Szabó György (eszgyé)

Iszkaszentgyörgy
21013, 21061, 21103

Hogyan ne legyen egy rendes ladád se'?

(avagy Eszgyé és a pesszimizmus)

Elõször 18 évesen vegyél egy 21013-as ladát 2103-as motorral egy rendõrtõl. Megy mint az állat, brutális kerekek vannak rajta, 2107-es mûszerek, stb. Majdnem elbukod a foglalót, mert a rendõr mégsem akarja bevésetni a nagy motort a forgalmiba. Aztán nagy nehezen megcsinálja, jé: nincs rajta vizsga már egy éve? Na azt is nosza, te állod az anyagot, õ a munkát, vizsga kész, ok, tiéd a verda. Verda rendõrjárõrautó mellett el, az kézifékkel megfordul, utánnadered, villog, nyüszít, integet. Megállás után rendszám levesz, forgalomból kivon, forgalmit is elvesz. Pulzus 200, irány hazafelé rendszám nélkül, trafipax úgysem számít, 100-120-as tempó, kanyarokban 60-70.

(2 év szünet)

Autót szétszeded összerakod, fék, futómû felújít, vizsgára elviszed.
Olaj kifolyik, feltölt, de alapjáraton már nincs olajnyomás.
Motorfelújítás, akkor már 1600-ra fúrás. 1500-as motort kapsz vissza. Megdöbbensz. Anyázol, fenyegetözöl, stb.
Visszakapod a szelepzsebes 1600-as fûzött blokkot. Beteszed, nincs olajnyomás melegen.
Csapágysort cserélsz és olajpumpát továbbra sincs melegen olajnyomás.
Leadod a rendszámot, hátha lesz idõd majd megcsinálni.

Aztán 27 évesen veszel egy 21061-est egy villanyszerelõtõl, LPG-vel. A tartályra még 3 év van, aztán csere. Jé a hátsó alufelnik 14"-osak, az elsõk pedig 13"-ak. Nem baj; csere. Jé a földön ülsz, átesel az ülésen. Nem baj; csere. Jé nincs fék jobb elõl. Hû most nem érsz rá, majd megcsinálod. Bácsi megijed, satuzik, miközben üresben gurultok a lámpa felé. 160 000 Ft kár (Rendszámtábla tartó + fényezés karcos). Neked vonóhorog bele a hûtõbe, víz szivárogni kezd. Gyorsan papírokat kitõlt, majd 7 liter vízzel hazamégy, sárvédõket és motorháztetõt levágod. Szõnyeget felhajtod, ideglelés: nincs padló, minden tartó el van repedve, törve. A gányolt ívhegesztésnél tört el mind.

Hobbiból kijársz a talikra de egyre inkább a társaság és a nosztalgia miatt... Egyre kevesebb reménnyel, hogy egyszer még ladázhatsz...