Villamoscseng? Ladára :-)

(Szerző: Miki (Szentirmai Miklós), utoljára módosítva: 2006.12.17.)

Biztosan találkozott már közületek néhány ember olyan autóval, amiben viccből villamoscsengő volt elhelyezve. Mostantól ez nem elérhetetlen dolog, házilag is el lehet készíteni az elszántaknak :)

Villamoscsengő Ladára

Hozzávalók:
-csengőharang
-lada hûtőventillátor motor (vagy más egyéb motor)
-némi zártszelvény
-néhány csavar
-hegesztőtrafó
-iszonyatos elszántság! :-)

Elkészítés:
A fotón látható, hogy maga az egész szerkezet egy szokványos biciklicsengő brutálisan felnagyított példánya, elektromotorral meghajtva.

Az egész villamoscsengő "lelke" a megfelelő méretû és csengésû harang. Ennek beszerzése némi fantáziát igényel, de nem kell megijedni, egy mûszaki ember a méh telepre kisétálva hamar rátalál alkalmasnak látszó tárgyakra. Ilyen pl: egy levágott tartályvég, stb..


Amint ez megvan, a közepébe furatot készítünk, valamint a harang belső oldalára felhegesztünk egy darab betonvasat. A furat a harang rögzítésére szolgál, a betonvasba pedig a motor forgórészére elhelyezett gyûrûk fognak beleverni, létrehozva ezáltal a szívünknek oly kedves  csilingelő hangot. :)


Ezután jön az igazán kreatív rész, mindenkinek a fantáziájára van bízva, hogy  az otthon fellelhető anyagokból milyen vázat készít a motor és a harang megfelelő rögzítéséhez.
Egy lehetséges megoldás a képeken látható. Fontos, hogy a harang rögzítésekor a csavarok és a harang közé ne használjunk túl lapos és széles alátétet, mert ez nem engedi a harangrész megfelelően rezegni, tompa lesz a hangja. Pár mm-es távtartó gyûrû ajánlott.


A motor forgórészére laposvasból készült tartóra két db gyûrûs röpsúly került. Amikor a motor felpörög, a gyûrûk beleérnek a harang belsejére hegesztett vasba, kezdődik a csilingelés. Ha valaki lada hûtőventillátor motorból készíti a csengőt, figyeljen arra, hogy a motor polaritás bekötése megfelelő legyen, azaz forgás közben ne letekerje, hanem ráhúzza a röpsúlyos forgórészt a motortengely menetére.

 

****folytatás következik, nincs befejezve :) Miki