. Nem alkalmazható, ha a légtorokban porlasztást javító v. fogyasztáscsökkentő szerkezet található.
A VIBRIL beépítése során ellenőrizzük az üzemanyagszint gyári értékre történő beállítását, a pillangószelep és a gyorsítószivattyú helyes mûködését, valamint az úszó és a tûszelep állapotát.
A porlasztóban lévő főfúvókák kicsavarása után vizsgáljuk meg azok méretét és ha az eredeti, akkor csavarjuk be cső- vagy dugós kulccsal a megfelelő VIBRIL típusút.
Figyelem! Becsavarás előtt vizsgáljuk meg szemrevételezéssel a rezgőnyelv épségét és furatközpontos helyzetét.
Felhívjuk a figyelmét, hogy a főfúvóka cseréje önmagában nem nehéz feladat, de ha a beépítés után hiba adódik, akkor megkeresése szakértelmet és tapasztalatot igényel.
Reméljük, hogy a fentiek betartásával sikeresen építi be a VIBRIL-t és megelégedéssel használja jármûvét.

TAU Kutató Fejlesztő Kft"

Amint a szövegből és talán az alsó képen is valamennyire látszik, a VIBRIL fúvóka legfontosabb eleme a fúvóka közepében lévő "rezgőnyelv", amely furatközpontosan van elhelyezve oly módon, hogy a fúvóka felső részén (hatszögletû fejrész) van beforrasztva és a fúvóka furatának tengelyében, az alsó nyíláson kissé túllógva (kb. 0,5 mm) ér véget. Természetesen a fúvóka furatának belső átmérője a gyárival megegyező méretû, mely méret a fejrész oldalába beütött szám alapján azonosítható.

Internet, telefonkönyv és egyéb módokon megpróbáltam megtalálni a dobozon szereplő nevet és céget, de nem sikerült fellelni egyiket sem. Ha valaki tud róluk illetve bővebb információkkal rendelkezik a VIBRIL fúvókáról, kérem írjon a rudidr@freemail.hu címre!

Ezen a képen a gyári (jobb kéz felöl) és a VIBRIL (bal kéz felöl) látható.


*A szerkesztő megjegyzése egy tagunk kutakodása nyomán:

Két kattintásra kidobta a kereső az intézetet: http://www.oskolas.hu/13_kapcsolat.php , illetve a gyártó ember - Schilsong János - is megtalálható a munkatársak között. Eléggé egyedi név ahhoz, hogy csak névazonosság legyen.